Реклама / Ads
25| 5013 |04.01.2010 ПОЛИТИКА

Политическата 2010-та: милиционерска или оптимистична?

.
В първия ден на 2010-та Frognews.bg потърси отрезвели политици, за да дадат своите прогнози за късмета на българите от политическата баница. Пълна кошница с благини, милиционерска фуражка, политически фойерверки и други екстри привидяха политиците във въпросната баница, за която всички дружно си пожелаха да е значително по-плътна от печално известната постна пица на министър Дянков.
 

Лидерът на РЗС Яне Янев остава песимист за 2010-та година. Една от основните причини за негативизма му са мерките, които правителството на Бойко Борисов предприема и генералския ботуш.
"2010 година ще бъде тежка в икономическо, политическо и социално отношение. Огромна част от обществото ще осъзнае, че за пореден път е извършена подмяна на вота и надеждите им, че Бойко Борисов не е по-различен от Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев. Дори в определен план Борисов може да се окаже и по-негативен от тях, най-вече по отношение на нестихващата му жажда за установяване на милиционерски тип тоталитаризъм. През новата година огромна част от гражданите ще изпитват проблеми в ежедневието си, заради намалената им покупателна способност. Очаквам да има организирани протести, демонстрации и бунтове. Не е изключено да ни се стовари и банкова криза, която ако не се спре навреме с подходящи механизми, може да доведе държавата до финансов банкрут.
България ще продължава да бъде най-бедната, най-корумпираната и най-проблематичната страна в ЕС.
ГЕРБ ще покаже, че няма воля да реформира политическата и съдебната система. Изборното законодателство ще бъде размотавано до към края на 2010 г., но ще се приеме някакъв безумен вариант, който да е в интерес само на управляващата партия.
Очаквам тази година РЗС да се превърне във втората по големина вдясно политическа формация, в това число и в парламента.", коментира Янев.

Бившият директор на Националния природонаучен музей професор Петър Берон остава оптимист за управлението на ГЕРБ през 2010-та година. „Аз съм политик от запаса, но очаквам само най-хубави неща да се случат през тази година. Както казва всеки оптимист, по-лошо от това не може да става, а песимистът казва, че може. Трябва да вярваме, че сме се устремили към нещо по-добро. Тази година правителството на Бойко Борисов ще се справи с проблемите в страната, но за следващата не мога да гарантирам. Очаквам много добра година за българския народ, а правителството както си постеле, така ще бъде посрещнато.
Навремето, когато един римски император е влизал с триумф в Рим, имал един роб, който му шепнал в ухото: „помни, че си смъртен”. Та не е лошо и Бойко Борисов да има един такъв зад себе си. Донякъде ще се преборим и с престъпността, но за съжаление едни ловят, а излизат нови. Престъпниците нямат край, а много зависи от съдебната система, ако им се налагат по-тежки присъди, може и да се стреснат малко. Все пак съм оптимист.”, коментира професор Петър Берон.

Друг народен представител от близкото минало Анастасия Мозер също остава оптимист за 2010-та година. От половин година тя живее далеч от България и засега не се очаква да се завърне. Независимо от този факт обаче г-жа Мозер се надява ГЕРБ да започне да изпълнява постепенно предизборните си обещания.
„Прогнозата или по-скоро пожеланието ми за новата 2010 г. е да се изпълняват постепенно предизборните ГЕРБ. Надявам се, че нещата няма да са само на думи, но ще бъдат и на дело. Европейският съюз и приятелите на България в САЩ не са слепи и глухи и чакат страната и правителството ни наистина да се справят с корупцията. Сега вече няма извинение.
Г-н Бойко Борисов има абсолютно мнозинство навсякъде, има подкрепата на българските граждани – разбрах че тя е 70%. Това показва, че няма да има възможност за извинение, ако не направи това, което трябва. И всичките тези фойерверки, хвърляни от представителите на ГЕРБ, трябва да се превърната в сериозни дела, които да позволят на българските граждани да живеят достойно, не са останат с правни ръце, когато бръкнат в джоба си. Надявам се още, че нашата репутация навсякъде по света ще става все по-добра и по-добра, защото българите са способни и работни хора.
Пожелавам на Вас и Вашите читатели светли празници и нека този топъл и пълен с обич, надежда и мир коледен дух да не ви напуска през цялата година.”

Лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров на свой ред предупреди кабинета да се пази от грешки през 2010-та. Той заяви скромните три желания. „От основно значение през тази година е правителството да не допуска основни грешки. Сред тях ще е намесата на руското лоби във вътрешната ни политика, енергетика и по-специално в АЕЦ Белене. В това отношение има опасност ГЕРБ да тръгне по погрешен път. На второ място ГЕРБ трябва да работи за връщането на еврофондовете, които бяха спрени заради тройната коалиция. Тези две неща ще доведат автоматично до третото ми пожелание към българския народ – излизане от финансовата криза още през 2010 година.”, си пожела Мартин Димитров.

"Държавата има нужда от стабилност и от сигурност - политическа и икономическа", каза за frognews.bg бившият министър на вътрешните работи Румен Петков. „На първо място стои социалната стабилност и сигурност. "За съжаление, обаче социалните сигнали не са тези, които очаква обществото и от които то има нужда. Боя се, че и в икономически план не вървим в необходимата посока , особено през последните месеци. Политическа стабилност означава и стабилна десница, и стабилна левица. Естествено е да искам и да работя за силна и отговорна левица, както съм правил през последните години, но това е голям въпрос, който стои пред БСП, тъй като тя трябва да намери ефективно от гледна точка на обществения интерес решение. Стабилната десница е нещо, което днес като че ли ми изглежда като даденост, но по мое мнение далеч не е така и до толкова доколкото в левицата се търсят, е много вероятно да се намерят добри решения, които да я стабилизират. В десницата, обаче противоборството и желанието за отвоюване на периметри могат да направят много лоша услуга не просто на управлението, а нашето общество и на нашата държава. Така че не съм дотам оптимист от гледна точка и на политическата, и на икономическата и на първо място на социалната сигурност през 2010г. На мен ми се иска да 2010 година да бъде спокойна година, защото българите като нация имаме нужда от спокойствие, но не съм оптимист, че това ще се случи", завърши своята прогноза Румен Петков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6933 |03.01.2010 Непълна, но вероятна прогноза за българите . 25| 5278 |03.01.2010 Обич, усмивки и евробанкноти изтегли Станишев от баницата с късмети . 20| 6224 |31.12.2009 Набедиха ни, че набеждаваме Фидосова за ремонт на НС . 18| 6303 |29.12.2009 Българската Коледа като благотворително ТКЗС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads