Реклама / Ads
49| 8007 |21.02.2023 ПОЛИТИКА

Байдън от Варшава: Украйна ще спечели, защото обича свободата. Вчера донесох това съобщение от Киев /видео/

.
Джо Байдън пристигна в Полша след изненадващо посещение в украинската столица Киев в понеделник, протекло при строги мерки за сигурност. С полския си колега Анджей Дуда той обсъди войната в Украйна и ситуацията в региона.
 

Точно в в 17:40 местно време, в градините на Кралския замък във Варшава под Арките на Кубицки, президентът на САЩ започна своята реч.

 

„Благодаря ви, че ме приехте отново тук във Варшава. Бях тук скоро след като Путин започна най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война, каза той. Когато казваха, че Киев ще падне. Вчера се върнах от Украйна и мога да потвърдя: Киев се държи здраво! Ние сме силни, ние сме единни. Преди година се изправихме пред един фундаментален въпрос: Ще защитим ли нашите ценности, ще защитим ли демокрацията? Днес знаем. Ще защитим демокрацията, ще защитим свободата. Потвърдих това на президента Зеленски вчера“, каза Джо Байдън.

 

"Когато Путин нареди на танковете си да нахлуят в Украйна, той сгреши. Украинската нация е силна. Вместо финландизацията на НАТО, Путин постигна „натоизация“ на Финландия и Швеция. НАТО е единен по-единен от всякога", допълни той.

 

"В ситуация на голямо изпитание е важно какво отстояваме и кой е до нас. Полша го знае. Вие го знаете по-добре от всеки друг. Знаете какво е солидарност. Подялба на териториите, окупация, унищожение от война и комунистическо управление. Вие изтърпяхте всичко".

 

"Една година след избухването на войната Путин вече не се съмнява в силата на нашата коалиция, но все още се съмнява в нашата вяра и подкрепа за Украйна. Но трябва да знае, че НАТО няма да се раздели и ние няма да спрем да подкрепяме Киев. Украйна ще спечели, защото обича свободата. Вчера донесох това съобщение от Киев."

 

"Президентът Зеленски ми каза, че тази битка ще определи в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци. Днес виждаме това, което хората видяха преди десетилетия – апетитите на автократа не могат да бъдат примирени, трябва да им се устои".

 

"Казах го миналата година, ще повторя и сега: диктатор, който иска да възстанови империята си, никога няма да заличи любовта на хората към свободата. Украйна няма да падне в руски ръце. Никога!".

 

"Никой днес не може да отвърне очи от тези мерзости, които Русия върши. Войната беше изборът на Путин. САЩ и НАТО не искат война. Съединените щати събраха коалиция за Украйна. Ние изпращаме модерни оръжия там, а Полша е приела повече бежанци от всеки друг в последно време. Бих искал да ви благодаря за това".

 

"Украйна се бори за свободата си повече от 30 години. Тя премина през Оранжевата революция и пази паметта за загиналите жертви, дали живота си за свободата, в това число и във войната в Донбас. Вчера видях мавзолея на загиналите. Ние им отдаваме почит и подкрепяме стремежа на Украйна към свобода. САЩ и Полша са заедно с

Украйна."

 

"Никога няма да забравя миналогодишната среща с украинските бежанци. Лицата на деца, които се страхуваха, че никога повече няма да видят бащите си. В този най-труден, най-мрачен момент полският народ им предложи подслон".

 

"Сега гледаме към бъдещето. Борбата за свобода не е въпрос на един ден или една година. Това е трудно нещо. Украйна продължава да се защитава от руската агресия и ще продължи да се бори, въпреки че предстоят много трудни дни", подчерта Джо Байдън.

 

Това е второто посещение на американския лидер в Полша в рамките по-малко от 12 месеца. През март 2022 Байдън отново се обърна към света от Кралския замък във Варшава.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8028 |21.02.2023 Какво пишат медиите в Полша за посещението на Байдън? . 6| 10334 |17.02.2023 Проф. Евгений Дайнов: Няма как ГЕРБ да се съблече от ”дрехата Борисов”, папката за него е на бюрото на Байдън . 14| 5774 |18.01.2023 И Вучич анатемоса Путин: Не можем да подкрепим Русия - Крим е Украйна, Донбас е Украйна . 18| 8243 |18.01.2023 Die Welt: България е изнасяла снаряди и дизел за Украйна през трети държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads