Реклама / Ads
13| 8980 |27.08.2020 НАРОДЕН ГЛАС

М. Абаджиева: Когато хората напускат територията си, природна и духовна, идват завоевателите

.
Магдалена Абаджиева
Едно от обясненията защо не сме изчезнали като народ след османското завоевание е това, че сме били овладели изцяло средата, в която сме живели. Защото сме утвърждавали присъствието си в нея в продължение на векове. Станали сме едно и също с природата, със земята си. Какво се случва в последните години и особено в последната година, обаче?
 

Първо – напуснахме селата и малките градове и се пренесохме в големите градове и чуждите държави, защото почти всички предприятия и възможности за работа в малките градове и села бяха унищожени. Първа предпоставка за изчезване.


Второ – напуснахме езика си и насърчихме така нареченото перфектно изучаване на водещите европейски езици още от детската градина. И превърнахме това изучаване във важно условие за просперитет и успех.

Едновременно с това напуснахме погледите си напред и се пренесохме в късогледството на собствения си бит. Та кому са нужни духовни хоризонти, след като един апартамент и един джип ни стигат? А после:
- Напуснахме срещите си и пренесохме общуването си в мобилните си телефони и компютрите си.
- Напуснахме работата си и я пренесохме като дистанционна в домовете си.
- Напуснахме идеите си и се пренесохме в страховете си за оцеляване.
- Напуснахме имената си и се пренесохме в цифри като заразени, починали и оздравели от корона вирус.


Студентите напуснаха университетските аудитории, децата напуснаха училищните класни стаи и така сме на път да счупим изцяло крехкия механизъм, чрез който векове наред сме изграждали принадлежност към нашата си земя, към нашия си свят. Всичко казано по-горе са причини, поради които според мен се е стигнало и до това управление, което имаме в момента. И до липсата на достатъчно сили, с които да му се противопоставим и да изградим нов политически ред. Защото, когато хората напускат територията си – природна и духовна, винаги идват завоевателите – свои и чужди.


Магдалена Абаджиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 12511 |10.08.2020 Адв. Михаил Екимджиев: Хората са излезли от кожата си, чувстват се потиснати и омерзени от управлението . 7| 8641 |06.08.2020 Бенатова: Ако властта чуе хората от площада, ще види изгубената надежда . 4| 7839 |05.08.2020 Журналист за Борисов: Змията хапе най-силно, когато си отива . 7| 11700 |25.07.2020 Бойко Рашков: Когато един Главен прокурор започне да прави показни акции, винаги има подтекст

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads