Реклама / Ads
21| 5862 |05.07.2010 ПОЛИТИКА

Желев и Пирински в спор за превратаджии и реформатори

.
След 20 години екс президентът Жельо Желев призна публично, че една от основните грешки на СДС и причина за загубата на първите избори е, че те са проведени през юни, а не през септември или октомври.
 

Изказването му прозвуча по време на дискусия в СУ “Св. Климент Охридски“ по повод 20 години от първите свободни избори. Тя е организирана от Историческия факултет на университета и сред участниците са историците Искра Баева, Драгомир Драганов и Димитър Луджев и др.

Желев припомни, че д-р Петър Дертлиев от БСДП и Милан Дренчев от БЗНС” Никола Петков” са настоявали за избори през есента, но координационният съвет на сините, включително и той са настоявали за по-бързи избори, с цел да се предотврати икономическата катастрофа, която по-късно не ни се разминала. Бившият президент изтъкна, че ако вотът е бил през есента, ресурсите на „превратаджиите – реформатори” (визирайки групата около Луканов и Лилов) са щели да бъдат изчерпани.

Квалификацията „превратаджии” предизвика реакцията на екс депутата от БСП Георги Близнашки, който призова Желев да уточни превратаджии или реформатори са осъществили демократичните промени на 10-и ноември? В спора се включи и бившия шеф на парламента Георги Пирински, който поиска специална дискусия, която да обсъди за превратаджии, или за реформатори става дума. 20 години вече нямало яснота по тази тема, а и историците избягвали да я коментират.

По време на дискусията Жельо Желев коментира още, че негативната пропаганда срещу комунистите и отказа на СДС да подпише тогава споразумението за ненасилие и запазване на гражданския мир, предложено от държавния глава Петър Младенов, са допринесли също за загубата на изборите. В КС на СДС са приемали, че това е демагогски ход от страна на БСП, защото реално силата е била тогава в тази партия. Противник за подписването на споразумението е била Демократическата партия на Стефан Савов.

Полемика породи и оценката за Кръглата маса. Според Желев тя е свършила по-добра работа и от Великото народно събрание, а социалистът Пирински отказа да се съгласи с такава крайна констатация.

По време на дискусията прозвучаха и куриозни спомени за първите демократични митинги. Желев разказа как са ги замервали с яйца, а Пирински се оплака, че по тях в Петрич хвърляли павета. Веднъж сините сбъркали митинг и се появили на сборище на националисти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 18389 |29.04.2010 Желева си направи харакири, вдигна сатър срещу Бойко . 16| 13154 |20.01.2010 Желева си тръгна, да се стягат Нанев, Иванов и Фидосова . 10| 7304 |19.01.2010 Борисов да препрочита затворената страница "Желева" . 35| 23104 |16.01.2010 Желева – в Сибир!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads