Реклама / Ads
14| 5889 |08.11.2009 ПОЛИТИКА

Марин Райков: Димитров нанесе щети в преговирите ни с Русия

.
Фактът, че министър Петър Димитров е приел нов устройствен правилник, с който се отказва от дипломатическия статут на Българския промешлен център в Моска като вътрешен правен акт, все още няма достатъчна стойност, за да може да снеме нашите претенции за такъв статут в рамките на преговорите.
 

Това каза в предаването “Неделя 150” на БНР Марин Райков, зам.-министър на външните работи, относно статута на най-скъпият българския имот в руската столица.

Той обясни, че Министерство на външните работи преговаря от 1996 г. с руската страна по пререгистрацията на нашите имоти в Москва, които все още имат дипломатически статут. Действията на бившия икономически министър са един едностранен акт, който в най-скоро време ще бъде ревизиран и той не може да бъде използван като аргумент в спора ни с Русия, допълни дипломатът.

По думите на Марин Райков Русия нито е признала, нито е отхвърлила дипломатическия статут на спорния имот. Зам.-външният министър подчерта, че външно ведомство разглежда влизането на силите на ОМОН като опит да бъде демонстративно оспорен дипломатическия статут на центъра.

„Ние държим да се уважава дипломатическият статут на нашия център на промишлеността, независимо, че със своите действия министър Димитров е нанесъл много силни, много осезаеми щети върху преговорните позиции на България”.
Той уточни, че с подобни действия се цели да се покаже, че Русия ще постави под въпрос този дипломатически статут, за които България има претенции. „Според споразумението, което е в сила от юли 1974 г. Центърът на промишлеността на Република България в Москва е част от бившето търговско представителство, което ползва дипломатически статут. Така че по силата на това споразумение от 1974 г., а също така и приемния протокол от 1985 г., като част бившето търговско представителство, центърът има дипломатически статут. Това са двустранни споразумения. Друг е въпросът, че в момента Руската федерация се опитва да постави под въпрос този статут”, каза още дипломатът и допълни, че нещата не са предрешени, защото предстоят преговори в тази посока.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5293 |07.11.2009 Първанов пак се опълчи на правителството . 1| 4918 |07.11.2009 Реформи в климатичните промени обсъжда Г-20 . 7| 5949 |06.11.2009 "Дойче веле" освети втори таен доклад на ДАНС . 15| 5576 |04.11.2009 „Горе ръцете, Станишев“, или „долу ръцете от Станишев“?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads