Реклама / Ads
7| 16758 |13.10.2022 ПОЛИТИКА

Крива е сметката на ГЕРБ за Зеленски. Той няма да говори заедно с Рашидов – ето защо

.
Източник: Худ. Тони Ганчев
ГЕРБ тичат пред вятъра: предлагат украинския президент Володимир Зеленски да бъде включен с видеообръщение при откриването на 48-о Народно събрание на 19 октомври. Сигурно се кефят, колко евроатлантическа е идеята им, но са си направили криво сметката.
 

Да оставим метаморфозите на Борисов, който като верен пропутинец построи Турски поток и така развърза ръцете на Кремъл да нападне Украйна, а днес е претендент за евроатлантик на годината. Този факт със сигурност е известен на Зеленски.

 

Но има и друго. Вече се знае, че Вежди Рашидов ще открие работата на Парламента със слово, като най-възрастен депутат. Е да, но дори украинският президент да подмине думите му, че ако не поканим руската посланичка Митрофанова, това ще е като обявяване на война на Русия, със сигурност няма да се напави на разсеян за един друг факт. А той е, че Рашидов е почетен академик на Международната руска академия за изкуство и култура. Такъв е произведен през 2010 година, дванайсет месец след като ГЕРБ взе за първи път властта и той бе назначен за министър на културата. Дали тези събития са свързани помежду си – можем да гадаем. Но и това не е най-важното: оценили хората заслугите на Рашидов и го удостоили с почетното звание. Почетно, защото въпросната академия е обществена структура.

 

На 4 април 2022 г. 150 руски дейци на културата, между тях и членове на ръководството на въпросната академия, подписват Декларация в подкрепа на решението на президента Путин за „специална военна операция в Украйна“. И не просто подкрепят, а заявяват: „От 1991 г. досега в пространства от бившия Съветски съюз продължава кръвопролитие и разрушаване на обществото. В рамките на този процес преди осем години Украйна бе превзета от националисти и фашисти, подкрепяни от САЩ и Европа. За Русия нямаше друг изход, освен да използва сила, за да освободи Украйна от тъмните сили".

Краят на декларацията ще цитирам както е в оригинал: „Миролюбивая Россия всегда была против войн, никогда их не начинала, но всегда их заканчивала. Мы, деятели культуры, заявляем о поддержке позиции Президента нашей страны. Да укрепит Вас Господь и да сохранит братский народ Малой Руси“.

 

Дори името на Украйна е премахнато...

 

Дни след този документ, се появява друг – подписан от над две хиляди творци, които се обявяват против войната в Украйна и политиката на Кремъл. Голяма част от тях публично се отказват от титлите и наградите, получени по време на режима на Путин.

 

Борисов и ГЕРБ толкова са бързали да спечелят някоя „червена“ точка от Брюксел и САЩ, че са забравили, че това, с което са се гордяли до вчера, днес е петно в посткомунистическата им биография.

 

Представете си как Зеленски говори пред българските депутати, и как след него (или преди това) от трибуната Вежди Рашидов апелира за мир, разбирателство и братство.

 

Това ако не е парадокс, не знам кое е.

 

А дали БСП и „Възраждане“ ще преглътнат думите на Зеленски?

 

Интересна ситуация.

 

И много, много тъжна.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6648 |11.10.2022 Социолог от ”Маркет линкс”: Има вариант експертен кабинет на ГЕРБ, ДПС и ”Български възход” да използва подкрепа на ”Възраждане” . 4| 10089 |06.10.2022 Проф. Емилия Занкина: ГЕРБ няма да направи кабинет, всички партии се надяват на повече гласове при нови избори . 3| 4968 |05.10.2022 Анализатор: Политическо самоубийство е, ако ПП и ДБ подкрепят ГЕРБ и Борисов . 0| 6811 |02.09.2022 Проф. Ивайло Дичев: ГЕРБ и да е първа, това не значи, че може да управлява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads