Реклама / Ads
11| 5600 |18.10.2022 ПОЛИТИКА

В разочарована от Путин Москва ”мобилизацията завърши”, докато други региони обявяват ”допълнителен набор”

.
Мобилизицаията продължава
Мобилизацията се превърна в огромно изпитание за хиляди московски семейства, чиито бащи, съпрузи и синове сега служат в армията. Въпреки това изпълнението на задачата за частична мобилизация стана възможно преди всичко благодарение на отговорността, чувството за дълг и патриотизма на московчани.
 

Вчера  кметът на Москва Сергей Собянин обяви завършването на „частичната“ мобилизация в Москва. Той уточни, че сборните пунктове на мобилизираните ще бъдат затворени в средата на деня, а изпратените по време на мобилизацията дневни редове ще отпаднат.


Според два източника на Meduza, близки до Кремъл, Москва "решила да спре мобилизацията", защото според властите "населението на столицата било разочаровано". Те отбелязват, че отношението към мобилизацията се е влошило още повече след нападенията срещу наборници, започнали в столицата през първата половина на октомври.


„Хората естествено се скриха. Те се страхуват и не са сигурни в бъдещето. Много са напуснали. Нивото на страх и недоволство само нараства. Москва се превърна в съвсем различен град. Обходите край метрото вече "са цирк с коне, трябваше да ги спрат“, казва един от жителите на града. Според него тези методи на наборна служба са „изобретени“ в правоприлагащите органи, предимно в Министерството на отбраната на Руската федерация.


„Явна има антипутинска тенденция, дори сред тези, които подкрепят „специалната операция“. Човек дори и да е за нея, той пак заявява, че всичко е зле организирано и президентът е виновен . За мобилизацията и „спецоперацията” явно са само много възрастни хора – пенсионери, показват резултатите от фокус групите.


Поради в близките дни властите планират да спрат мобилизацията и в Санкт Петербург - въпреки че там "планът за набиране" все още не е завършен.


В същото време в няколко региона се случва точно обратното: въпреки факта, че на 14 октомври Владимир Путин публично обеща , че мобилизацията в цяла Русия ще приключи „след две седмици“, властите на някои руски региони обявиха възобновяването на военна повинност.


И така, на 3 октомври ръководителят на Ростовска област Василий Голубев обяви , че регионът е изпълнил мобилизационния план, а седмица по-късно той обяви , че регионът е получил „нова задача от Министерството на отбраната“. Властите на Курска област също говориха за получаване на „втора задача“ от отдела. Накрая държавният телевизионен канал Воронеж съобщи на зрителите за "втората вълна" на мобилизация.


Източник, близък до президентската администрация, каза, че в регионите, където мобилизацията е била успешна, тоест „без шум и скандали“, получават „допълнителни поръчки“. По думите му такива региони са получили нови планове - средно те са три до четири пъти по-малко от вече мобилизираните жители. В големите региони, според тези нови планове, се планира да бъдат извикани от две до три хиляди души.


Истинска „втора вълна“ на мобилизация очаква руснаците през зимата, когато „ще бъдат разтоварени лагерите за мобилизиране на снабдителните вериги“. Предполага се, че през зимата още руснаци ще бъдат изпратени на фронта, като в този процес ще се включат по-активно работодателите.

 

Превод: Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 13622 |29.09.2022 Американският генерал Уесли Кларк: С ядрени заплахи Путин шокира Запада, за да спре подкрепата за Украйна . 6| 8654 |29.09.2022 След Путин: 12 души са готови да управляват Русия . 4| 5779 |27.09.2022 Петро Порошенко: Путин е луд маниак - шантажира, плаши и изнудва . 12| 5804 |21.09.2022 Путин обяви частична военна мобилизация в Русия /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads