Реклама / Ads
0| 5633 |11.04.2016 ПОЛИТИКА

БХК праща сигнал срещу Борисов до Цацаров

.
Бойко Борисов Източник: Министерски съвет
Правната програма на Българския хелзински комитет подготвя сигнал срещу премиера Бойко Борисов до главния прокурор Сотир Цацаров. Това съобщи в профила си във Facebook директорка на програмата Маргарита Илиева.
 
Сигналът е заради изявленията на Борисов: „Аз се свързах с тези момчета [ловците на хора], говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата е добре дошла [...] Но лично разговарях [...] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях така, че да си координират сигналите и това, което трябва така, че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно „Благодаря“ заслужава. Така, че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на „Гранична полиция“, те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така, че само помощ е това“.

Според БХК с тези изявления, направени вчера, Борисов е нарушил два члена от Наказателния кодекс - за подбуждане към дискриминация и насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност чрез слово и средства за масова информация, както и за явно подбуждане към извършване на престъпление чрез проповед пред множество хора или по друг подобен начин.

“Престъпленията, към които Борисов явно подбужда, са престъпленията по чл. 162, ал. 2-4 – употреба на насилие срещу другиго поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия; образуване или ръководене на организация или група, която си поставя за цел извършването на такива деяния или системно допуска извършването на такива деяния; членуване в такава организация или група; както и престъпленията по чл. 163, ал. 1 - участие в тълпа, събрана за нападение на групи или отделни граждани във връзка с националната, етническата или расовата им принадлежност”, пише Илиева.

БХК ще събира и подписи на граждани, които да изпратят заедно със сигнала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6034 |04.04.2016 Кр. Янков: Борисов е узурпатор, Москов симулира корекции . 0| 7321 |26.03.2016 Бойко Борисов: На 19 април започваме да дупчим и да си добиваме нефт и газ . 22| 6082 |19.03.2016 Станишев за "Борисов-2": С 8-9 млрд. дълг всеки може да управлява . 4| 5690 |13.03.2016 Миков: Това, което пише Борисов на Туск, ние го говорим от месеци – и тук, и в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads