Реклама / Ads
1| 4976 |04.01.2017 НАРОДЕН ГЛАС

За първото (не)българче на 2017 г. и традициите на умиращата българска държава

.
Костадин Костадинов
Честито, Българийо! Първото бебе за 2017 г. е на 13-годишната Златка от Сливен и се казва Динко.
 

Безспорно силно начало на новата година – за пореден първото българче (което всъщност не е българче) за годината е родено от малолетна родилка. Хубавото е, че поне този път таткото е почти съученик на майката, а не е педофил, повтарящ за пета година шести клас. Лошото е, че ако така продължават нещата с раждаемостта и демографската катастрофа, първото истинско българче в България може да се роди чак към края на януари…

 

Покрай всичко това се сетих за една много стара история от началото на английското управление в Индия. Първият британски губернатор на Бенгалия бил ужасен от местната практика вдовиците на починалите мъже да бъдат изгаряни живи върху труповете на своите съпрузи и се разпоредил при всеки подобен случай извършителите на подобни деяния да бъдат залавяни, съдени и обесвани. Индийците се възмутили от това посегателство върху техните обичаи и изпратили делегация, която да преговоря с губернатора. На срещата на англичанина било обяснено, че това е стара индийска традиция и за бенгалците е невъзможно да не я спазват. Тогава той на свой ред отговорил, че пък е стара британска традиция да се бесят тези, които изгарят живи жени. „Така че няма проблем“, заключил европеецът, „вие продължавайте да спазвате вашите традиции, и аз ще продължавам да спазвам моите“. В резултат само за няколко години тази практика била преустановена и забравена.

 

Днес у нас новината, че деца раждат деца, отдавна не е новина. Даже тук няма новина, дори вече няма и скандал. По-скоро има любопитна хроника, нещо, което спокойно може да мине в графата „забавни случки от деня“. Покрай този пореден срамен случай пак се спомена за това, че раждаемостта в България намалява. Е, и? На т. нар. „татко“ едва ли ще му се търси съдебна отговорност, а и да му се потърси, няма да се намери. Е, и? У нас казусът „деца получават детски за децата си“ отдавна вече не е прецедент. Е, и? Когато някой заговори за демографската катастрофа, веднага започва да се обяснява, че това не е нещо страшно и е съвсем нормално и естествено. Когато се възмущаваме от сексуалните извращения над малолетните циганки ни се обяснява, че това било традиция в циганската общност. Редките, броящи се на пръстите на едната ръка случаи на дела срещу „татковците“ в тези казуси, завършват със същото обезоръжаващо заключение. Било традиция. А нашите традиции на законова и модерна държава къде са?

 

Впрочем, за да е пълен абсурдът, от семейството на малолетната родилка (ако въобще средата, в която е израсла, може да се нарече семейство) поискаха апартамент за нея и детето и, защото било първото за годината в България. Самата млада „майка“ пък обяви, че няма намерение да завърши 5 клас, а като връх на всичко се оказа, че била и неграмотна….

 

Няма смисъл от много говорене и писане. Или ние българите налагаме нашите традиции и ред, или държавата ни умира. Средно положение няма.

 

 

От блога на Костадин Костадинов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3922 |04.01.2017 Момиченце от Гоце Делчев е първото бебе за 2017 г. . 1| 5049 |03.01.2017 Непълнолетни родиха последното за 2016 г и първото за тази година бебета в Казанлък . 0| 4193 |25.07.2016 Роди се първото бебе с вируса Зика в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads