Реклама / Ads
89| 18639 |02.06.2021 ПОЛИТИКА

САЩ удариха Пеевски по закона ”Магнитски”! /допълнена/

.
Министерство на финансите на САЩ
Трима българи – Делян Славчев Пеевски, Васил Крумов Божков и Илко Димитров Желязков са санкционирани по закона „Магнитски“ за нарушаване на човешки права и други закононарушения, причинили вреда на лица и фирми.

Това се съобщава в официална информация на Министерството на финансите на САЩ. Решението е взето след проучване от Белия дом и подпис на президента на Съединените американски щати. Решението налага санкции и на 64 компании, свързани с тримата българи.

 

Като свързани с корупционни действия са определни още бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев и бившите председател и секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов. Харалампиев и Томов получиха обвинения у нас заради предполагаема продажба на български паспорти.

 

Целият списък може да бъде видян тук.

 

Илко Желязков е лице, което се свързва с така наречения кръг на "Библиотекарите". Той е наредил верни хора по върховете не само в ДАНС, но също така в МВР, АДФИ и Държавната агенция за разузнаване. Желязков се намира в Националното бюро за контрол на СРС, а името му изплува съвсем наскоро, когато служебният силов министър Бойко Рашков оповести, че на ключови позиции се намират хора от въпросния "библиотекарски кръг".


Американският закон забранява влизането на територията на страната, а освен това публично се обявяват лицата, замесени в корупция. Блокира се и движима и недвижима собственост на територията на САЩ. Законът се прилага в случаи, когато има “достоверни доказателства, че тези лица са замесени в значителна корупция, включитело корупция във връзка с експлоатацията на природни ресурси или грубо нарушаване на правата на човека“. Санкциите по закона “Магнитски“ се налагат с подписа на американския президент.

 

“Днешният акт санкционира трима български граждани заради огромната си роля в разпространението на корупцията в България. Администрацията смята, че корупцията влошава върховенството на закона и води до отслабване на икономиките и икономическия растеж, както и подкопава демократичните институции. Невинни гражадни са лишени от основни човешки права. Днешното действие е най-голямото насочено срещу корупцията към днешна дата. То демонстрира продължаващите действия на министерството и усилията на институцията да държи отговорна участниците за корупцията. Правителството на САЩ ще продължи да налага осезаеми и значителни санкции за онези, които участват в подобни дейности и ще работи за защита на финансовата система от злоупотреби”, се посочва в документа.

 

"САЩ застава зад всички български граждани, които искат да изкоренят корупцията и да държат отговорни всички представители на властта, които подкопават здравото функциониране на икономиката и демократичните институции на България”, допълват още от Министерството на финансите на САЩ.


Пеевски е използвал Желязков за осъществяване на схеми за подкуп, които включват документи за пребиваване в бужбина на чужди лица, както и даване на подкупи на държавни служители в замяна на тяхната лоялност, пишат в документа.

 

Какво означава "Закона Магнитски"

 Global Magnitsky Human Rights Accountability Act (или законът "Магнитски"), за който става дума,  съществува от 2012 г. и носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който почина през 2009 г. при, меко казано, съмнителни обстоятелства в предварителния арест в Русия. С този закон се даде възможност правителството на САЩ да налага санкции предимно на руски граждани - лица, свързани не само със смъртта на Магнитски, но и с корупционните схеми, в които участват висши държавни служители, които адвокатът се бе заел да разкрие.


През годините под ударите на закона попаднаха десетки представители на руския бизнес и властовия елит. Това пък принуди Москва да предприеме "ответен удар". Така през 2013 г. се появи законът "Анти-Магнитски", въз основа на който руснаците започнаха да санкционират американски граждани, за които се смята, че са "нежелани" на руска територия.

 

И така до 2016 г. - тогава първоначалният вариант на закона "Магнитски" претърпя в САЩ сериозни промени и придоби "глобален облик". Сега той вече е основание по него да се налагат санкции не само на руски граждани, но и от държави от целия свят.

 

Според закона на санкциониране подлежи "всяко чуждестранно лице", за което въз основа на "достоверни доказателства" се установи, че е замесено в убийства, изтезания или грубо нарушаване на международно признати човешки права, или са засегнати лица, извадили наяве случаи на корупция и незаконна дейност на държавни служители. Отговорност може да се търси и от държавни служители, които са участвали в корупционни схеми, включително и за присвояване на чужди активи за лична изгода, както и срещу всеки, който е подпомагал, спонсорирал или предоставял някаква подкрепа за тази корупционна дейност.

 

Санкциите се налагат еднолично, по решение на президента на САЩ. И са две: недопускане на територията на САЩ (което означава отмяна или неиздаване на американска виза) и блокиране на банкови сметки или имущество, което се намира там.

 

Производството започва по искане до президента, което обаче трябва да е подписано от политически лица: председатели и членове на комисии в Конгреса или Сената на САЩ, при това принадлежащи към различни партии - целта е да се осигури политически консенсус за искането. И трябва да съдържа достатъчно достоверни доказателства.

Решенията на президента за налагане или прекратяване на такива санкции са публични - той се отчита за тях пред Конгреса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9829 |28.05.2021 Татяна Дончева: ББР-касичка за Пеевски, Гайтански и Домусчиев . 52| 6864 |13.05.2021 Посолството на САЩ: България трябва да има върховенство на закона . 46| 12433 |28.04.2021 Евгений Дайнов: Днешното рухване на БСП е сравнимо с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС . 65| 8852 |08.02.2021 Христо Иванов: Тръгваме на избори с цел да отстраним ГЕРБ, ДПС, Пеевски и Доган от властта /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads