Реклама / Ads
20| 7026 |24.09.2009 ПОЛИТИКА

Ню Йорк Таймс: Бокова, бивш комунист, приветства интеграцията в ЕС*

.
Ирина Бокова Източник: news.bg
Новият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова твърди пред Ню Йорк Таймс, че комунистическото й минало я е направило радетел на политическия плурализъм и европейската интеграция.
 
Тя увери, че ще работи срещу бюрокрацията в ЮНЕСКО, която доведе до пет тура на избори при нейната кандидатура. Бокова казва, че като млада е била член на БКП по необходимост, а не по желание, и отдавна е приела европейските ценности. “Израстнах по време на Студената война; никой от моето поколение не беше избрал да живее в този период,” казва тя в телефонно интервю от Париж, където се намира централата на ЮНЕСКО. “През целия си живот съм показвала, че подкрепям политическата трансформация в моята страна. Нямам от какво да се срамувам.” Бокова е член на БСП, бившата БКП, която сега е в опозиция. Баща й Георги Боков е бил главен редактор на в-к "Работническо дело”. Бокова е завършила Московски държавен институт по международни отношения както повечето деца на представителите на политическия елит по това време. След като победи египетския културен министър Фарук Хосни тя го нарича свой приятел, изтъквайки произхода си от малък град в Югозападна България с голямо мюсюлманско население. Бокова уверява, че ще се стреми да засили позициите на ЮНЕСКО в борбата с климатичните проблеми, да работи за равнопоставеност на жените и за мерки за противодействие на глобалната финансова криза. Тя е първият директор на ЮНЕСКО от Източна Европа и изтъква, че ще спомогне за културната интеграция на региона в световен мащаб. Журналистът Асен Инджиев казва, че Бокова предпочита тихата задкулисна дипломация пред идеологичната борба. “Никой в България не вярваше, че Бокова ще успее, защото сме малка и бедна страна, но тя бе амбицирана и успя.” Европейският комисар Меглена Кунева изказа увереност, че изборът на Бокова, “ще подобри имиджа на България пред света.” Но победата й предизвика известно разединение в България. Има съмнения дали човек с комунистическо минало е достатъчно компетентен, за да ръководи водещата организация за образование и култура на ООН. Някои кръгове са недоволни, че комунистите още имат влияние. “Тези, които не харесват комунизма не са много доволни (от избора на Бокова),” казва Иво Инджев в телефонно интервю. “Излиза, че западът лесно може да преглътне нечие комунистическо минало, но няма да толерира мюсюлманин с анти-израелски убеждения.” Читател на блога на Инджев изтъква, че в България бе игнорирано миналото на Бокова, докато дори и в Египет с неговата масова цензура е имало хора, които са дръзнали да критикуват Хосни.
* Заглавието е на frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 10814 |23.09.2009 MADE IN MACEDONIА * . 4| 9027 |21.09.2009 Станал ли е светът по-мирен? . 93| 9547 |15.09.2009 Искаш ли да си българин в Македония, чака те съдбата на Спаска Митрова . 27| 10945 |15.09.2009 Е. Дайнов: Първанов сбърка хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads