Реклама / Ads
68| 14343 |06.01.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Новина няма. Вицепремиер излъга в национален ефир

.
Извратен патриотизъм, див популизъм и заигравка с криворазбраният национализъм у нас. Това е изводът от гостуването на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на bTV тази сутрин. Вицепремиерът излъга в национален ефир. Но новина тук няма.
 

“Този ритуал е преживял турското робство. Ще преживее и коронавируса. В едно време, в което цялото общество е стресирано една подобна проява на уважаване на българската християнска традиция ще даде кураж на българите, че сме способни да преживеем всичко. Във време, в което сме заляти от безбожие и опити да се затрие националната ни идентичност, едно такова нещо не е престъпление. Нали се сещате, че ако човек е болен, трудно ще издържи във водата вече над 15 минути”, отсече гордо Каракачанов. 


Проблемът обаче е, че ритуалът с леденото хоро в Калофер датира някъде от 70-те години на XX век.Ритуалът на Леденото хоро датира от около 50-тина години и съвпада с опитите на социалистическата "Балкантурист" да обособи специфични туристически атракции, с които да привлича посетители. Така се създава и шопската салата през 1956 г.


Конкретни данни, че хорото се играе още от времето на Османската империя, липсват. Но тази теория умело се предава от уста на уста и се използва в името на българщината и всичко, което я застрашава. 


Леденото хоро е един от любимите “древни” обичаи на псевдопатриотите. Те посрещат на нож всеки опит да се “посегне” на националната ни идентичност. Подобна реакция би имало, ако някой реши да посегне на името и на шопскат салата, вероятно. И нищо чудно. Защото докато има хора на управленски постове, които така умело играят по тънките струни на криворазбраната ни българщина, леденото хоро ще се играе въпреки всичко и всички, а разни хора ще обясняват, че забраняването му е част от конспиративната теория за заличаването на всичко мило и родно. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 20064 |30.10.2020 Пиар специалист: Презентацията на вицепремиера Дончев на Плана е за хора с амнезия . 0| 5018 |13.01.2020 Нона Йотова реагира на новина за трагедия с доведения й брат . 26| 27151 |11.12.2019 Депутат: Подкрепям Цацаров и Гешев, защото иначе ме няма. Тор съм . 19| 12496 |05.09.2019 Мая Манолова: Обидно е да сме разтърсени от новината, че Борисов сам се подстригва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads