Реклама / Ads
16| 7978 |07.02.2022 ПОЛИТИКА

Правителството закъснява с преструктурирането на министерствата, с промени в закони и правилници

.
Източник: БГНЕС
Правителството ще се занимава още дълго време с преструктурирането на изпълнителната власт според постигнатото коалиционно споразумение. Много от министерствата се бавят с необходимите промени в устройствените правилници на структурите, а за някои от разместванията са необходими и промени в закони. Крайният срок за внасяне на тези предложения вече изтече – 28 януари, но приетите промени още се броят на пръсти.
 

В новата структура на изпълнителната власт има две изцяло нови министерства – на електорнното управление и иновациите, а две губят съществени правомощия от ресорите си – министерство на земеделието и министерство на икономиката. Има промени и в ресорите на МРРБ и МП, както и размествания в координирането на еврофондовете, пише още "Сега".


Месеци наред ще са необходими за прехвърлянето на координацията на фондовете от Министерския съвет (чрез централното координационно звено) към министерство на финансите. За целта са необходими изменения в закона за управление на средствата от ЕС, като проектът вече е публикуван на сайта на МФ. Предстои внасяне в МС и гласуване в НС, но според преходните разпоредби администрацията ще има 6 месеца срок да измени произтичащите от това прехвърляне промени в други нормативни актове.


Към МФ следва да се прехвърли и друга структура, заета с парите от ЕС – агенцията за сертификационен одит на средствата от земеделските фондове. И тук са изготвени промени в закона за подпомагане на земеделските производители с краен срок на обсъжданията 28 януари, но проектът още не е внесен в МС.


Още няма публикувани проекти за промени в закона за горите и в закона за българската агенция по безопасност на храните, които трябва да уредят прехвърлянето на агенцията по храните и агенцията по горите към Министерския съвет. Едва след приемането на законовите промени ще може да се променят и устройствените правилници на двете агенции. Заради нуждата от законови промени още се бавят и промените в правилника на МФ.


Проектоправилниците на министерствата на икономиката и индустрията и на иновациите са готови, като предстои внасянето им в НС. На сайта на икономическото министерство вече е публикуван проект за изменение на закона за експортния конрол на продукти, свързани с отбраната, с който се отразява новото име на ведомстовото на Корнелия Нинова в куп закони. Този проект е публикуван на 28 януари с 30-дневен срок за обсъждане. Явно с цел да се пести време, необходими промени в други закони, свързани с новото министерство на инвестициите, са внесени направо в парламента от депутати. Така група депутати от управляващите партии са предложили промяна в закона за насърчаване на инвестициите, с които да отразят прехвърлянето на тази дейност към министерство на иновациите. Пропуснат е обаче закона за малките и средни предприятия, а агенцията за тях също минава към Даниел Лорер. Не са публикувани и промени в закона за държавните резерви и военновременни запаси, с които да бъде закрива държавната петролна компания, макар законът да се изменя с цел промяна в името на министерство на икономиката.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 37398 |25.11.2021 Политологът Димитър Ганев: Конфликтите между Радев и Петков започват, когато правителството започне да маха кадри на служебния кабинет . 7| 6223 |21.04.2021 Защо правителството в оставка на ГЕРБ подменя директори на болници точно сега? . 4| 4959 |16.03.2021 БСП: От действията на правителството ще изгубим 150 милиона лева . 33| 7327 |23.11.2020 Републиканци за България: С Бюджет 2021 г. правителството си купува избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads