Реклама / Ads
19| 10287 |04.12.2009 ПОЛИТИКА

Златни пендари подпалиха ГъЗъ

.
ГъЗъ лъсна...
Паника скова тези дни ГъЗъ (Гражданска защита). Нейният дългогодишен шеф ген. Никола Николов изплака, че го рекетират ромски босове. Бре, рече си обикновения българин, как така цигани и генерал ще са ортаци в общ бизнес.
 

В Комисията по дискриминация и правозащитниците обаче могат да ликуват: роми и генерали сложиха точка на сегрегацията! В медиите обаче са по-сдържани. Там отдавна знаят за далаверите с обществените поръчки в ГъЗъ и Министерството по бедствия и аварии. Случаи на корупция са описвани и преди, но те биваха опровергавани надлежно от Емел Етем, вицето на Сергей Станишев. Тогава думата на Етем тежеше. Сега не е така. Генерал и роми се изпокараха и бакиите лъснаха. Златни пендари, гривни и друга женска утвар са били гаранция за тлъсти поръчки по възстановяване на диги, бентове и подпори след несъстояли се циклони, бури и наводнения. Само българският гений може да го измисли. Въображението на ЕС и ОЛАФ няма да им помогне да разгадаят мистиката на българските нрави. Дори сомалийските пирати отдавна са на долари и евро...

За пореден път трябва да си отговаряме на въпроса защо е възможно всичко това. Красьо Черничкия въртял на малкия си пръст висши магистрати, политици и ректори. Ромски бизнесмени пък купуват със злато поръчки от Министерство и ГъЗъ. Години наред обаче службите ни се правят на разсеяни.
В сайта на президентството четем:

„Президентът Георги Първанов награди днес с орден „За гражданска заслуга” - първа степен, д-р инж. Никола Николов - генерал-майор от резерва, за изключително големите му заслуги за развитието на гражданската защита в България.” 16-07-2007

Заслугите верно са много големи. Николов искал от роми по 10% за себе си и по 10% за бившия министър Емел Етем. Парите били прибирани за обществени поръчки, обяви лично Димо Станчев, член на Върховното мешере. Той и съпругата му са дали 100 златни пендара на Николов за получаване на обществена поръчка с уговорка 20% от парите после да се върнат. Половината от пендарите били за Емел Етем. Щото идват избори, аргументирал се Николов. Това Станчев каза по Нова телевизия. Малко по-късно бе арестуван.

Преди него в кауша бяха вкарани вуйчото на Азис – Ицо Папата (Христо Върбанов) и ромския лидер Цветелин Кънчев, известен още като Дон Цеци. Същият за малко не стана депутат на БСП от Плевен през юли. Казват, че и там са „играли” пендари, но сделката нещо се развалила в последния момент.

Далаверите в ГъЗъ станаха достояние след като ортаците на ген. Николов го заплашили, че ще обнародват неудобни за него документи. Той първоначално купил тяхното мълчание с вноска от 150 000 евро. Те обаче искали още и той решил да се оплаче. Стори го и ортаците му се оказаха в ареста, а генералът - в БНБ точно когато премиерът Бойко Борисов бе на посещение там...

Горните събития дадоха повод на ДСБ и СДС да поискат обяснение от президента Първанов с какви мотиви е амнистирал Дон Цеци преди време и той не доизлежя присъдата си за побой и отвличане. Ще бъде твърде лекомислено и неправилно обаче, ако някой си помисли, че част от златните пендари са отишли на „Дондуков” 2. Абсурд! Според мен държавният глава просто е искал ромите да си имат свободен лидер, за да не се повторят тук събития като в ЮАР, където ако бяха амнистирали Нелсън Мандела апартейдът можеше да си е жив и досега... Няма кой да се върже и на злобни слухове, че Дон Цеци се бил отблагодарил на Първанов с доста гласове на президентските избори. Защото у нас такива неща не стават.
В крайна сметка прокуратурата се зае с ГъЗъ и попита ген. Николов откъде има толкова кинти.

Не си хабете очакванията обаче. И от тази трънка няма да излезе заек. Спомняте ли си за Мирчо Циганина? Той бе обвинен, че е източвал Държавния резерв. Пак генерал вадеше доказателства, споменаваше често и името на Емел Етем. И тогава прокуратурата се зае, нещата стигнаха и до съд. Сега се точат някакви вяли и скучни дела, които само Бог и Красьо Черничкия знаят как ще завършат. Мирчо Циганина изглежда също знае, защото е много спокоен.
Със сигурност Емел Етем ще отрече да е получавала пендари. И ще е права, защото по същото време е била я в Япония, я в Монако – желязно алиби.

Ще отрича като партизанин и ген. Николов. В защитната му теория обаче има една пукнатина, която ако се разчовърка, може бентът да не издържи. Става дума за дадените от него 150 000 евро. Невинен пък дава... Дано в прокуратурата се сетят да го попитат.

Встрани от общественото внимание остава и един друг микроскопичен детайл. Научихме всички тези мръсни истории не защото бяха засечени от доблестните топ секретни български служби, а защото участниците в далаверите се изпокараха. Същото се получи и с предишните управляващи: зулумите им почнаха да излизат, когато се разприказваха техните наследници, а не от разработките на ДАНС, например. Но това е една друга опера. Апропо, за скандалите в самите служби също научихме, когато се захапаха различни лобита в тях, а не от вътрешни разследвания.

Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 9445 |03.12.2009 ГЕРБ води страната към тотална немотия . 28| 5388 |02.12.2009 За кожата на един комисар* . 20| 8069 |01.12.2009 Зрялата мъдрост на царя, невинната любов на Бойко и други сапунки . 6| 6265 |30.11.2009 България с над 200 присъди за нарушаване на човешки права

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads