Реклама / Ads
0| 5183 |04.12.2020 НАРОДЕН ГЛАС

Д-р Кърджилов: Агенцията за ядрено регулиране е длъжна да отговори за повредата в Блок 6 на АЕЦ „Козлодуй”

.
Д-р Петър Кърджилов
Миналия петък, чрез интервюта от двама експерти, информирах за сериозна повреда в реактора на Блок 6 на АЕЦ „Козлодуй” с разхерметизиране на ядрено гориво. Публикацията получи сериозно внимание в сайта на Фрогнюз, но, очаквано от нас, адекватен отговор от призованите институции не последва.
 

Вместо това, този понеделник (30.11) АЕЦ „Козлодуй” качиха в сайта си още по-неясно и манипулативно съобщение от първото (20.11), в което отново признават за резултата от повредата, без обаче да я наричат „повреда” и без да обяснят какво я е причинило. И докато отговорната пред обществото институция – Агенцията за ядрено регулиране е глухоняма по случая от три седмици, в атомната централа се провеждат пиар срещи на високо ниво за обсъждане на бъдещи ядрени проекти.

 

Вчера бяхме свидетели на едно съвсем кухо и празнословно пиар мероприятие, при което посланичката на САЩ Херо Мустафа посети АЕЦ „Козлодуй”, за да обсъжда лично с изпълнителния директор на централата „хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта „Белене”допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици”.

 

Цитатът е от Фейсбук страницата на посолството. Нищо конкретно не ни казват, именно защото това е едно кухо и празнословно пиар събитие, в което не участват никави специалисти, министри или западни доставчици – сама посланичката на снимки в АЕЦ-а с изпълнителния директор Наско Михов, ококорени и с прозиращи под маските широки усмивки. Нейно Превъзходителство изглежда въобще не е разбрала, че в Блок 6 има сериозна повреда. Във всеки случай обаче не е работа на посланик на САЩ да обсъжда как да се развива един ядрен проект, за който докладът за ОВОС е загубил правно действие, какъвто е случая с Блок 7.

 

 От централата пък ги бива в това да правят кухи и скъпи пози за снимки. Миналата година например похарчиха 30 000 лева за песен и клип със заглавие „Усмивка за теб” в чест на 45-тата годишнина на централата. Докато на  тях няма КОЙ да им държи сметка за каквото и да било, включително за сериозна повреда в реактора с разхерметизиране на ядрено гориво, което до сега не са отрекли, то Агенцията за ядрено регулиране е абсолютно задължена според закона да ни информира подробно за всички извънредни, неочаквани и нежелани събития в АЕЦ „Козлодуй”. В сайта им обаче няма нищо вече три седмици. Нищо няма и в сайта на Министерство на енергетиката, въпреки че загубите за АЕЦ-а ще са огромни поради намалената мощност на Блок 6 в самото начало на горивната му кампания.

 

За това споделяме въпросите от заявлението според Закона за достъп до обществена информация, което днес, заедно с биофермера и екоаактивист Албена Симеонова от Фондация за околна среда и земеделие, подаваме до председателя на АЯР ст.н.с. д-р Лъчезар Костов:

 

1.     Като председател на АЯР, известен ли Ви е факта, че АЕЦ „Козлодуй” публикува в своя сайт в интернет две информационни съобщения – от 20.11.2020 и от 30.11.2020 г., в които твърди за „по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през предходната горивна кампания”, като във второто съобщение съобщава: „Съгласно предписанията на заводската и конструкторска документация за безопасна експлоатация в такива ситуации, като превантивна мярка, мощността на 6 блок беше намалена с няколко процента”? Ако горните факти са ви били известни, каква е причината те да не бъдат отразени в сайта на АЯР в секцията „Събития в ядрени съоръжения”?

 

2.     Като председател на АЯР, известен ли Ви е изтеклия в интернет документ от АЕЦ „Козлодуй” от 16.11.2020 г., копие на който прилагам към настоящото заявление, който според експерти представлява справка за работата на блокове 5 и 6, и който отговаря като данни на информационните съобщения в сайта на централата, цитирани във точка 1? Можете ли да потвърдите или да отречете автентичността на този документ?

 

3.     Предвид фактите във въпрос 1 относно повишаването активността на топлоносителя в Блок 6, както и предвид изразените от експерти мнения в публичното пространство, че причината за това може да бъде единствено разхерметизиране на обвивка на горивна касета, били ли сте Вие като председател на АЯР незабавно информиран от оператора АЕЦ „Козлодуй” според разпоредбата на Чл. 72, ал. 1, т. 5 от ЗБИЯЕ, а именно: „Лицата, които произвеждат, обработват, складират или използват радиоактивни вещества и други източници на йонизиращи лъчения или управляват радиоактивни отпадъци, са длъжни да информират незабавно председателя на агенцията за всеки инцидент, при който е извършено нарушение на целостта на източник на йонизиращи лъчения или който може да доведе до такова нарушаване”? Ако сте били незабавно информиран, на коя дата, в колко часа и по какъв начин е станало това? Ако сте били информиран чрез писмен документ, молим да ни предоставите копие от този документ.

 

4.     Като председател на АЯР, предвид факта, обявен в сайта на АЕЦ „Козлодуй” относно повишаването активността на топлоносителя в Блок 6, изпълнили ли сте задължението си според Чл. 98, Чл. 99 и Чл. 100 от ЗБИЯЕ да упражните текущ контрол, като Вие или инспектори на АЯР извършите проверка по документи и проверка на място, за да научите ПРИЧИНАТА за повишаването активността на топлоносителя в Блок 6? Ако сте изпълнили това свое законово задължение, то настояваме да оповестите публично каква е причината за това нежелано събитие. Ако такава проверка е била направена и ако съгласно Чл. 101 от ЗБИЯЕ сте съставили констативен протокол с приложени събраните доказателства, обяснения и резултатите от извършените наблюдение, измерване и/или изпитване, молим да ни предоставите копие от този констативен протокол.

 

5.     Като председател на АЯР, информиран ли сте и извършили ли сте проверка за конкретната ПРИЧИНА за издаване от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” на заповед АД-3543 от 13.11.2020 за забрана на риболова и плаването в зоната на Брегова помпена станция, Канали за техническо водоснабдяване, устието на Канали за техническо водоснабдяване, лимана на пристанище АЕЦ „Козлодуй”, включително в радиус от 200 метра навътре в акваторията на река Дунав от средата на устието на Каналите за теническо водоснабдяване?

 

6.     Ако сте извършили проверки по точки 4 и 5 и са съставени съответните констативни протоколи, то дала ли е АЯР въз основа на резултатите от проверките задължителни предписания, които оператора АЕЦ „Козлодуй” да изпълни в определен срок според разпоредбата на Чл. 101, ал. 3 от ЗБИЯЕ? Ако на оператора са дадени задължителни предписания, молим да ни предоставите копие от този документ.

 

7.     Издавала ли е АЯР на АЕЦ „Козлодуй” през последния един месец разрешение за извършване на промени, водещи до изменение на предели и условия за експлоатация, на основата на които е издадена лицензията за експлоатация или за извеждане от експлоатация на ядреното съоръжение, съгласно Чл. 38, ал. 1, т. 1б от ЗБИЯЕ? Ако такова разрешение е издавано, молим да ни предоставите копие от документа.

 

8.     Молим да ни предоставите копия от последните три годишни доклади за състоянието на ядрената безопасност и радиационната защита при използване на ядрената енергия и йонизиращите лъчения и при управление на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво, както и за дейността на агенцията, които сте внесли в Министерски съвет съгласно Чл. 5, т. 10 от ЗБИЯЕ.

 

Чакаме заедно сега българският учен и председател на АЯР ст.н.с. д-р Лъчезар Костов да отговори на въпросите и да ни покаже документите, ако въобще има такива. Има за това един месец според ЗДОИ. За информация, месечната заплата на председателя на АЯР е близка до тази на министрите. Според закона тя е 95 на 100 от три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор съобразно данни на Националния статистически институт. Това днес прави не по-малко от 4187 лева – пари от нашите данъци, които всеки месец се дават на ст.н.с. Костов, за да се грижи за ядрената безопасност на всички нас. Човекът е на този пост от юли 2013. Смятайте...  Чакаме.

 

Д-р Петър Кърджилов за Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 14178 |20.08.2018 Колтуклиева: Махнаха една марионетка на Дебелия от Агенцията по вписванията, сложиха - друга . 0| 6593 |08.04.2016 Три години решетка за бившата шефка на Агенцията по вписванията . 15| 6101 |22.05.2015 Борисов уволни шефа на Агенцията по храните Пламен Моллов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads