Реклама / Ads
3| 4671 |17.08.2021 ПОЛИТИКА

Георги Кадиев: Задължително е да има актуализация на бюджета

.
Смятам, че в рамките на две седмици можем да се справим с актуализирането на бюджета, макар че има много неща за промяна във варианта за актуализацията на бюджета, който е доста технически. Министерството на финансите най-вероятно просто е погледнало къде има на напрежение – например в икономиката - отделили са 400 млн. лева за мерки срещу забавяне на икономиката. След това са видели, че в медицинският персонал има проблем – отделили са някакви средства. След това са видели, че поради ръста на цените сред възрастното население, социално слабите има проблем – отделили са и там.
 

Такова мнение изрази народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Кадиев по БТВ.

 

"След това са видели, че поради ръста на цените сред възрастното население, социално слабите има проблем – отделили са и там. Това не е дългосрочна политика, но донякъде не е и работа на служебния кабинет да прави дългосрочна политика - това е наша работа. Между първо и второ четене на бюджета, би трябвало да внесем политика в актуализацията на бюджета", допълни Кадиев.

 

Депутатът от левицата заяви, че е притеснителен фактът, че в актуализацията са залегнали 454 млн. лв. приходи от Плана за възстановяване и устойчивост, който дори не е внесен в Брюксел и служебният кабинет обяви, че няма да го внася.

 

Той подчерта, че е задължително е да има актуализация на бюджета, но с определени корекции. „Има много допълнителни приходи и те идват най-вече от ръста на цените – съответно събираемост на ДДС, защото да вземеш 20 % ДДС от килограм месо  -10 лева, не е същото като килограм месо - 15 лева. Те идват от само себе си тези приходи и трябва да се върнат към хората, особено към социално слабите", добави депутатът от левицата.

 

Като друг аргумент за нуждата от актуализация на бюджета, Кадиев посочи: „Ако не успеем да съставим правителство, отидем на трети изброи, отново не успеем да съставим правителство и влезем в следващата година, тогава без бюджет приет, съгласно закона, ще караме с 1/12 всеки месец от тази година. Затова е хубаво да го актуализираме, за да можем да караме с 1/12 от по-висок бюджет".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 18316 |03.08.2021 Георги Кадиев: Ако на Слави Асен Василев му е много ляв, то ние сме ултралеви . 11| 17368 |14.05.2021 Георги Табаков за ГЕРБ: Искаха да махнат представителя на Световната банка за България заради критика към тях /видео/ . 9| 10581 |08.05.2021 Георги Свиленски, БСП: Новото мнозинство в парламента беше между „Има такъв народ“, ГЕРБ и ДПС . 1| 4027 |18.04.2021 Георги Свиленски: БСП последователно ще отстоява ГЕРБ да бъде сменена от власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads