Реклама / Ads
17| 10805 |08.02.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Мика Зайкова: Служебното правителство наблюдава как ограбват българския народ

.
Мика Зайкова
”Нищо, ама от сърце. Какво всъщност предлага Гълъб Донев - да наблюдава как цените от производителя до щанда на потребителя става 30 и повече процента. Това българските граждани го знаят. Това, което прави в момента служебното павителство, е да наблюдава как ограбват българския народ”, каза Мика Зайкова, финансов експерт и бивш народен представител по темата за свиканата от премиера Донев работна среща за овладяване повишението на цените у нас.

"Те щели да подготвят закон. Какво от това? Този закон няма кой да го приеме. И като дойдат тези 240 след втори април, няма сигуност че този закон ще го приемат. Г-н Зарков беше подготвил прекрасни закони за съдебната реформа, ама не ги приеха", допълни Зайкова пред "Фокус".


"Аз си мисля, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да си влезе в ролята и да започне борба с картелните споразумения", каза още финансовият експерт.


Мика Зайкова коментира обявените от новото служебно правителство приоритети: "Първият приоритет на новото "старо" правителство е цената на живота. Вторият е голямата инфлация. Само че голямата инфлация не се бори с думи, а с действие. Това, което предлагат, да - няма да се наместват в пазарната, но има ли България пазарна икономика? Това е въпросът."


Зайкова даде пример за картелно споразумение 15-те процента повишаване на цените на трите мобилни оператора, въпреки че средната годишна инфлация е 14.3%.


"Ако Комисията по конкуренция не си влезе в действие, и не започне борба с картелните споразумения, ние ще продължаваме да продаваме български кашкавал в Лондон, Мадрид, Виена и Берлин на цена, по-ниска отколокото в България", каза тя.


Според икономическия експерт има административни мерки, които могат да се приложат и да дадат положителен ефект за намаляването на цените: "Една от тези мерки е борбата с картелните споразумения. Второто нещо е, за да няма висока инфлация и да не връщаме парите, които и без това не са много, да не ги пръскаме по равно на калпак. Тези пари можгат да се използавт за капиталови разходи, за разходи в нашатат индуствия, които да доведат до стоки с висока добавена стойност и висока конкурентоспособност".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5966 |04.01.2023 Мика Зайкова: Минималната пенсия на румънските пенсионери е 600 евро, а в България.... . 0| 5106 |25.07.2022 Мика Зайкова: Всички са виновни, защото поставиха егото си пред България . 17| 9860 |25.10.2021 Мика Зайкова: Един вицепремиер открадна 1 400 000 000 лв. от резерва на Здравната каса . 7| 28490 |29.07.2021 Мадж Алгафари: Започна извиване на ръце, не видяхте ли, че народът одобрява служебното правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads