Реклама / Ads
0| 13632 |03.04.2022 ПОЛИТИКА

Лена Бориславова: Има „перверзни“ ситуации, в които ръководството на една болница взема стотици хиляди

.
Лена Бориславова
„Има такива „перверзни“ ситуации, в които ръководството на едно болнично заведение взимат стотици хиляди лв. те не влизат на операции, не дават нощни смени и остават младите лекари да се мъчат със ситуацията“, заяви началникът на кабинета на премиера. Това каза началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова.
 

„Вярвам, че преди 1 януари 2023 г., още следващите няколко седмици ще имаме едно качествено увеличение по траен начин на заплатите на медицинските експерти. Това, към което в момента знам, че е на масата на преговорите и зависи от всички страни да се обединят около него, е минимална основна заплата за лекари с една специалност – 2000 лв., а за медицински сестри – 1500 лв.“, каза Бориславова.

 

Тя обясни, че сестра и е млад лекар, която работила в Ковид отделение за 950 лв. Заради условията на труд тя е избрала да емигрира.


Тя обаче допълни, че това ще се отнася за онези лечебни заведения, при които това е скрепено с колективен трудов договор и се спазва правилото за съотношение 1 към 20 между най-високата и най-ниската заплата.


Лена Бориславова заяви, че има руски интерес България и Северна Македония да не могат да имат добросъседство, в това Западните Балкани да не са една стабилна географска зона, в която да има свободно движение на хора и капитали и разбирателство между народите". Тя бе гост в предаването "120 минути“ по bTV, а думите й идват по повод експулсирането на 11 руски дипломати от България в рамките на седмица.


„Потвърдени данни, по които дълго време не се е реагирало за това, че тези дипломати не работят в интерес на българското правителство, че не изпълняват само дипломатически функции, а имат конкретно възложения, включително да работят за това да се дестабилизират отношенията на България със западните ѝ съседи, включително Северна Македония“, добави тя.


Бориславова добави, че има такива данни и от властите в Северна Македония, че там също има руски интереси, които противодействат на отношенията на добросъседството, които са чувствителен момент за отношенията между двете страни.


"Българското правителството ще се съгласи с решението на Народното събрание. Това е решение по чувствителен въпрос, за който трябва да се гарантира, че отговаря на чувството за защитеност на българския народ", заяви още началникът на кабинета на премиера.


„Стратегията на правителството по отношение на пенсионерите е за трайно преизчисляване и увеличаване на пенсиите, така че те да могат да водят достоен начин на живот. Това в момента не се случва за поне половината от тях. В новия бюджет и актуализацията, която сме предвидили, точно това ще е основната цел. Ние също приемаме (COVID добавка от 60 лв. към пенсията),като много важна добавка, на която всеки пенсионер има право“, заяви Бориславова.


По думите ѝ никой не е очаквал такава инфлация нито в национален, нито в световен план.


„Това са големите предизвикателства, пред които всяко едно управление сега трябва да се справи през тази година. Да, искаме да има нов начин на изчисляване на пенсиите, който да гарантира достоен начин на живот. В България не само секторът на пенсионната реформа е този, който трябва да бъде променен, имаме сектора на здравеопазването, където имаме съществени дефицити, военното министерство също страда от системна липса на финансиране, образованието също“, поясни тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6395 |22.04.2021 Елена Йончева с анамнеза на кунтузената Борисовщина и още . 34| 11493 |16.02.2021 Елена Йончева: Премиерът ще бъде викан в ЕП докато не стане ясно кой и как управлява България . 7| 5864 |05.02.2021 Явор Божанков към Елена Йончева: Не удряш Нинова, удряш нас! . 4| 4437 |05.02.2021 Елена Йончева: Европейски депутати обсъждат днес мисия в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads