Реклама / Ads
13| 6291 |10.11.2013 ПОЛИТИКА

Кунева: Да проверяват влизащите в политиката за офшорки

.
„Как да се предотвратяват случаи като „Бисеров" за мен е спешен въпрос. В "България на гражданите" обсъждаме, когато влизаш в политиката, да даваш съгласие компетентните власти да те проверяват за офшорни сметки без предупреждение".
 

Така коментира въпрос за блога на кореспондента на в. Труд в Брюксел Веселин Желев председателят на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Тя каза, че като политик веднага би дала съгласие за такава проверка и допълни, че службите не трябва да могат да злоупотребяват с информация, с която разполагат. 

"Забелязвате ли, че повечето от големите ни дела са разкрити отвън, а не отвътре, и българската система реагира от няма накъде", коментира Кунева и допълни, че е по-сигурно да се заложи на бъдещия европейски прокурор, отколкото на български, когато се касае за дела по злоупотреби с европейски средства, тъй като при българските често има съмнения за зависимости при назначенията. 

Според нея „Операция "Чисти ръце" значи, да се прегледа миналото, но е важна и за бъдещето – това означава как се правят назначенията. Ако съдебната система се държи от хора с тефтерчета и си назначил следователя или съдията, който ще гледа твоето дело, какво значение има дали имаш или не имунитет", коментира още председателят на „България на гражданите". По думите й корумпираната системата „привлича като магнит калпавото, некадърното, хора, които не държат на професията си, а искат да се облагодетелстват по непочтен начин, а България непрекъсната срива имиджа си и свръзва името си с бедност, корупция, ксенофобия и популизъм, на фона на които връщането към нормалността изглежда трудно. 

На въпрос за Механизма за сътрудничество и оценка, с който ЕС наблюдава правосъдието и вътрешните работи у нас, Кунева отговори, че той дава на българските граждани трезва оценка и чувството, че не са сами в недоволството си към състоянието на правосъдието. „Механизмът допринася да се предприемат действия според европейските стандарти. Никой в Брюксел не е щастлив, че механизмът продължава, но той може да отпадне при доказан положителен напредък.

Не очаквайте европейските ни партньори да се изморят и да кажат: Стига толкова, нищо не можем да направим с тази страна. Това би означавало първо, че не се поддаваме на европейска интеграция, и второ – прилагане на член 7 от Договора на ЕС, с който се отнема правото на глас на държава-членка за системни нарушения на правилата на съюза", обясни Меглена Кунева като припомни, че Австрия вече е била изправена пред такава санкция заради прояви на национализъм. 

На въпрос за списъка, разпространен от сайта „NOresharski", Кунева отговори, че заради силното компрометиране на медиите в България „алтернативните медии имат още по-голяма отговорност. Те трябва да бъдат много над средния стандарт и да оздравяват обществената среда". Тя възрази срещу това личности като журналиста Иван Бакалов и доктор Николай Михайлов да са в списък с хора против промените и демокрацията и каза, че се вслушва в думите им като коректив, защото те не никога не пестят истината.  Кунева коментира протестите и студентските окупации като възможност, дадена от гражданите и младите хора, на правителството да се оттгели с достойнство след гафовете си.

„Арогантността на управляващите "Атака", БСП и ДПС ражда ежечасно арогантност в цялото общество и развихря националпопулизъм. Не може всяка партия с пари да си купи или направи партия-двойник, която да върши мръсната им работа", допълни още Меглена Кунева и каза, че всеки граждански протест е острието, но след него политиците трябва да предложат решенията, за да доведе гражданската енергия до реален напредък.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 7081 |20.09.2013 Кунева: Реформаторският блок не преговаря с ГЕРБ . 68| 7488 |16.09.2013 Кунева: Борисов да не използва Янев като "лошо ченге" . 15| 6084 |04.10.2012 Проверяват и телефонните разговори за "Белене" . 89| 7838 |02.10.2012 Кунева: Не виждам лидерство в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads