Реклама / Ads
28| 5039 |07.12.2009 ПОЛИТИКА

Ж. Желев: Идеите на СДС начертаха прехода

.
Желю Желев Източник: Вяра Йовева
Кой каквото и да говори, програмата, която подписа СДС преди 20 г. на този ден при учредяването си се изпълнява, заяви първият председател на СДС и първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев.
 

Д-р Желев сподели това на среща, на която представя събитията преди 20 години за създаването на СДС и как утре в НДК. ”Всички правителства оттогава до сега, включително и на БСП, вървят по нея, а страната ни премина от комунизъм към демокрация и пазарна икономика. Единственият, който не вървя по този път и неговото правителство се провали, беше Жан Виденов”, добави Желев.

Според д-р Желев същото важало и за външната политика. Той отбеляза, че още през 1992 г. България стана член на Съвета на Европа, макар и по-късно на НАТО (2004), и на ЕС (2007). Желю Желев се е срещнал със сина на Иван Станчов- Никола, който му е разказал, че на този ден, преди 20 години в Ню Джърси е видял баща му Иван Станчов и Стефан Груев да плачат пред телевизора, гледайки репортаж за България. Иван Станчов е успял само да каже: „Това е България“, а Стефан Груев: „Всичко свърши“.

На днешната среща, която е в сградата на социологическия институт на БАН, както и преди 20 години, присъстваха и други от учредителите - Петко Симеонов, Димитър Луджев, д-р Константин Тренчев, Александър Каракачанов, Михаил Пеков, най-близкия съратник на покойния вече Петър Дертлиев.

„Не бива да се забравя, че след създаването си СДС беше коалиция от различни партии – леви, като социалдемократичната партия, зелената и БЗНС „Никола Петков“, заяви на свой ред Александър Каракачанов от Зелената партия. „Нашият стремеж преди 20 години беше да бъдем свободни”, припомни лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Ние много неща не знаехме, но направихме всичко по силите си и едва ли предполагахме, че по този начин ще бъде разпределена собствеността, независимо, че създадохме един от първите закони за връщането й на хората. Както е казано, в Библията - истината ни прави свободни - и ние не бива да се срамуваме от миналото си, и да казваме нещата такива, каквито са. За съжаление, много хора си смениха миналото, каза още Тренчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6943 |07.12.2009 А. Семов: България пак става тоталитарна държава . 28| 9047 |05.12.2009 Професионалният предател Марио Тагарински . 19| 10262 |04.12.2009 Златни пендари подпалиха ГъЗъ . 46| 9422 |03.12.2009 ГЕРБ води страната към тотална немотия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads