Реклама / Ads
21| 7635 |04.06.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Матю Карничниг, главен кореспондент за Европа на "Политико": Извън България има колебания за посоката ѝ на развитие

.
Матю Карничниг
България е на икономически и политически кръстопът - дали ще продължите по пътя си към Запада, или ще изберете руското влияние. Извън пределите ѝ има колебания за избора на развитие на страната.
 

Това каза Матю Карничниг, главен кореспондент на "Политико" (Politico) за Европа при участието си в 15-ото издание на форума "Шумът на парите". Събитието се организира от сайта Profit.bg и се провежда в столичния "Парадайз център", информира БТА.

 

За да онагледи тази дилема, Матю Карничниг си послужи с историята на Ирландия, като пример за страна, избрала да върви по пътя към задълбочаване на връзките си със западните икономики, и на Унгария, решила да погледне на Изток към Русия и Китай. Към Унгария кореспондентът добави и Словакия, от чийто пример според него България може да почерпи опит за това колко бързо може да се промени ситуацията - от сочена за отличник страна в такава, обхваната от популистки настроения и руско информационно влияние. 

 

Журналистът определи Ирландия като "златен стандарт" за малка икономика, решила да се отвори към света и външните капитали, преобразили цялостно ирландското общество. Тя беше посочена и като пример за страна, избрала своя път на развитие, от който не се отклонява. В противовес той постави Унгария, като каза, че икономиката е в стагнация, а по улиците на страната се провеждат най-мащабните протести за последното десетилетие. Причините за недоволството са икономически, а не толкова политически срещу линията на Виктор Орбан, уточни Карничниг.  

 

Откритият диалог, навременното противодействие на пропагандата, фактите - това за кореспондента на "Политико" са ключови елементи за изход от растящото политическо напрежение в България и от голямо значение за информирания избор на българите. 

 

Той е на мнение, че потенциалът пред България е голям, но за да се изпълни той, е нужна политическа стабилност и придържане към принципа за върховенство на закона, в която посока според него трябва да се насочат усилията в страната.

"Освободете се от репутацията на държава, която отива непрестанно до урните и се лъкатуши между Запада и Изтока", препоръча Матю Карничниг. Той нарече България "скритият шампион" на Европа, който обаче трябва да направи своя избор. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4411 |03.06.2024 Ген. Гяуров: Гласуването в ООН за Сребреница с „въздържал се” е грубо непознаване на дипломатическите практики . 13| 10215 |01.06.2024 Алек Алексиев: Аз съм наполовина руснак. От началото на войната не общувам с леля ми, защото подкрепя Путин . 8| 4835 |31.05.2024 Енергиен експерт: В България има някакъв вид романтизъм, свързан с ядрената енергетика . 5| 4688 |29.05.2024 Ще се случат още много катастрофи между влакове на Централна гара София?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads