Реклама / Ads
0| 5496 |20.09.2007 НАРОДЕН ГЛАС

Всеки милионер с партия

.
Според Аристотел олигархията – т.е. управлението на богатите, е лошо нещо, защото води към хаоса на демокрацията. В посткомунистическа България е точно обратното – тук хаосът на демокрацията се втвърдява постепенно и се превръща в олигархия.
 
  Boyoto, Blog.bg   Приватизирани армии в Ирак или дъждовна вода, за която боливийските селяни трябва да плащат данъци. Това вече си го знаем, но и България дава своя скромен принос в общата приватизационна вълна. Страната ни се опитва да приватизира местните избори. Още от 2003 г. предлагаме бизнес партии, които обикновено се събуждат за живот точно преди кметски избори. И в повечето случаи това става в близост до туристическите курорти, където строителството е особено бурно, се казва в материал на Tageszeitung, чийто автор е професорът по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Ивайло Дичев. За да разберем по-добре дейността на тези бизнес партии, нека си припомним следното: основната работа на общинските съвети след т. нар. преход е приватизацията на обществена собственост и не на последно място - на обществени парцели. От предприемаческа гледна точка естествено е много ценно да имаш непосредствено влияние върху решенията на съветниците. Най-добре ще е, ако самият бизнесмен седи в залата на съвета и сам дава залъци в устата на собствената си фирма - това пести доста пари за подкупи... Междувременно такива бизнес партии се появиха и в по-големите градове. И така, радикалната приватизация на политиката напусна провинцията и се пренесе в урбанистичните центрове. Защото и тук цената на парцелите е висока, а регулацията - строга, което от своя страна изстрелва сумите за подкупи във висините. Доста по-евтино излиза да си създадеш собствена партия, отколкото редовно да спонсорираш политическите представители. Най-важното в новите формирования са имената и те слагат край на традиционния политически етикет. Вместо да се делят на "леви" и "десни" или на "консервативни" и "либерални", те предлагат на гражданите едно по-скоро поетическо название. Каква трябва да е алтернативата на едно политическо движение, наречено "Инициатива Черно море". Може би - "Планина"? А какво да кажем за политическото формирование с името "Преди", което е създадено от вероятно най-богатия българин в момента - Христо Ковачки. Тази партия винаги е там, където има икономически интереси. Строителната компания Планекс във Варна също си спретна собствена партия - "Глас". С други думи: всеки частен интерес може да се превърне в политически проект. Какво огромно предизвикателство за класическата демокрация - да дадем на всеки милионер партия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7581 |19.09.2007 Янка Такева пак показва своята незначимост и некомпетентност . 13| 7274 |17.09.2007 За цензурата в България . 9| 5962 |08.09.2007 Бойко Борисов: С мен се снима цялата страна, помияри ме използват . 18| 5628 |02.09.2007 Пробуждащият се българин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads