Реклама / Ads
56| 14314 |29.08.2012 ПОЛИТИКА

Най-после: Георги Първанов и Алексей Петров се събраха

.
Ал. Петров и Г. Първанов
Човек може да бъде лидер, без да заема някакви постове. Имам претенцията да отстоявам лидерска позиция, да налагам лидерска позиция, ще го правя и в бъдеще. Аз съм първият, който наложи мнението за референдум за АЕЦ „Белене”, която виждаме, че се разви.
 

Трябва да разчитаме на широк гръг от хора и специалисти. Вземете социалдемкратите, които в момента се консолидират. Това заяви пред бТВ във вторник сутринта президентът (2001 – 2011 г) Георги Първанов.

Няма как по-ясно да се заяви амбиция за участие в политиката и в управлението на страната. Стана ясно, че като партньор в своите планове той вижда най-близо социалдемократите. Първанов отдавна се опитва да се „залепи” до образа на покойния д-р Петър Дертлиев и да използва неговото политическо обаяние и влияние. Приживе той не би посмял да се държи по този начин, защото би бил елегантно, но твърдо поставен на място. Днес обаче той все по-често и натрапчиво се присламчва към ореола на Дертлиев.

 

Самият Дертлиев е обект на агресивна и манипулативна експлоатация не от някой друг, а от идеологическата дясна ръка на Алексей Петров – Теодор дечев. Същият, който театрално се сбогува със Съюза за стопанска инициатива, където работи рамо до рамо с Петров, и се „отдаде” на политиката и партийното строителство, създавайки социалдемократическа партия „Свободен народ”.

 

Дечев се саморекламира като много близък съратник на д-р Дертлиев и като наследник не само на неговите идеи, но и на партията му. Той избягва срещите с останалите социалдемократически формации, лидерите на които очевидно се дистанцират от него не само по политически, но и по хигиенни и морални причини.

 

На 2 август Георги Първанов застана с букет бели цветя пред паметната плоча на д-р Дертлиев в столицата. Това би могло да мине за отдаване на почит, ако не познавахме играчът Първанов. Той просто се опитва да се намести в нова среда, след като тази на БСП го изхвърли от съревнованието за лидерския пост. Нужни са му партньори и помагачи, за да реализира амбициите си. Теодор Дечев е подходяща фигура за този план, защото чрез Първанов той би могъл да разчита на някаква легитимация пред обществото, каквато в момента липсва на партията му. Взаимно са си нужни, както се казва.

 

Ако съдът не бе преценил, че Алексей Петров е здрав и може да лежи в ареста по делото „Октопод”, нищо чудно на 2 август той да се бе появил до лявото рамо на Първанов. По този начинв слуховете от години, че двамата са много близки, щаха да получат видимо потвърждение...

Вероятно двама-трима поддръжници на Трактора, ще възроптаят чрез съответните медии, че Петров няма нищо общо с Теодор Дечев и социалдемократите от „Свободен народ”.

 

Специално за тях ще припомним няколко текста от други медии, излезли в публичното пространство през последната седмица. Публикуваме ги без редакторска намеса. 

 

***

28 август

Георги Първанов социалдемократизира БСП

desant.net

автор: Велизар Енчев

 

„Защо пиша за сбърканата ни социалдемокрация? Защото Първанов отново напомни за социалдемократическите си пируети.
Като професионален хамелеон, на 29 юли бившият президент пееше „Интернационала“ на Бузлуджа, а на 2 август цъфна на честването на Петър Дертлиев. Поводът бе 121-та годишнина от създаването на партията на българските социалдемократи и 119-а годишнина от приемането им в Социалистическия интернационал. 


Пред паметната плоча на д-р Дертлиев Първанов получи покана да се присъедини към социалдемократите, която той умело използва и се обяви за обединител на лявото: „Ролята ми е да обединявам, не да прескачам от партия в партия. Надявам се това да се случи – не да се делим на социалисти и социалдемократи, земеделци, леви или центристи, а да направим мощна коалиция..." 


Тук ще припомня печалния коалиционен опит на Първанов, разкриващ го като хитър, но безпринципен политик. С каквато и коалиция да се е захванал този човек, тя е била или губеща, или порочна.”

 

 

26 август

besove.com

 

Партия на Трактора стряска журналисти със среднощни SMS-и

 

Със странен правопис "Свободен народ" организира пресконференция със сгрешен адрес

Странен начин за общуване с журналисти от Бургас избра партия „Свободен народ“, зад която стои Алексей Петров – Трактора. В доста необичайно време от денонощието - малко преди полунощ в понеделник, тя започнала да разпраща есемеси на журналисти. „ПП „Свободен народ“ ви кани на пресконференция на 21.08.2012 г. в 11 ч. в zаlа „Капитанsка“ на хотел „Бургас“. Тема: „Икономичеsкото и социално положение и проблемите на националната оигурност“, гласял есемесът, чийто правопис запазваме изцяло.

 

„Стори ми се нелепо да получавам партийни послания в 23,19 часа. На всичко отгоре в част от думите бяха използвани букви от латиницата, а хотел „България“ бе наречен „Бургас“. Аз съм жена и ако мъжът до мен беше ревнив, можеше да помисли, че това е кодиран текст за интимна среща от таен любовник“, шегува се една от  поканените колежки. На всичко отгоре хотел „Бургас“ наистина съществува и е много удобен за любовно гнездо, защото винаги можеш да кажеш на рецепцията, че отиваш в ресторанта, а да се вмъкнеш в една от стаите.

 

Пресконференцията била уважена от трима журналисти. На нея била огласена още веднъж версията на Алексей Петров за атентата в Бургас. Той смята, че взривът е организиран от турски хотелиери, които загубиха хиляди израелските туристи, след като Турция и Израел развалиха отношенията си през 2010 година заради нападнатия хуманитарен конвой.  С атентата сега турските хотелиери искали да си върнат израелските туристи, като им внушат, че в България не е безопасно за тях.

„Свободен народ“ ще участва в изборите догодина, а един от основните акценти в програмата й щяла да бъде борбата с битовата престъпност, на която ГЕРБ сега не обръщали внимание. „ Колко по-добре звучи – „задържаха лидер на група за организирана престъпност, отколкото – задържаха крадец на череши”, дал пример съпредседателят на партията Теодор Дечев. Той е близък с Алексей Петров покрай Съюза за стопанска инициатива на гражданите.


В Бургас „Свободен народ“ се представлява от 24-годишната студентка Надя Чанева, която отнесла много хули във Фейсбук, включително и с нецензурно съдържание. Неин враг дори й посветил цинично стихотворение“, пише за нея „Бургасинфо“.

 

Във фейсбук страницата на „Свободен народ“ обаче тази любопитна творба липсва. Там Чанева е подбрала само свои любими цитати, сред които е и един от „Алиса в страната на чудесата“: „Дали пък през нощта не съм се променила. Чакай да си помисля - като се събудих сутринта, бях ли същата? Доколкото си спомням, май се почувствах малко по-различна…“, гласи част от него.

 

Не звучи много партийно, но пък навява за среднощни есемеси със сгрешено съдържание.

 

 

26 август

burgasinfo.com

Партията „Свободен народ” даде заявка за властта днес на пресконференция в Бургас. Новосформираната организация се определя като социалдемократическа, макар името й да се свързва най-вече с Алексей Петров, арестуван като ръководител на група за рекет, изнудвания и пране на пари. Петров не е член на „Свободен народ”, но учредителите на партията не скриха, че дълбоко му симпатизират, посочиха, че е „политически затворник”, а срещу самите тях също имало репресии от страна на държавата – данъчни проверки, нерегламентирано влизане по къщите им и всякакви видове сплашвания, от които дори един от тях получил инсулт.

 

С името на Алексей Петров бе свързана всяка от темите на пресконференцията.


В Бургас „Свободен народ” ухажва и един от бившите шефове на вестник „Черноморски фар” Галентин Влахов, който бил техен симпатизант и присъства на срещата днес. Предстояла и среща с шефа на телевизия СКАТ Валери Симеонов, който също им симпатизирал.

 

***

Както се казваше в една тв реклама: „Събрахме се”. Време беше. Една любов не може да остане дълго време скрита, особено, когато влюбените си мятат горещи погледи и се опипват публично. Какво ще се роди от тази близост – предстои да видим. Не е лошо обаче участниците да дадат за изследване генетичен материал, за да не бъдат изненадани неприятно от „рожба” с вродени малформации... Опасността идва от опита с досегашните „плодове” на сексуалния контакт между политика и мафия. Но да оставим хората да се оправят. Все пак става дума за старши научен сътрудник и доцент...

 

П.П. Още траките са знаели, че не е добре да се дават съвети. Мнение може, пък отсрещната страна да си вади поуки. Става дума за украино-тракиеца Сергей Станишев - каква интернационална сплав само! Млад, кадърен, чел е книжки, кариерист – то се вижда от километър, амбициозен, с очила... Всички качества за една добра партийна номенклатура (никакъв намек за съчетанието от последните 7 букви...). Но е и самовлюбен, горделив, саркастичен, самонадеян, надменен. Когато с Първанов се бориха лице в лице за големия сочен партиен кокал в БСП – нещата бяха ясни. Но сега Първанов е зад гърба му. Първанов е ловец и владее пусията. Освен това Станишев да си спомни, до кого се допитваха героите в Сливенския скандал със записания разговор между местния бос на партията и някакъв бизнесмен. На кого разчитаха за компрометиране и омаскаряване на политически опоненти, а също и за физическо притискане на председатели на изборни секции. Нека се вълнува за предстоящото избиране на нов председател на ПЕС, но да не забравя, че в тъмното винаги може да се скрие един ръждив ханджар... Хайтов го е казал, не аз.

 

Севт ІІІ

тракийски цар

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 20989 |16.05.2012 Майор Деянов + Стойнев – Станишев = Първанов . 71| 8880 |14.05.2012 Първанов обръща мача в последния момент . 26| 7467 |13.05.2012 Първанов: Ще търся компромис със Станишев, за да успее БСП . 47| 8488 |12.05.2012 Георги Гергов предаде Първанов и застана зад Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads