Реклама / Ads
11| 8745 |14.01.2022 НАРОДЕН ГЛАС

Проф. Огнян Кунчев: Българите почти са изградили стаден имунитет

.
Проф. Огнян Кунчев
”Българите са изградили стаден имунитет поне на база математическите изчисления”, обяви математикът проф. Огнян Кунчев. По думите му, за да се измери колко точно хора са прекарали COVID-19, трябва да се умножи числото по 5. Така от официалната статистика се получава, че преболедувалите са около 3,5 млн. души. Отделно ваксинираните с по две дози са над 1 млн. Получават се общо 4,5 млн. души, което е почти стаден имунитет.
 

Професор Кунчев не е учуден от данните на НСИ от националното преброяване и смята, че реалният брой на българите е около 6,1 млн. души.


Според математика новият щам на вируса - Омикрон, ще измени статистиката. "Как да си обясним големия брой заразени - ясно го показват научните изследвания. Имаме 80% пробив при ваксинирани и 70% пробив на хората с естествен имунитет", което означава, че хората ще го карат наново масово", каза още той пред БНТ.


Професорът очаква нов пик на заразяване в средата на февруари и след десет дни.


"Изглежда, че голяма част от населението го изкарва лесно и затова въобще не се регистрира. Така че обикновена статистика, а именно - умножение по пет, вече няма да работи. Ще трябва да умножаваме по десет, за да разберем действителния брой на болните", каза Кунчев.


Той самият се обяви за по-строги мерки. "По света учените държат на по-строги мерки, разбира се, правителството трябва да се съобразява с бизнеса и затова мерките са по-дипломатични. Едни от основните контактни точки са училища, университети, обществени места - заведения, нощни клубове. Досега сме спирали само училищата напълно, но сега мисля че трябва да бъдат взети по-сериозни мерки за останалите пробиви", каза математикът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 40115 |09.01.2022 Проф. Дичев: ИТН май се кани да провали за трети път парламентарното мнозинство . 18| 15415 |30.12.2021 Проф. Радулов: Рашков знае къде са отишли парите от АМ ”Хемус”, но трябва да го докаже . 19| 11782 |08.12.2021 Проф. Огнян Кунчев: Омикрон настъпва към България, очаквам около 3000 случая на ден . 30| 66546 |29.11.2021 Проф. Евгений Дайнов: Тези дни в България се случва чудо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads