Реклама / Ads
30| 7732 |29.05.2011 ПОЛИТИКА

Иван Генов: Първанов служи на сенчести и олигархични интереси

.
Иван Генов Източник: Фрог нюз
АБВГ-оце на Първанов е вредно за лявото пространство. На хората им омръзна от едни и същи лица, от фалш и лицемерие. Всички овчаровци, пирински, първановци и днавишевци трябва да си ходят, смята лидерът на "Българска левица".
 

Иван Генов е доктор по международно право, депутат от БСП във Великото народно събрание, 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание. Преди две години става съпредседател на партия „Българската левица” заедно с покойния Илия Божинов

- Г-н Генов, започна предизборната кампания. Вие сте представител на левите политики. Реални ли са те в момента?

- В България левите трябва ясно и категорично да скъсат с десните политики, да не допускат безпринципни компромиси. Време е също да се пратят в историята фалшивите, лицемерните и омръзналите физиономии. Всички овчаровци, пирински, ивелиновци, първановци, станишевци трябва да си тръгнат или да бъдат помолени да го направят. Да си ходят всички онези, които години наред компрометират лявата идея и са като воденичен камък за нея.
Пългарската политическа арена се нуждае от свеж въздух, от вътрешно-политическа лустрация спрямо идейните хермафродити в ляво, дясно и център. Не дянковщината, не култът към парите, а солидарността, човещината ще спасят страната ни.

- Не сте особено ласкав към новата формация АБВ на президента Георги Първанов. Защо, нали сте работил с него, не вярвате ли в неговото политическо бъдеще?


- От рекламираните лица на прехода Георги Първанов най-много е паразитирал върху лявото пространство и най-много го е опорочил и му е навредил. За него отдавна няма „ляво – дясно”, а само интереси – сенчести, олигархични и лични. Двуличието е неговата истинска природа. Последните му статии и интервюта, както и някаква книга с речи и изказвания са поредно потвърждение за това. Той избягва да отговаря на важните въпроси, които засягат обществото и обикновените хора. Съществува в среда, която няма нищо общо с действителността.

- От кои въпроси се страхува Първанов?


- Примерите са много. Ето някои от абсурдите на Първанов. Той обвинява в бездействие сегашното правителство по темата за АЕЦ „Белене”, а по никакъв начин не въздействаше по време на тройната коалиция по същата тема.
Президентът предлага референдум за АЕЦ „ Белене”, и то едновременно с президентските и местни избори. В същото време пренебрегна конгресни документи и се отказа от референдум по членството на България в НАТО. Защо?!
Говори неангажирано за тройната коалиция като за „лош спомен”, а бе неин създател и настойник. Не казва и дума какво се е случвало тогава и каква е била неговата роля.
Защо се гордее, че е дал старт на идеята за американски военни бази у нас, включително и за настаняване на ПРО, след като беше срещу това членство само преди няколко години? Кое промени мнението му? Пак той даде зелен светофар за антинационалния Закон за досиетата, за да се разводни казусът с разкритата папка „Гоце”. Самообяви се и направи мащабен пиар, че е „социален президент”, а подкрепи плоския данък.
Докато оглавяваше БСП той наложи либерален, консервативен и милитаристичен курс на партията, а непрекъснато се хвали, че я е укрепил, което е чиста лъжа.
Интересен е и въпросът защо тъгува, че делът на военните разходи през последните две години е намалял в сравнение с предишното правителство. Да не би да има някакви интереси, които остават скрити? И още много въпроси има, на които той избягва да дава отговори.
Поради всичко това Георги Първанов и неговите “Боянски ливади” – „АБВГ-оце” няма как да са алтернатива, още по малко резерв или вариант за нови леви политики. Просто не е така. Лявото във всичките му разновидности, за да изпълнява обществения си ангажимент, трябва час по-скоро да се разграничи от първановщината. Това не е просто политическа приумица, това е единственото спасение.

- Ако говорим за статукво, не е ли редно да поговорим за някаква алтернатива на сегашните партии в парламента?

– Наложително е да се коментира и да се търси такава алтернатива. Все по-трудно е да се коментира нецензурно случващото се в парламента. И управляващи, и опозиция са вече демитологизирани. И така нар. „десни”, и така нар. „ леви” функционират като политически картел. Показател за краха на действащия елит е ситуацията, при която най-голяма електорална тежест имат двете партии на протеста. Става дума за партиите “Няма да гласувам!” и “Гласувам против всички!”. Тези две партии вече представляват около 50% от гласоподавателите и са реална заплаха за всичките омръзнали ни до болка лица и формации. Гневът не е само в Северна Африка и Близкия Изток, но тук някои се правят, че не го забелязват, защото няма улична изява.

- Това ли е истинската алтернатива и би ли могла да бъде?

- Днес радикалният капитализъм, неолибералната агресия, финансовият и банковият произвол, милитаристичните напъни, асоциалният подход са на подсъдимата скамейка. Всички те трябва да получат ефективна, а не условна присъда. Социалната справедливост, ефективната икономика и екологичното равновесие гарантират бъдещето на света. Капитализмът е непоправимо аморален и антисолидарен. Затова един ден ще остане в историята.
Така естествено стигаме до реалната алтернатива и тя е мощна, истинска левица, подкрепена от граждански сдружения и формации. Има голям недостиг на справедливост и това е водещ момент. У нас десният модел по същество взривява естествените социални връзки и взаимоотношения в обществото. Това хората осъзнават все по-ясно.
Затова нашата партия се стреми към формирането на широко ляво движение, което да осигури по-добра перспектива за българите и България. Много скоро ще се роди нов политико-граждански субект на промяната у нас, който ще демонстрира уважение и загриженост към проблемите на хората и обществото като цяло.

Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7515 |28.05.2011 Г. Първанов: „Атака” просто е срещу всички; това е върхът на екстремизма . 13| 5793 |15.05.2011 Г. Първанов: Печеленето на избори е въпрос на тактика . 12| 5953 |14.05.2011 Г. Първанов: Сидеров се държи провокативно . 34| 5440 |09.05.2011 Първанов удивен: Къде е президентският дебат?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads