Реклама / Ads
9| 10006 |02.05.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Велизар Шаламанов: Русия цели излизане на България от НАТО!

.
Велизар Шаламанов
За съжаление ”слугуването” на чужди на България интереси, тези на Кремъл, не е само по празниците. Така бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира на страницата си във фейсбук опита да подчиним на кремълски интереси и гости националния си празник.
 
В тази посока той припомня и един конкретен пример: През 2014 година на срещата на върха на НАТО в Уелс се взе решение за План на действие за повишена готовност. България бе добре позиционирана да защити националните си интереси заедно с другите 7 страни от ЦИЕ при активна подкрепа на всички в НАТО. Включването на България в този план бе на базата на Визия "България в НАТО и Европейската отбрана 2020", остро критикувана от Москва и сателитните й политически сили в България. За съжаление по-късно загърбвайки интереса на България и действайки пряко в подкрепа на Русия срещу НАТО и ЕС, българското правителство "разцепи" плана на действие за повишена готовност на две - група страни с разширено предно присъствие и друга с адаптирано предно присъствие. Втората група в интерес на "осъзнаването" на България бе все пак от 2 страни - България и Румъния.

По-късно вместо "осъзнаване", българското правителство се противопостави на редица инициативи на Румъния, която се възползва от "адаптивността" на втората група и пое по свой път с изграждане на многонационална дивизия, две многонационални бригади, приемане на елементи на противоракетната отбрана, а България остана единствената страна в ЦИЕ без многонационални формирования на НАТО на своя територия, без участие в силите за разширено предно присъствие и без реални проекти за превъоръжаване и намаляване на зависимостта от Русия, постигане на повишена готовност и оперативна съвместимост на армията си. Естествено продължение на такава политика в следващите 4-5 години ще доведе до де-факто излизане от НАТО. Така както през 1999 г. постигнахме "де факто" влизане в НАТО още преди поканата със споразумението за въздушни коридори, така сега след 14 години "де юре" членство в НАТО се реализира доста успешно план за "де факто" излизане от НАТО в интерес на Русия и против българския интерес, подкрепен и с националното съгласие от 1997 г.

Определено Русия цели разпадане на НАТО и ЕС или поне излизане от НАТО на поне една страна - дано тази страна не е България! Опомнете се! Нямате такъв мандат, обръща се Шаламанов към управляващите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 11794 |31.03.2018 Руският сайт ”Утро”: България влезе в челната десетка на съюзниците на Русия . 22| 11955 |18.03.2018 Бивш дипломат: Не е редно Путин да идва у нас, преди Русия да се извини за поведението на патриарха . 26| 9356 |26.01.2018 И. Василев: Русия опитва да наклони везните срещу Истанбулската конвенция . 5| 11235 |25.01.2018 Велизар Енчев: Каракачанов защо укрива информация за корупция и защо Военна прокуратура го разследва?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads