Реклама / Ads
37| 4363 |20.07.2023 ПОЛИТИКА

Мирчев провидя зависимости зад притеснението на Радев за “Росенец”

.
Аз съм леко притеснен от нивата на тревожност на президента Радев по отношение на ”Лукойл” . Точно той обслужи „Лукойл” напълно в периода на управление на неговото служебно правителство. Силно притеснен съм дали там няма някаква зависимост. За нас е странно президентът да е загрижен за корпоративния интерес на една руска компания.
 

Това заяви пред Нова телевизия депутатът от ПП-ДБ и член на Комисията по енергетика в НС Ивайло Мирчев. 

 

Повод за коментара му е вчерашното предложение на ПП-ДБ да се прекрати договора за концесията на “Росенец” с “Лукойл”, за да спрат паричния поток към Русия и финансирането на войната в Украйна. ПП-ДБ обвиниха президента Румен Радев, че неговият служебен кабинет е удължил концесията с 24 години без аргументи.

 

Държавният глава отрече и заяви, че концесията е за срок от 35 години, а договорът е сключен още по времето на първия кабинет на Бойко Борисов и удължаване няма - 24 години е оставащият период. Радев прозря корпоративни интереси зад идеята. 

 

“Както казаха експертите – не може да има никакъв проблем за горивата. Ще припомня, че преди година и малко по същия начин ни обясняваха, включително президента и неговите министри, как без газ от „Газпром” не можем да продължим да съществуваме. Сега не взимаме газ от Русия, а цената е ниска”, припомни Мирчев.

 

По думите му в момента не може да има дефицит на горивата, защото вносът е много лесен. На въпрос самите съоръжения в Росенец, тоест тиловата база,  в изправност ли са, за да приемат всякакви други количества петрол, за да стигнат те до нефтохимическия завод, той отговори: ”Лукойл” Работи от 2000 година като частна рафинерия. Концесията на пристанище “Росенец”  е дадена през 2011 година. През това време пристанището си беше държавно, както ще бъде след няколко дни, и “Лукойл” си работеше без проблеми като частна компания. Петрол стигаше и всичко беше коректно”.


Мирчев подчерта, че първо предложението за прекратяване на концесията предстои първо да бъде прието в пленарна зала. „



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3705 |20.06.2023 Ивайло Мирчев: Гешев е Васил Левски, колкото аз съм Мая Плисецкая . 7| 5146 |21.02.2023 Ивайло Мирчев: Позор е решението на ЦИК за протоколите, удар срещу демокрацията . 12| 8097 |09.02.2023 Мирчев: Притиснат в България, Гешев неуспешно пробва да си изпере имиджа в САЩ . 18| 4516 |31.10.2022 Мирчев от ДБ: Възможно е правителство с мандата на Промяната, не водим скрити разговори с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads