Реклама / Ads
18| 2698 |04.09.2024 ПОЛИТИКА

НС отхвърли предложението на "Възраждане" и ИТН за национален референдум за запазване на българския лев /видео/

.
Източник: БГНЕС
Депутатите се събраха на първо заседание от новата сесия на 50-ото Народно събрание (НС). В началото прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз (ЕС). 
 

В началото на днешното пленарно заседание се регистрираха 196 народни представители.

Депутатите от „Възраждане“ седнаха по време на изпълнението на химна на ЕС.

 

Михаил Ставрев напуска парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“. За постъпило от него заявление за напускане на групата съобщи председателят на Народното събрание (НС) Рая Назарян в началото на пленарното заседание. 

 

Преди това депутатите приеха програмата за двата пленарни дни на 4 и 5 септември тази година.

Първа точка е предложение от народни представители от "Възраждане" и "Има такъв народ" за произвеждане на национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?". Проекторешението е включено в програмата по предложение на парламентарната група (ПГ) на "Възраждане". Днес е първата сряда от месеца и съгласно правилника на НС парламентарните групи могат да предлагат точки, които задължително се включват в дневния ред. 







По предложение на ПГ на "БСП За България" парламентът ще изслуша днес служебните министри на околната среда и водите Петър Димитров, на земеделието и храните Георги Тахов и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова за задълбочаването на водната криза в страната. Рая Назарян съобщи, че служебният министър на енергетиката Владимир Малинов няма да може да участва в изслушването, защото е в чужбина, вместо него ще дойде заместник-министър.

 

Програмата предвижда още по предложение на "Има такъв народ" депутатите да разгледат проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването, предназначено за АЕЦ "Белене", което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението на тези парогенератори за нуждите на АЕЦ „Козлодуй“.

 

Предложението на ПГ на ГЕРБ-СДС за първата сряда от месеца е парламентът да разгледа на второ четене промени в Закона за независимия финансов одит.   

 

"Основната цел на ПГ на ГЕРБ-СДС през новата сесия на 50-ото Народно събрание е да съдействаме максимално за намаляване на предизборното напрежение", се казва в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от зам.-председателя на групата Теменужка Петкова. От първата политическа сила призоваха останалите формации да не превръщат вътрешнопартийните си проблеми в проблеми на цялото общество.







Според ГЕРБ-СДС новата сесия ще даде по-скоро начало на поредната предизборна кампания.

 

В 50-ото НС не успяхме да разчетем правилно вота на българските граждани, това е причината нито да можем да съставим мнозинство ,нито правителство, и, ако приемем това като провал, трябва да отчетем , че провалът е общ, посочи Петкова.

 

"Кирил Петков лично опарапети третия мандат", заяви от трибуната на НС Станислав Балабанов от “Има такъв народ”. Вторият виновник за това, че страната ни отива на избори, според него, е Бойко Борисов.

 

“50-ият парламент ще остане завинаги в историята, защото наблюдавахме разпадането на конструкции, които смятахме за монолитни, каза Балабанов.

 

“Изборът е между разпада и разума, лъжата и истината, измамата и справедливостта. Вие решавате сега, българи”, каза в декларация Балабанов.

 

Борислав Гуцанов от БСП също изрази от трибуната на НС мнението на БСП, че е крайно време да се спрат игрите и да спре безотговорността към националните български интереси. “Ние сме на прага на разпада – създадохме ли правителство, помогнахме ли на хората, каква е ползата от подобни парламенти, защо ни е такова управление”, каза Гуцанов.

 

"Трябва рестарт на цялата система в България. Така не може. Не може повече сглобки, игри на дребно, жалки договорки.Не е момент сега за встъпителни речи на фона на жалката безизходица, в която се намираме”, заяви Борислав Гуцанов.







Темата за въвеждането на еврото у нас предизвика скандал между някои от парламентарните групи.

 

Парламентът отхвърли предложението на народни представители от "Възраждане" и "Има такъв народ" за провеждане на национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?".  

 

Предложението беше подкрепено от 63 депутати ( "Възраждане", "Има такъв народ", "БСП за България" и 12 нечленуващи в парламентарна група). 

 

"Против" бяха общо 107 народни представители, двама се въздържаха.

 

Срещу предложението бяха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ПГ на ДПС и двама независими депутати.

Депутатите удължиха заседанието си до приемането на точка четвърта от програмата – второ четене на промени в Закона за независимия финансов одит.

 

Предложението, направено от Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, първо беше отхвърлено, а след това прието при прегласуването със 105 гласа „за“, 42 „против“ и 18 „въздържал се“.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 11239 |02.09.2024 Саймън Тисдал, The Guardian: Путин, Тръмп и Нетаняху са жалки пародии на велики мъже . 14| 4510 |01.09.2024 Първан Симеонов: Партиите на прехода залязват, може да дойде нещо много страховито . 32| 7569 |30.08.2024 Готви ли се "Да, България" да напусне коалицията ПП-ДБ? . 2| 2468 |30.08.2024 Министърът на иновациите ще координира изборите. Кабинетът избира за ЕК хората, "които отговарят на правилата"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads