10|
7807
|09.05.2009
ПОЛИТИКА
Победата, Щирлиц и овесена каша
Ден на Победата в Русия и Ден на Европа в останалия свят. В Москва и останалите градове-герои се провеждат военни паради. Ще има речи за историческия принос и разбития Трети Райх, сълзи за загиналите и тостове на оцелелите и техните потомци.
Така е всяка година в Матушка Рус. Нищо не е забравено, никой не е забравен...
В останалата част на света се чества Денят на Европа. Пак се споменава края на Втората световна война, но заслугата за победата на Хитлер се разпределя между САЩ, Англия, Русия и Франция. Четирите велики, които дадоха шанс за един нов свят.
Frognews.bg поздравява всички с Деня на Победата и Деня на Европа! Мирни дни и никога вече война.
Make love not war – Прави любов, а не война! Девизът на хипитата все още е в сила.
Послучай празника ви предлагаме един друг поглед към Победата.
В руски сайт, посветен на Великата отечествена пише: Колкото повече се отдалечаваме от онази величава дата – 9 май 1945 година, толкова повече избледнява спомена за преживяното, за трагедията. Разбира се, останали са кинохроники, разкази на участници във войната и снимки. Но мирисът на войната, нейните вкусове изчезват... За да ви припомним онези години, ви предлагаме няколко оригинални кулинарни рецепти, взети направо от фронтовата линия.
Ето това е нещо автентично, нещо, което няма да забравите никога.
Фронтови Кулеш
Рецепта от 1943 година
Покойният ми дядо е преминал през сраженията на цялата война, служил е като танкист. Когато бях малък, той често ми разказваше какво е преживял в окопите и боевете с фашистите. Веднъж през лятото той ми приготви Кулеш, както сам се похвали „рецепта от 1943 година”. Именно с тази супа са се хранили голяма част от танкистите в навечерието на „Битката за Курската дъла”... Ето и рецептата:
Взимаме половин кило свински гърди. Нарязваме ги на малки парчета и ги варим минимум 15 минути. След това добавяме 200-300 грама жито и дарим докато стане готово. След това в тенджерата добавяме и 3-4 картофа, нарязани на кубчета. Изваждаме нарязаните ребра и ги запържваме с глава лук, след което ги връщаме в тенджерата. Варим още 10 минути и Кулеша е готов.
Чеснова каша
Продукти: жито – 1 чаена чаша, вода – 3 чаши, олио, чесън, лук и сол.
Запържваме лука в олиото. След това слагаме житото в студена вода и го включваме да заври. След като поври 15-20 минути, сипваме в съда запържения лук. През това време нарязваме скилидките на една глава чесън и парчетата също пускаме в тенджерата. Слагаме капака и намаляваме котлона, за да се „запари” кашата. Резултатът е нещо много вкусно, ароматно и нежно.
Овесена каша
Продукти: бекон – 300-400 грама, овесени зърна около 300 грама, 3-4 чаши вода 3-4 глави лук, сол, дафинов лист.
Запържваме лука, най-добре със свинска мас или сланина. В тенджера събираме лука, нарязания бекон и овесените зърна. Заливаме ги с вода и варим, докато стане готово, като от време на време разбъркваме, да не загори.
Хляб „Ржевский”
Участникът в Ржевската операция Василий Сухоставский си спомня след години: „След жестоките сражения през пролетта на 1942 година, нашата част беше настанена в село Капково. Продукти почти не ни докарваха, така че трябваше да се храним с каквото ни е под ръка. Сварихме си криво-ляво някаква супа, а местните жени ни донесоха хляб „Ржевский”, направен от небелени картофи.
Ето и рецептата: сварявате 8-10 необелени картофа, изчиствате кожичката и след това ги смилата с машинката за меса. Получената каша разстилате на масата и я посипвате с нарязани на ситно месни обрезки или зеленчуци. След това омесвате полученото тесто и го слагате в предварително намазана с олио тавичка или форма за хляб. Пъхате във фурната и чакате да се изпече.
Пробвайте и няма да забравите този хляб.
За да е добро настроението в празничния ден ето и няколко от най-новите вицове за Щирлиц:
Щирлиц и вратата
Щирлиц се опита да отвори врата, но не успя. Натисна я с рамо, но пак не успя. Щирлиц я ретна с крак, но вратата не помръдна. Щирлиц се засили и блъсна вратата с цялото си тяло. Отново същият резултат. „Заключена е”, - помисли Щирлиц.
На разходка с Мюлер
Щирлиц и Мюлер се разхождат в центъра на Берлин и изведнъж виждат девойки.
„Да ги свалим?” – предлага Щирлиц. „Защо, нека си висят” – отвръща Мюлер.
Борман спи
Борман спи спокойно. Изведнъж се събужда от настойчиво чукане по входната врата. Борман става и отваря. На прага е застанал мъж в шинел, будьоновка с петолъчка и радиостанция на гърба. Виждайки Борман той изрича шепнешком:
- Слоновете отиват на Север.
- Слоновете отиват на майната си! Запомнете най-после - Щирлиц живее на горния етаж.
В останалата част на света се чества Денят на Европа. Пак се споменава края на Втората световна война, но заслугата за победата на Хитлер се разпределя между САЩ, Англия, Русия и Франция. Четирите велики, които дадоха шанс за един нов свят.
Frognews.bg поздравява всички с Деня на Победата и Деня на Европа! Мирни дни и никога вече война.
Make love not war – Прави любов, а не война! Девизът на хипитата все още е в сила.
Послучай празника ви предлагаме един друг поглед към Победата.
В руски сайт, посветен на Великата отечествена пише: Колкото повече се отдалечаваме от онази величава дата – 9 май 1945 година, толкова повече избледнява спомена за преживяното, за трагедията. Разбира се, останали са кинохроники, разкази на участници във войната и снимки. Но мирисът на войната, нейните вкусове изчезват... За да ви припомним онези години, ви предлагаме няколко оригинални кулинарни рецепти, взети направо от фронтовата линия.
Ето това е нещо автентично, нещо, което няма да забравите никога.
Фронтови Кулеш
Рецепта от 1943 година
Покойният ми дядо е преминал през сраженията на цялата война, служил е като танкист. Когато бях малък, той често ми разказваше какво е преживял в окопите и боевете с фашистите. Веднъж през лятото той ми приготви Кулеш, както сам се похвали „рецепта от 1943 година”. Именно с тази супа са се хранили голяма част от танкистите в навечерието на „Битката за Курската дъла”... Ето и рецептата:
Взимаме половин кило свински гърди. Нарязваме ги на малки парчета и ги варим минимум 15 минути. След това добавяме 200-300 грама жито и дарим докато стане готово. След това в тенджерата добавяме и 3-4 картофа, нарязани на кубчета. Изваждаме нарязаните ребра и ги запържваме с глава лук, след което ги връщаме в тенджерата. Варим още 10 минути и Кулеша е готов.
Чеснова каша
Продукти: жито – 1 чаена чаша, вода – 3 чаши, олио, чесън, лук и сол.
Запържваме лука в олиото. След това слагаме житото в студена вода и го включваме да заври. След като поври 15-20 минути, сипваме в съда запържения лук. През това време нарязваме скилидките на една глава чесън и парчетата също пускаме в тенджерата. Слагаме капака и намаляваме котлона, за да се „запари” кашата. Резултатът е нещо много вкусно, ароматно и нежно.
Овесена каша
Продукти: бекон – 300-400 грама, овесени зърна около 300 грама, 3-4 чаши вода 3-4 глави лук, сол, дафинов лист.
Запържваме лука, най-добре със свинска мас или сланина. В тенджера събираме лука, нарязания бекон и овесените зърна. Заливаме ги с вода и варим, докато стане готово, като от време на време разбъркваме, да не загори.
Хляб „Ржевский”
Участникът в Ржевската операция Василий Сухоставский си спомня след години: „След жестоките сражения през пролетта на 1942 година, нашата част беше настанена в село Капково. Продукти почти не ни докарваха, така че трябваше да се храним с каквото ни е под ръка. Сварихме си криво-ляво някаква супа, а местните жени ни донесоха хляб „Ржевский”, направен от небелени картофи.
Ето и рецептата: сварявате 8-10 необелени картофа, изчиствате кожичката и след това ги смилата с машинката за меса. Получената каша разстилате на масата и я посипвате с нарязани на ситно месни обрезки или зеленчуци. След това омесвате полученото тесто и го слагате в предварително намазана с олио тавичка или форма за хляб. Пъхате във фурната и чакате да се изпече.
Пробвайте и няма да забравите този хляб.
За да е добро настроението в празничния ден ето и няколко от най-новите вицове за Щирлиц:
Щирлиц и вратата
Щирлиц се опита да отвори врата, но не успя. Натисна я с рамо, но пак не успя. Щирлиц я ретна с крак, но вратата не помръдна. Щирлиц се засили и блъсна вратата с цялото си тяло. Отново същият резултат. „Заключена е”, - помисли Щирлиц.
На разходка с Мюлер
Щирлиц и Мюлер се разхождат в центъра на Берлин и изведнъж виждат девойки.
„Да ги свалим?” – предлага Щирлиц. „Защо, нека си висят” – отвръща Мюлер.
Борман спи
Борман спи спокойно. Изведнъж се събужда от настойчиво чукане по входната врата. Борман става и отваря. На прага е застанал мъж в шинел, будьоновка с петолъчка и радиостанция на гърба. Виждайки Борман той изрича шепнешком:
- Слоновете отиват на Север.
- Слоновете отиват на майната си! Запомнете най-после - Щирлиц живее на горния етаж.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads