Реклама / Ads
119| 10137 |30.03.2011 ПОЛИТИКА

Ив. Костов: ГЕРБ да не се преструват, че знаят отговорите на въпросите

.
Иван Костов
Не е международното положение, което пречи. Не е правилна позицията на правителството за присъединяване към пакта за еврото, категориен беше тъмносиният лидер.
 

Изключително важно е в обществото да има съгласие за това какво причинява изоставането на страната, обяви по БНТ лидерът на ДСБ Иван Костов. Той отбеляза, че световната икономика е благоприятна. Погрешна е тезата на Борисов, че международното положение пречи на България. Защо кризата пречи само на България, попита той.

Беше разрушен двигателят на конкуренцията в българската икономика през картелите и монополите. Вътрешното търсене спада, защото монополите изтласкват малкия и средния бизнес. няма откъде да се генерира търсене. Трета причина са спрелите реформи ‒ плаща се за образование, за сигурност, за здравеопазване, без да има такава услуга.

Липсата на здравословна конкуренция е причина за високите цени на горивата. Пример за това била цената на дизела в Русия, която е 1, 24 ст. на дребно в бензиностанциите, там пазарът е силно конкурентен.

Нито една от приетите от правителството мерки срещу кризата не беше приложена
, заяви лидерът на ДСБ. Една от причините за забавянето на ръста на доходите е закъснялото плащане на държавата към фирмите. Ако от страна на държавата е спрян паричния поток към фирмите, ще намалява и заплащането. В такова тежко положение ГЕРБ не могат да се преструват, че знаят отговорите на въпросите, отсече Костов.

Не е правилна позицията на правителството за присъединяване към пакта за еврото. Премиерът не може да вземе такова решение, ако позицията на целия финансов сектор (министърът и централната банка) не са съгласни; поема се огромен риск. Това е пакт за спасяване на страни, които нямат финансова дисциплина и се намират в еврозоната. България не е такава страна, заключи Костов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 240| 8979 |28.03.2011 Костов: Сценарият „Сакскобургготски” се разиграва от ГЕРБ и БСП . 93| 6072 |26.03.2011 Ив. Костов: Синята коалиция се отдалечава от ГЕРБ . 68| 6140 |19.03.2011 Ив. Костов: Ще подкрепим вот на недоверие към Цветанов . 150| 9311 |15.03.2011 Иван Костов: ГЕРБ пое по пътя на изборната загуба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads