Реклама / Ads
4| 5782 |27.09.2022 ПОЛИТИКА

Петро Порошенко: Путин е луд маниак - шантажира, плаши и изнудва

.
Петро Порошенко
„Путин е луд маниак. Той е напълно неадекватен и смята, че има само един инструмент за излизане от тази ситуация – изнудване. Затова шантажира, плаши и изнудва“, казва пред ДВ бившият украински президент Петро Порошенко.
 

Шантажира, за да атакува Украйна, прилага и енергиен шантаж. Шантажира с настъпващата зима, плаши с глад, блокира украинските пристанища, а сега прибягва и до ядрен шантаж, използвайки Запорожката АЕЦ, посочи той.


Искам да припомня, че подобно изнудване имаше и когато Украйна доброволно се отказа от третия по големина ядрен арсенал в света. Как можем да отговорим на всичко това? Само по един начин: Путин няма да използва ядрено оръжие, ако Западът недвусмислено потвърди, че отговорът в случай на удар ще бъде твърд. Това би било самоубийство от страна на Путин, каза още бившият украински президент.


Именно това е единственият начин той да бъде спрян, след като разиграва подобен сценарий. Всички ядрени сили в света трябва да излязат със съвместно изявление, в което да декларират, че тяхната реакция ще бъде бърза и решителна.


Ние в Украйна не се страхуваме от ядрена атака – макар че ако Путин реши да използва ядрено оръжие, най-вероятно ще го насочи срещу Киев, където ще бъда и аз самият. Не ни е страх и това изобщо няма да спаси задника на Путин, категоричен е Порошенко.


Той коментира и т.н. референдуми: Преди всичко това не са никакви „референдуми“. Изобщо не можем да говорим за единен народен вот, защото е невъзможно да се организират такива референдуми за 48 часа. Ако погледнем опита на една Швейцария например, ще видим, че нормален референдум се подготвя месеци наред, дори години.

 

Второ: аз съм абсолютно сигурен, че Конституционният съд на Украйна ще постъпи както и в случая с Крим през 2014 по време на моя мандат. Защото това е абсолютно противоконституционно. И трето: това е руски трик, който има за цел да се легитимира присъствието на руските части, както и да се даде основание на Кремъл да брани, включително с ядрено оръжие, териториите, завзети от Путин с тези псевдореферендуми.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5819 |21.09.2022 Путин обяви частична военна мобилизация в Русия /видео/ . 4| 7010 |20.09.2022 На Путин не му върви. Ердоган пак го остави да чака . 2| 4767 |19.09.2022 Подоляк: Среща Зеленски-Путин е безсмислена, докато няма изтегляне на Русия и репарации . 2| 7349 |17.09.2022 Христо Петров-Ицо Хазарта: Политиците приемат властта като ”игра на Господ”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads