Реклама / Ads
21| 8684 |10.05.2013 ПОЛИТИКА

13 партии се облизват за държавна субсидия

.
Има вероятност 13 партии да разчитат на държавна субсидия, дори и да не влязат в следващия парламент. Толкова са формациите, които по предварителните изчисления на социолози ще вземат между 1 и 4% на изборите в неделя.
 

Първите пет партии с най-голям шанс да влязат в състава на следващото Народно събрание вече се посочват от почти всички социологически агенции, правили сондажи и проучвания в месеца преди изборите, пише „24 часа”. Ще спечелят обаче и останалите извън парламента партии, ако вземат над 1% от всички действителни гласове на вота.

Първо, ще им възстановят депозита от 10 хиляди лв., който са внесли за участие в изборите. Второ, което е и по-важното за тях - имат право на държавна субсидия до следващите парламентарни избори. Според Закона за партиите размерът й се определя ежегодно в държавния бюджет. Досега партиите получаваха по 12 лв. на глас. Така според изчисления на централите формация, взела 1%, ще получава около 700 хил. лева годишна държавна издръжка.

Партията на СКАТ тръгна без “Атака”
Националният фронт за спасение на България е повече известен като партията на телевизия СКАТ. На последния президентски вот кандидатът им Стефан Солаков получи 84 205 гласа, или 2,50%, с което се нареди на пето място.

Партията е учредена през май 2011 г. от собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов, след като се отдели от “Атака". Симеонов, Данчо Хаджиев и Валентин Касабов са тримата съпредседатели на формацията.
СКАТ беше телевизията, от която тръгнаха Волен Сидеров и “Атака". През ноември 2006 г. Симеонов кумува на сватбата на Сидеров и вече бившата му съпруга Капка Сидерова.

Марешки към НС с Либерален алианс
Амбициите на Веселин Марешки отдавна надскочиха кметския стол на Варна и сега той се цели в парламента. След като коалицията му с РЗС се провали, Либерален алианс се явява самостоятелно на изборите. А според лидера му на ден в партията се записват по 1000 души. Най-силното “оръжие” на Марешки в предизборната кампания са аптеките му, а заради агитация в тях варненската прокуратура дори се самосезира по сигнали за купуване на гласове. Партията набира членове и на сайта си.

НДСВ и Касим Дал гонят 160 хил. гласа
Коалиция “Център - свобода и достойнство” на НДСВ и НПСД (партията на отцепилите се от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов) също прави сметки, че ще влезе в парламента. По техни изчисления събират поне 160 хил. гласа, което им стигало да прескочат 4-процентната бариера. Коалицията се опита да отговори на обществените очаквания и заложи на много нови лица на челните места в листите си. Разчита много и на подкрепата на емигрантите ни в Турция.

Костов до последно чака Надежда, взе се с БДФ
До последния момент Иван Костов чакаше Надежда Михайлова, за да регистрират партиите си заедно за участие в изборите, но не се разбраха нито за лидерските позиции, нито за парите. Изчаквайки “Синьо единство”, ДСБ регистрира резервна коалиция с малката партия Български демократически форум (БДФ), която на финала се оказа и единственият им партньор. Партията на Иван Костов е традиционно силна в София, но това едва ли ще е достатъчно за влизане в парламента.

Фейсбук рекламира Светльо Витков
В знак на протест срещу политическото статукво, фронтменът на “Хиподил” Светльо Витков бе изненадата на президентските избори миналата година, когато взе 54 125 гласа, или 1,61%. След това основа партия “Глас народен”, която сега се бори за влизане в парламента. Основната й предизборна кампания тече във фейсбук и интернет. Вчера дори партията набираше чрез социалната мрежа доброволци за застъпници в изборни комисии.

СДС в коалиция с още 4 формации
Дори в коалиция с “Обединени земеделци” на Петя Ставрева, “Радикалдемократическа партия в България”, БСДП, “Гергьовден” и сдружение “Патриот” от СДС вече само с тъга могат да си спомнят за онези 1 милион поддръжници, които имаха в началото на демократичните промени. Емблематично коалицията се казва отново СДС и получи подкрепата на президента (1997-2002) Петър Стоянов. Амбициите им са да са единствената дясна формация в следващия парламент.

ВМРО-БНД разчита на собствени сили
ВМРО-БНД се явява самостоятелно на изборите след сериозен опит за обединение на патриотичния фронт. Миналата есен лидерът на воеводите Красимир Каракачанов се обърна без успех към “Атака", “Националния фронт за спасение на България” на Валери Симеонов, Съюза на патриотичните сили “Защита" на Йордан Величков, Военнопатриотичния съюз “Защита на пагона" на о.р. ген. Петър Илиев и “Целокупна България" на Григор Велев. Сидеров и Симеонов заиграха соло, а другите се вляха в различни коалиции.

“ГОРДА България” с план “Маршал-2”
Коалиция “ГОРДА България" включва политическите формации ГОРД, “Свободен народ", Обединен блок на труда, “Защита" и ХСС. Новата формация номинира за премиер проф. Боян Дуранкев. Той подготви стратегия за устойчиво развитие за близките години, както и план “Маршал-2", който преди дни бе внесен в представителството на ЕС у нас. Лидерът на ГОРД Слави Бинев влезе в остър конфликт с БНТ заради това, че не допуска представители на коалицията в предизборни дебати.

“Зелените”: “Има различна политика”
Партия “Зелените" се включи в политическия живот през 2008 г. Сега върви към избори с комплексна платформа за подобрение и промяна под наслов “Има различна политика”. Над половината от кандидатите за народни представители са граждани, нечленуващи в партията, но активни по каузите, за които работят и “Зелените”. В трите софийски избирателни района водачи са съпредседателят на партията Борислав Сандов, колегата му Георг Тупарев и Петко Цветков, едно от лицата на движението за спасяване на Пирин, Витоша и Черноморието.

Янев залага на нова конституция
Партия Ред, законност, справедливост (РЗС) на Яне Янев тръгна към изборите заедно с Либерален алианс на В. Марешки, но стигна до тях сама. Янев държи на идеята за свикване на Велико народно събрание, което да изработи нова конституция. Според него това трябва да стане догодина съвместно с изборите за Европарламент. Само така можело да се получи нов модел на управление. РЗС предлага намаляване на броя на депутатите наполовина, както и приемане на механизъм за отзоваване на народни представители.

ДГИ даде път на лица от протеста
Партия Демократична гражданска инициатива (ДГИ) е мандатоносител на главните организатори на гражданските протести от февруари - Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев. Те пък се обединиха в Движение за граждански контрол. Бунтарите издигнаха Йоана Иванова за първия кандидат-депутат от листата на ДГИ. Младежите от няколко години са в основата на граждански протести срещу монополите, високите цени на тока и парното и добива на шистов газ.

ЛИДЕР агитира с работни места
Партия ЛИДЕР на Кънчо Филипов тръгна на избори заедно с ВМРО-НИЕ на експловдивския кмет Славчо Атанасов. Тяхната агитация се изразява главно в разкриване на нови работни места. Само за месец те били 500 според доц. Борислав Великов, водач на листата за Монтана. Всички кандидати за депутати от ЛИДЕР са работодатели с идеи и решения за съживяване на икономиката. Те са разработили специална програма за развитието на Северозападна България.

Цонев събира армейски гласове
Лидерът на “Нова алтернатива” Николай Цонев разчита да обере протестния вот на избирателите в униформа. Първо, защото като министър на отбраната през 2008-2009 г. вдигна заплатите на военните и се надява те да не са забравили това. И второ, защото заложи на членовете на легия “Раковски”, чийто шеф Иван Милов мина в резерва и влезе в “Нова алтернатива". Цонев обаче още има обвинение в подкуп, от което се спасява благодарение на отлагане на делото и на имунитета като кандидат-депутат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 6965 |08.05.2013 АФИС: Възможни са и 8 партии в парламента . 4| 5827 |02.04.2013 А. Гълъбов: Лош рекорд е участието на толкова партии в изборите . 39| 10345 |09.01.2013 Следващото НС-шарено; влизат 6 партии . 18| 15883 |18.06.2012 БГ-партиите – между шкембе чорбата и Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads