Реклама / Ads
3| 5364 |16.08.2010 ПОЛИТИКА

Имитация на дейност в сезона на отпуските

.
Източник: DEUTSCH WELLE
След като стана известно, че парите за болниците намаляват с 30-40%, а лекарският съюз заплаши със стачка, премиерът свика спешна среща за здравната реформа. Какво стана ясно от казаното след нея? Анализ на Я. Бояджиевq DEUTSCH WELLE.
 

"Доста неща се чуха в медиите последните дни и ние решихме да хванем бика за рогата", обясни премиерът как вижда смисъла на срещата. За него "бикът", т.е. проблемът е свързан не толкова със здравето и здравеопазването, колкото с говоренето за тях по медиите, което неизбежно води със себе си доста негативни за управлението размисли.
И премиерът хвана своя си "бик за рогата", като обеща на лекарското съсловие исканото от него и получи в замяна пак пред медиите удовлетвореност и благодарност за добрината си. Пък и демонстрира как, докато другите си почиват, той работи. Подобна е, впрочем, развръзката на повечето от премиерските срещи. Тъй че от гледна точка на пиара – нищо ново.

„Здравната реформа” – безплодно въртене в кръг


От гледна точка на здравеопазването – също. Орязването на парите за болниците чрез делегираните бюджети след подобна среща веднъж вече бе отменено в началото на годината. Сега е на път да стане същото, което няма да е чудно при често и противоположно сменящите се намерения на управляващите.
„Ако анализът покаже, че нацията е болна и става все по-болна, ще отидем в парламента и ще кажем, че, за да лекуваме нацията, трябва да се откажем от друго нещо”, погледна в бъдещето премиерът. А ние се надявахме „анализът”, който се прави вече година, отдавна да е показал и болестите, и лечението. Той обаче продължава безплодно да се върти в кръг.
„Който не си плаща здравните осигуровки, не може да се надява на адекватно лечение”, заплашително навлезе в темата премиерът. Проблемът обаче е, че вече отдавна на адекватно лечение не може да се надява и който си плаща.
Мимоходом да отбележим и още нещо, което не се чу след срещата - че сред неплатените осигуровки обикновено най-голям е делът на онези, които би трябвало да плаща държавата – за децата, пенсионерите, военните, полицаите и чиновниците.

За разликата между здравната каса и автосервиза


„Те си плащат за сервизи, плащат си да си правят телевизорите, плащат си за какво ли не, но за своето лично здраве не плащат”, обясни поведението на длъжниците премиерът. За разлика от здравната каса обаче, човек може да си избере автосервиза. А като му се наложи, отива там с парите си и може да контролира за какво отиват те. В здравеопазването това е невъзможно, въпреки, че често се налага да се плаща и два пъти.
„С делегираните бюджети в болниците искаме самите доктори да въведат ред”, надява се премиерът. Практиката обаче отдавна е доказала, че ред може да има само когато нещата са под контрола на плащащите. На харчещите парите никога не им стигат. Особено чуждите.
И ще е все така, докато моделът не се промени радикално в тази посока. Другото са празни приказки. Като: „Не е казано, че ако имаш болки в корема, трябва да останеш в болница”.
Безспорна мисъл, чута в края на една безсмислена среща. Имитация на дейност в сезона на летните отпуски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8600 |13.08.2010 Мълчанието на агнетата . 26| 17266 |10.08.2010 Румен Петков – пиарчето на ГЕРБ . 6| 6550 |09.08.2010 Българите - бедни, но с ново самочувствие . 75| 31935 |07.08.2010 Шибан народ или обикновени чукундури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads