Реклама / Ads
17| 13461 |18.07.2023 ПОЛИТИКА

Георги Чобанов: Отказвайки се от лева, придобиваме правото да използваме твърда валута, която не се обезценява

.
Георги Чобанов, икономист Източник: БГНЕС
Навлизането на изкуственият интелект води до драматични изменения не само в икономиката, но и в обществото. Отказвайки се от лева, придобиваме правото да използваме твърда валута, която не се обезценява.
 

Това заяви пред БГНЕС икономистът проф. Георги Чобанов.
 

По думите му навлизането на изкуствения интелект води до драматични изменения не само в икономиката, но и в обществото.

 

"Изкуственият интелект означава роботизация, т.е. прехвърляне на почти всички дейности на човека на машинен носител - робот. На робота се прехвърлят и умствените дейности и това вече е изкуственият интелект, т.е. способността на робота да взема решения. Можем да кажем, че постепенно роботът придобива все по-голяма свобода и се повишават неговите възможности", коментира още той.

 

„Последствията от изкуствения интелект в икономиката води до доста сериозни социални последствия. От една страна доброто е, че се повишава производителността на труда, защото робота произвежда повече от човека, той е с по-малки претенции и именно поради това в последно време работодателите заместват хората с роботи. Това означава, че роботът замества човека като работно място, като трудов ресурс. От друга страна обаче нараства безработицата, защото хората стават излишни. Роботът започва да измества човека, но докъде и до каква степен ще го измести е въпрос, по който можем само да предполагаме. Във всеки случай обаче още от сега е ясно, че повечето от професиите, които имат повече технически дейности, ще бъдат заменени“, посочи икономистът.

 

Според него от това възникват два въпроса - единият е свързан с това, че повишаването производителността на труда ще доведе до т.нар. базов доход, а другият е свързан с появата на нови професии.

 

„Производителността на труда ще достигне до такива нива, че няма да има нужда да работим, а ще получаваме базов доход, което е мечтата на много хора. Той разбира се, ще бъде по-скромен, но ще можете да посрещнете основните си потребности. Другата страна е, че ще сте излишен. Ще има възможност да работите и да си докарвате и друг доход, но няма да има достатъчно съответстващи на вашата квалификация работни места“, подчерта експертът. Според него именно тук възниква въпросът за новите професии, които се очаква от една страна да бъдат по-творчески и съответно по-трудно да се поддават на роботизация, а от друга страна да са свързани със свободното време, защото неработещите ще трябва някъде да се занимават с нещо.

 

Експертът отбеляза, че има и хора, които да против влизането ни в еврозоната и като демократична държава трябва да изслушваме и аргументите на тези хора и да преценяваме до каква степен те са приемливи. Проф. Чобанов допълни, че един от аргументите, който се изказва е, че когато станем членове на еврозоната ще загубим своя суверенитет.

 

„Да това е вярно, но Германия не го ли загуби, или французите или италианците. Бих сравнил това със сключването на брака. Когато сключите брак с някого вие губите част от суверенитета си, вие не може да правите каквото си искате. По подобен начин е и ЕС - семейство на народите. Естествено е, че когато станем член ще използваме предимствата на еврото, защото то има предимства и еврото е една от твърдите валути“, коментира проф. Чобанов.

 

Той напомни и за кризата през 1996 -1997 г., когато в страната е имало хиперинфлация и хората са си обменяли лева с долари и друга валута. „Къде остана нашият патриотизъм? Патриотизмът май опира до джоба?“, попита той.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 11742 |04.07.2023 Георги Лозанов: В България има неформално проруско обединение на президента, „Възраждане“ и БСП . 3| 5604 |20.06.2023 Георги Готев от EurActiv.bg: Не е нормално България да няма еврокомисар, трябваше веднага да се договори . 5| 6435 |23.03.2023 Георги Лозанов за изборите: На ГЕРБ му мина политическата карантина, ПП-ДБ излезе от анти-ГЕРБ говоренето . 2| 4650 |06.12.2022 Изключиха от БСП кмета на столичния район ”Изгрев” Делян Георгиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads