Реклама / Ads
0| 7052 |15.03.2022 ПОЛИТИКА

Лех Валенса: При тази война Путин е бандит, бих ударил по масата при разговор с него

.
Лех Валенса
Срещнах президента Владимир Путин на погребението на Борис Елцин. Разговаряхме за кратко, много кратко. Днес бих водил разговор с него по друг начин. Бих ударил по масата и бих казал, вие използвате танкове, нападате. Знаете ли че, ако ние използваме методите, които вие прилагате, нищо няма да остане от вас, ще бъдете пометен заедно с Русия. Защото имаме по добро оръжие и повече въоръжение.
 

Ние искаме да ви убедим с новите методи, но ако ни принудите, тогава ще видите какво ще се случи с Русия и какво ще се случи с вас. Това заяви по Нова телевизия Лех Валенса. Съосновател на профсъюз „Солидарност”, той успява да разкъса оковите на Полша със Съветския съюз. Заради яростната съпротива получава Нобеловата награда за мир. А през 1990 година става първият демократично избран президент на Полша с твърдото убеждение, че „Не го искам, но нямам избор”.

 

Знаете ли, всичко трябва да бъде поставено в контекста на съответното време. Тогава, когато Путин се опитваше да „удържа” единството на това, което е останало от Съветския съюз, разбирах неговите проблеми. Там има много народи, много неправди и за да се поддържа баланс, трябва да се използват различни методи, но по възможност мирни методи. Тогава го разбирах, но изобщо не допусках, че той би започнал да напада други държави, други страни, че ще убива хора, че ще убива жени и деца. Всъщност това е един бандит и аз сега имам друго мнение за него, посочи тй.

 

Проблемът е в това, че трябва да се уговорим с Путин как ще водим борбата. Ако е както той предлага, ако ще използва танкове, ракети и ще водим война - тогава може и ние да насочим своите оръжия. И той няма да има никакъв шанс, защото имаме много по-голяма сила. Питам се само защо трябва да се умира? Затова предлагам да преминем към мъдростта, която трябва да я има в 21 век, а не както в средновековието да действаме с оръжия и танкове за разрешаване на въпросите, каза още Валенса.


Ако сме солидарни, решителни, тогава Путин ще бъде принуден мирно да разреши проблема. Ако не сме солидарни, тогава ще стигнем до там, докъде стигна Хитлер – да разруши и да завладее света, категоричен е бившият полски президент.

 

НАТО иска да каже: „Ние не искаме да воюваме, не използваме такива методи“. Но от другата страна се действа по бандитски начин. Казано накратко - на едно и също игрище, един играе бокс, а друг - шах. Но по този начин никога не може да се стигне до съгласие, когато играем две различни игри. Затова трябва да докажем, че Путин няма никакви шансове, ако ние използваме неговите методи, смята Валенса.

 

Ще отговоря кратко - ако действаме така, скоро ще се присъединим към Русия, така отговори на въпрос, защо България няма да предостави своите мигове на Украйна.


Това е сблъсък да два стила - средновековния стил, когато въпросите се решаваха с танкове ,и другия - дипломатическия, мирния стил, който търси съгласие и отваряне към другите, а не затваряне в себе си. Така че - това са двата стила на съприкосновение на старата епоха с новата. Какви са целите му? Според стария стил - да изгради наново Съветския съюз, защото това му харесва. Ние обаче сме в новата епоха, днес трябва да градим сред свобода и плурализъм, чрез разрушаване на границите и увеличаване на развитието, а не с война и разрушаване на постигнатото примирие. Можем да допрем до главата на човека пистолет и да му кажем , че ако не изровиш 10 метра ров, ще те убия. В предишната епоха това е действало, но сега когато хората работят на компютри, трябва да се измисли друг начин на действие, коментира още той.

 

Володимир Зеленски прави всичко много добре. Въпросът е, че няма опит. Той ще го натрупа, но върви в правилната посока. Харесвам го. Вече съм на 80 години и се чувствам като 80-годишен. Уморен съм, твърде много съм работил. Но ако днес бях на 20-30 години, сега щях да съм в Киев до Зеленски, за да му помагам, да му подсказвам. Дори бих воювал заедно с него, рамо до рамо за Украйна, коментира още бившият президент на Полша.

 

Ако имах втори президентски мандат, щях да настоявам заедно с Полша в ЕС да влязат и Украйна, и Беларус. За да се предпазим от Русия. Защото без свободна Украйна наистина няма как да има свободна Полша. Но това вече е в миналото. Нямах шанс за това, не получих втори мандат. Това са велики неща, а великите неща се правят, за тях не се говори, допълни Валенса.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6653 |10.03.2022 Зеленски пред ”Билд”: Преки преговори с Путин и взаимни отстъпки ще спрат войната . 0| 7483 |05.03.2022 Атанас Атанасов: Правителството на Борисов обслужи плана на Путин за войната в Украйна . 73| 11620 |24.02.2022 Путин обяви война на Украйна . 18| 5419 |29.01.2022 Хр. Иванов: Политическият ни модел не ражда фантазия. Какво е България - шопската салата или Балкантурист?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads