Реклама / Ads
23| 6518 |12.09.2008 ПОЛИТИКА

Ченгеджийницата пак се размириса

.
Едни 95 милиона лева разкриха обтегнатите отношения в управляващата коалиция и дори в рамките на една от управляващите партии. Предизвикаха бившият вътрешен министър Румен Петков отново да прекрачи границата на добрия тон.
 
Той използва по адрес на председателя на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов думите "нередовен, злонамерен и некомпетентен". Тези 95 милиона лева са парите, похарчени за подслушване и проследяване през последните 2 години и представляват 5 процента от бюджета на МВР.

Сумата е стряскаща. На фона на разговорите за разпределяне на бюджетния излишък, човек лесно може да сравни числата и да види, че става дума за още една коледна добавка за пенсионерите. Става дума за половината от останалите за дострояване километри от автомагистрала "Тракия". И става дума не за 5 хиляди, а за 95 хиляди пенсионери на море. 95 милиона лева са похарчени за подслушване и проследяване и това щеше да е напълно нормално, ако присъдите бяха на лице. Това обаче не е така.
Този спор в управляващата коалиция за пореден път прави актуална темата за прозрачността и отчетността на разходите в сектора на сигурността. Данъкоплатците трябва да знаем как се харчат парите ни. Министър Миков направи две крачки в правилната посока. Първо разкри броя на служителите на МВР, после и разходите за подслушване. И стана ясно защо толкова време тези данни са били ревниво пазени. Защото се оказа, че полицаите в България са в пъти повече спрямо населението в сравнение с други европейски държави и че харчат страшно много пари. А дали има резултати - всеки може сам да прецени.

В стаята на тайните възникват много въпроси. След като няма достатъчно присъди, а службите са изхарчили 95 милиона лева, кого тогава са подслушвали и проследявали? Каква информация са събирали? След като повечето събрана информация не е използвана в съда, за какво е била използвана? Защо в т.нар. жълти вестници и анонимни интернет сайтове се появяват информации, които няма как да бъдат събрани, освен със специални средства? А после други служби респектират медиите, вместо да проверят какво става вътре в системата. Ченгеджийницата май пак се размириса.

Иван Бедров

ivanbedrov.blogspot.com

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7945 |11.09.2008 България има проблем с морала . 6| 6685 |04.09.2008 Природният колапс у нас достига час пик . 7| 7437 |03.09.2008 4 политически въпроса 2008-2009 г. . 17| 7110 |31.08.2008 За Обама, Ники Василев и циците на Албена Вулева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads