Реклама / Ads
1| 4029 |18.04.2021 ПОЛИТИКА

Георги Свиленски: БСП последователно ще отстоява ГЕРБ да бъде сменена от власт

.
Георги Свиленски Източник: БСП
„БСП е с последователни действия и в този парламент, и ние последователно ще отстояваме това, че ГЕРБ трябва да бъдат сменени от власт, трябва да бъдат изведени от властта и колкото може да оказват по-малко влияние върху решенията, които се взимат в държавата.“
 

Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски в ефира на БНР.

 

В предаването “Неделя 150“ той коментира Комисията, която трябва да направи ревизия на управлението на Борисов: „Ще трябва да проверят отдаване на концесии, харчене на пари, сделки и т.н. Така ще успеят да дадат насоката как е управлявана държавата последните 10 години.“ По думите на Свиленски парламентът не е разследващ орган, но той може да подтикне съответните институции да извършат необходимите проверки.

 

„10 години ГЕРБ злоупотребяват с властта, с парламентаризма, със законите и Конституцията на държавата. И сега, когато едни народни представители, излъчени от българските граждани, искат да възстановят точно тези неща, управляващите го виждат като реваншизъм“, обясни Свиленски като добави: „Те трябва да свикнат, че България е в друга обстановка, българските граждани показаха отношението си към управлението на Борисов, изпратиха го в опозиция, и те трябва да се примирят със своята участ.“

 

Според Свиленски ерата на ГЕРБ все още не е приключила. „Ние го заявихме няколко пъти, че е направена една много малка крачка в това ГЕРБ да бъдат отстранени от властта и оттук нататък мнозинството в парламента трябва да докаже, че е било искрено в предизборните си ангажименти“. Той предупреди, че ако не се продължи с тази политика на възстановяване на държавността, ерата на Борисов много бързо ще се върне.

 

„Ние предложихме в един много важен момент в петък да се наложи мораториум върху действията на Борисов, защото докато говорим сега, в държавната администрация, бордовете и агенциите вървят трайни назначения на представители на ГЕРБ“, обясни Свиленски като направи уточнението, че подкрепата не стана с интервюта по радиото, а с гласуване.

 

„Когато искаш да се бориш с даден модел, трябва да бъдеш последователен, а не да отлагаш тези мерки“, допълни той.

 

Георги Свиленски бе категоричен, че първите предсрочни избори са най-бързият начин Борисов да се върне на власт.

 

Той обясни, че българските граждани очакват решения на проблемите в държавата и в тази посока БСП е внесла вече законопроекти в българския парламент и очаква те да бъдат приоритетно разгледани. „Те са с грижа за хората и ще направят така, че пенсиите на българските пенсионери да бъдат трайно преизчислени, младите семейства да бъдат подпомагани за раждане на 2-ро и 3-то дете, учениците да получават безплатни учебници и т.н.“, посочи Свиленски.

 

Социалистът коментира, че левицата ще подкрепи правителство, предложено от партията “Има такъв народ“, но не безусловно и без да участват в него. „Няма да искаме министерски постове, но ще поставим 5-6 условия, които ако не бъдат приети, няма как да дадем подкрепа, а тези условия са в интерес на българските граждани.“

 

Той описа кои са тези условия: „Става въпрос за бързи и последователни действия в здравната система за справяне с пандемията и преодоляване на последствията. Действия, свързани с борбата с корупцията, укрепване на независимостта на съдебната система, възстановяване на парламентаризма, обективна ревизия на бюджета.“ Свиленски добави още и прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми на ЕС и промени в изборното законодателство.

 

На финала на разговора зам.-председателят на Парламентарната група на "БСП за България" припомни, че вчера партията официално подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. „Президентските избори са след 5 месеца, така че има време всички наши симпатизанти и организации да изявят и те своята подкрепа по съответния начин. Без нашата подкрепа президентската двойка няма как да получи втори мандат, сега я получиха, и пътят им за втория мандат е отворен“, завърши Свиленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4257 |24.02.2021 Георги Свиленски: Само БСП е способна да свали ГЕРБ от управлението . 5| 5521 |18.12.2020 Георги Гергов напуска Националния съвет на БСП . 4| 6730 |20.11.2020 Георги Гергов и ръководството на БСП в Пловдив грубо нарушават устава на Партията . 8| 4618 |17.11.2020 Георги Свиленски: БСП предлага по 6 500 лв. за всяко второ и трето дете, преизчисление на пенсиите и прогресивно подоходно облагане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads