Реклама / Ads
3| 7151 |02.11.2020 ПОЛИТИКА

Любомир Авджийски: Побългарихме европейската прокуратура

.
Източник: БГНЕС
„Побългарихме европейската прокуратура, но това не става само чрез националните власти, защото още в самия регламент за функционирането ѝ е заложено, че това е един хибриден орган от европейски прокурори и национални делегирани прокурори“. Това коментира пред БНР Любомир Авджийски, изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието, във връзка с казуса как и кой да избира делегираните европейски прокурори, които ще работят под ръководството на Лаура Кьовеши.
 

Парламентът прие на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат органът, който ще избира европейските делегирани обвинители, да е Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет, а решението за кандидатите ще достига до Брюксел чрез министъра на правосъдието.

 

Поправките гарантират на институционално ниво независимостта на европейските прокурори и делегираните обвинители от надзора на главния прокурор.

„Така че страната ни се възползва от този регламент на европейската прокуратура като хибриден орган. Но когато националните органи и ВСС не се ползват с доверие от обществото, каквото и да се излъчи в момента, каквото и да се гласува, ще бъде компрометирано и обществото няма да вярва на това“, допълни Авджийски в предаването „Преди всички“.

 

Той посочи, че все пак някой от българските органи трябва да вземе решение кои да са делегираните органи в европейската прокуратура:

 

„Но когато има и парламент, който е компрометиран, и ВСС, който е компрометиран, трудно може да се намери формула, която да не е компрометирана. Но въпреки това със сигурност е по-добре ВСС да избира с квалифицирано мнозинство тези делегирани прокурори, така че да може да се гарантира, че няма да има отново затваряне на процеса в прокурорската колегия, която видяхме, че обича да избира между един кандидат“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5421 |01.11.2020 Републиканци за България: Жизнени сили има само онова общество, което уважава своите будители . 8| 8001 |30.10.2020 Радослав Бимбалов: Няма страшни числа, има страшни хора . 15| 6314 |30.10.2020 До дни в Бургас ще бъде открит офис на ПП „Републиканци за България“ . 22| 8066 |29.10.2020 „Политико“: Компромис на България отваря пътя на Скопие към ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads