Реклама / Ads
27| 6022 |01.03.2016 НАРОДЕН ГЛАС

БАН: Следващите 5-10 години са фатални за България

.
Академици
Около 77 хил. лева струва образованието на един висшист. Ако това бъде умножено по 1 млн. българи, които напуснаха страната, ще стане 7 млрд. лева, коментира акад. Александър Петров на пресконференция в София. По думите му поради огромното изтичане на мозъци научните ни школи опустяват, научните традиции се занемаряват.
 
Членовете на БАН са в състояние в следващите 5-10 години да компенсират при съответна държавна политика, която да направи заниманието с наука престижно. Ако това не стане в следващите 5-10 години, прогнозата за България е лоша, убеден е акад. Петров.

"Културата са очилата, през които човек гледа на света". С тази фраза на акад. Антон Дончев председателят на БАН академик Стефан Воденичаров откри пресконференция в БТА по повод представяне на книгата "История на Българската академия на науките". Оказа се, че авторът на "Време разделно" е болен и за това не присъства лично, но негови думи и въпроси бяха споменавани често по време на събитието.

От името на научната институция акад. Георги Марков прочете документ за състоянието на страната ни. "Република България е обявена за най-бедната и изостанала държава в Европа, новините все повече приличат на криминална хроника", се казва в текста.

"България е застрашена от промяна на етническия и версия състав на населението от мигрантския поток", гласи историческата констатация.

"Българското село винаги е спасявало българите. Ние, които сме научили половината Европа на градинарство, сега ни заливат с вредни и некачествени храни.

Вместо да произвежда продукти с висока придадена стойност, сега изнасяме суровини. Образованието дава интелигентни безработни, които не са полезни нито на себе си, нито на държавата. Социалните помощи се превръщат в поминък на хора полуграмотни. Здравният статус на българската нация се влошава. В Царство България има държавни, общински и ведомствени болници и заведения", се казва в историко-констативния документ.

"В съдбовните за отечеството времена всички трябва да бъдем свикани под знамената за възстановяване на индустрията, за опазване на границите, за по-качествено образование, за издигане на ролята на науката и технологиите. Да пазим и браним отечеството. В съвременната история родината ни не е била изправена пред толкова опасности.

Нацията е силна, когато е единна в името на добруването на народа. Не избираме майка и отечество, не ни питайте защо обичаме най-много тях!", прочете от своя страна акад. Георги Марков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5991 |23.12.2015 Как се е променила българката за 100 години (ВИДЕО) . 2| 7821 |12.11.2015 М. Гунчева за Фрог: За седмици медиацията решава делбата, съдът - за години . 3| 7792 |11.03.2015 Само във Фрог: Българи в Тунис чакат от години помощ от София . 23| 5545 |22.12.2014 Първа оставка заради паметника "1300 години България"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads