Реклама / Ads
0| 5882 |12.03.2021 НАРОДЕН ГЛАС

Осъден за убийството на Дафне Галиция разкри подробности за екзекуцията

.
Дафне Галиция
Мъж, който призна, че е участвал в убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Гацилия през 2017 г., вчера за пръв път разказа подробности за заговора и каза на съда как жертвата е била следена и убита, предаде Ройтерс.
 

През февруари Винс Мускат беше осъден на 15 години затвор, след като призна съучастието си в убийството, шокирало цяла Европа, в рамките на споразумение с прокуратурата.

 

В първото си изявление, след като се призна за виновен, Мускат се извини на членовете на семейството на Галиция, които бяха в съдебната зала, предаде БТА.

Мускат описа как първоначалният план журналистката да бъде застреляна бил изоставен и било решено да се използва кола бомба. Групата извършители наела автомобил, който приличал на този на Каруана Галиция, за да го проучат и да намерят начин да го манипулират.

 

Двама братя - Алфред и Джордж Деджорджо, са обвинени, че са работили заедно с Мускат по поръчковото убийство. Според полицията, поръчител е бил местният магнат Йорген Фенек. Единствено Мускат се призна за виновен, а братята отричат да са извършили нещо нередно. В показания в досъдебното производство Мускат заявил, че Алфред го привлякъл за участие и му обещал 150 000 евро за убийството.

Тримата следили Галиция седмици наред, а Джордж настоявал да заложат бомба в колата й, тъй като това лесно можело да бъде направено нощем.

 

ЕП обяви журналистическа награда "Дафне Галиция" Докато наблюдавали къщата на Галиция, те забелязали, че вечерта на 15 октомври 2017 г. тя е паркирала извън портата на дома си. Мускат разказа, че взел бомбата, скрита в кутия за обувки, и се срещнал с двамата си съучастници. Тримата поставили взривното устройство под шофьорската седалка.

 

В 5 ч. на следващата сутрин Мускат и Алфред се върнали на наблюдателния си пост при къщата. В ранния следобед те видели как Каруана Галиция потеглила и съобщили на Джордж, който бил в лодка край брега, готов да задейства бомбата от разстояние.

Той детонирал бомбата, преди още брат му да му даде сигнал да го направи. В този момент колата била извън полезрението им и Мускат каза, че не са видели експлозията.

Няколко седмици по-късно Мускат бил предупреден от Алфред Деджорджо, че започват полицейски операции. Тримата знаели кога ще ги арестувал две-три седмици предварително.

 

Деджорджо казал на Мускат, че получава информация от Крис Кардона, по онова време министър и чест обект на материалите в блога на Галиция.

Кардона винаги е отричал всякакво участие в убийството и това да е знаел за него.

Тримата извършители са арестувани на 4 декември 2017 г. Те очаквали, че ще ги пуснат под гаранция, но тя им била отказана.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9110 |19.11.2020 Николай Марков: Убийството на един от нас е убийство на всеки от нас . 0| 5784 |03.06.2020 Бивш зам.-финансов министър окончателно е осъден за катастрофа с две жертви . 6| 6799 |09.05.2019 Д. Иванчева: Вероятно ще бъдем осъдени и на втора инстанция . 24| 13512 |08.10.2018 Младен Маринов тича пред вятъра за убийството на Виктория Маринова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads