Реклама / Ads
5| 10837 |14.11.2022 ПОЛИТИКА

Председателят на КС гневна, напомни на парламента да спазва Конституцията

.
Павлина Панова
Бездействието на пореден парламент да избере двама конституционни съдии провокира председателката на Конституционния съд (КС) Павлина Панова да напише писмо до шефа на НС, за да му напомни, че депутатите не изпълняват задълженията си. “Подобно отношение на законодателната власт към нейни правомощия, възложени с Конституцията, буди безпокойство и подкопава доверието на обществото в нея”, пише Панова до Вежди Рашидов.
 

Още през август и ноември м.г. КС уведоми писмено Народното събрание за предстоящото изтичане на мандатите първо на Анастас Анастасов, а след това и на Гроздан Илиев. С допълнителни писма през март и юни 2022 г. председателят на КС напомни на парламента, че съдът функционира в намален състав.


"Надявам се, че Народното събрание ще положи необходимите усилия и ще подходи отговорно към конституционните си задължения като стартира в разумен срок процедура за избор на двама съдии в Конституционния съд от своята квота", пише още Панова. Писмото й е пратено до НС в сряда. До момента реакция от парламента няма, отбелязва "Сега".


Процедурата по избор би трябвало да започне три месеца преди да изтече мандатът на отиващите си членове на КС. Този път обаче депутатите абдикираха от задължението си. Още в началото на март по време на заседание на правната комисия ръководството й увери депутатите, че на следващото или на по-следващото заседание ще бъде открита процедура за избора на двама конституционния съдии. Това обаче все още не е случило. Докато беше на власт, коалицията ПП-БСП-ДБ-ИТН не успя да се разбере кого да номинира. В даден момент запознати коментираха, че едно от местата е запазено за Ива Митева (тогава острие на ИТН), но другите коалиционни партньори не дадоха зелена светлина на това назначение. ПП, която беше най-голямата формация в коалицията, също не успя да стигне до своя кандидатура, въпреки, че, по информация на "Сега", са били обсъждани редица юристи.


Така КС продължава да заседава с 10 съдии. "Депутатите вероятно искат да "разиграят" всички вакантни места в различни органи и да си направят сделките", коментираха пред "Сега" конституционни съдии. За разлика обаче от другите органи, в които хората с изтекъл мандат продължават да изпълняват функциите си, КС е с двама съдии по-малко.


Служебният министър на правосъдието Крум Зарков също призова депутатите миналата седмица да излъчат изборните си членове в различни органи с изтекъл мандат, сред които Висшият съдебен съвет, ИВСС и Конституционният съд. Зарков напомни на конституционната комисия в парламента, за писмото на Панова.


По време на срещата на ГЕРБ с председателите на двете върховни съдилища преди дни - Галина Захарова и Георги Чолаков, също повдигнаха темата за затлачените избори. Трябва да има избор по възможно най-бърз начин на членове на ВСС от Народното събрание, каза Чолаков и добави, че в момента ВСС работи в странна ситуация - органът е с изтекъл мандат и действа, позовавайки се на решение на Конституционния съд относно изтекли мандати на главния инспектор и инспектори, цитира го БТА.


ВСС и ИВСС се избират с мнозинство от 2/3, което допълнително усложнява пазарлъците в парламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4017 |13.11.2022 Цветелина Пенкова: Завръщаме се към ядрената енергетика. На първо място е безопасността на европейските граждани . 0| 5780 |11.11.2022 Атанас Атанасов: Борисов е воденичен камък за българската демокрация и за ГЕРБ . 10| 25579 |11.11.2022 Гешев мълчи, а Борисов се изпусна за делото по чекмеджето . 4| 13375 |10.11.2022 Аз съм връстник на Христовата ни демокрация. За 33г. се появиха олигарсите и мутрите, но остана надеждата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads