Реклама / Ads
6| 4564 |03.05.2016 ПОЛИТИКА

А. Ковачев: Позицията на САЩ по ТПТИ няма да се приеме в този вид

.
Протестиращите срещу Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) между ЕС и САЩ са много повече от онези, които са си направили труда в детайли да се запознаят с текстовете. Доста скандално е, че твърде малко хора четат публикуваното на сайта на Главна дирекция ”Търговия”. Това мнение застъпи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.
 
Ковачев изрази несъгласие с твърдението за непрозрачност на процедурата от страна на ЕС, в коментар пред БНР след разкритията на неправителствената организация "Грийнпийс" и оповестяването на документи от преговорите по спорното споразумение.

"Изнесеното от "Грийнпийс" не е финално споразумение, а позицията на САЩ, която в никакъв случай ЕС няма да приеме в този ѝ вид. Европейският парламент е изразил своята позиция", подчерта Ковачев. Той обясни, че позиции и на двете страни публикувани на сайта на Генерална дирекция "Търговия".

"Има текстове с ограничен достъп и за тях е нужен специален режим на прочитане, но това не са позициите на ЕС, а консолидираните текстове, решени от двете страни, които след това подлежат на демократичния вот в ЕП и в парламентите на страните членки", заяви още евродепутатът, според когото няма да има никакво отстъпление по отношение на стандартите.

"Даже когато имаме крайния текст на споразумението, това не означава, че това ще бъде текстът, който ще бъде приет", смята той.

При изготвянето на споразумението трябва да се вземат по-високите стандарти от двете страни на Атлантика, защото не във всички области стандартите на ЕС са по-високи, както се твърди, каза Андрей Ковачев.

Не само споделяме недоверието към целите зад този договор, но от 2011 година се опитваме да получим становищата на българските управляващи и евродепутати, за съжаление безуспешно. Това обяви от своя страна Ваня Григорова от "Солидарна България":

"Грийнпийс" не казва, че това са финални текстове. Казва, че ЕС още не е приел исканията на САЩ, но те нито са оспорени, нито по тях е направено насрещно предложение. Ето това е смущаващото. Как бихме могли да бъдем спокойни, когато на порции започват да се потвърждават всичките ни опасения отпреди две години?", каза Григорова.

"След като едната страна, САЩ, не отстъпва почти по никоя от точките, които са поставени за цел от ЕК, и въпреки това продължават да получават отстъпки в собствените им настоявания, не можем да бъдем спокойни. Не можем, когато Сесилия Малстрьом непрекъснато лъже, ние да сме спокойни", смята тя.

Същевременно френският министър на търговията Матиас Фекл коментира, че преговорите между САЩ и ЕС за ТПТИ вероятно ще навлязат в застой заради нежеланието на Вашингтон да направи отстъпки.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4322 |18.03.2016 Г. Ковачев: Горанов ще държи еднолично парите на общините . 19| 5167 |15.03.2016 Чуков: Русия се изтегля от Сирия заради опозицията на присъствието й там . 15| 4295 |06.03.2016 Ерменков: Опозицията е “първата лястовица” за управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads