Реклама / Ads
67| 12247 |23.06.2012 ПОЛИТИКА

Разузнаването: политика, кражби и смрад...

.
Грандиозен скандал може да бъде заметен под килима. Завърши проверката за злоупотреби в Националната служба за сигурност. Става дума за наследниците на Първо главно на ДС – външното разузнаване. В България съществува неписано споразумение между политическите сили да не се изважда нищо за разузнаването.
 
Мотивът е, да не се навредяло на българските шпиони в чужбина и пр. В същото време по закона за досиетата бяха осветени нашите дипломати, сътрудници и офицери от разузнаването, което бе доста глупава постъпка, без всяко съмнение. Можеше да бъдат изтеглени и сменени без никакъв шум, но не и осветявани. Тайните се оправдават винаги с това, че разведките събират сведения за терора, стоките с възможна двойна употреба, контролът върху участието на български компании в оръжейния бизнес и пр.

Но въпросът сега е за финансовите машинации, които са се вършили в структурите на разузнаването.

Вече е известно, че такива са разкрити и материалите са предадени във Военна прокуратура. Тя от своя страна моментално обави табу върху темата и засекрети всичко. Така било редно и по закон.

Пълни глупости! Обществото има право да знае какво се случва в специалните служби. Не става въпрос за детайли от секретни операции, но когато някой е крал – това трябва да се знае.

 

Има световни примери в това отношение доста показателни. Финансови скандали избухват от време навреме в такава уважавана институция като британската МИ-6. Такъв един скандал е с прането на пари на Каймановите острови. В незаконните банкови операции се забъркват шефове от британското разузнаване. Става въпрос за прикриване на сигнали за незаконна дейност на наркобарони, мафиоти и тъмни финансови кръгове, които са прали пари там. Случаят се разкрива и медиите описват всички подробности.  Оказва се също, че някой си Кенет Тейвз е присвоил 25 млн долара чрез афера с кредитни карти в Калифорния. Та този Тейвз е бил... агент на британското външно разузнаване МИ-6. Представяте ли си? Но тази информация не се прикрива – напротив.

 

ЦРУ също е забърквано във финансови скандали. Най-големият е с банка „Би Си Си Ей”. Афера, която продължава години наред. Сътрудници на американското разузнаване прикривали тъмни операции по цял свят. Става дума за пране на пари, финансиране на наркотрафик от Афганистан. В крайна сметка нещата се разкриват, от служители на същото ЦРУ, и всичко излиза наяве. Оказва се, че е построена финансова пирамида, която при рухването си, оставя дългове над 10 млрд долара.

 

Публикувахме съобщение, че материалите за злоупотреби в НРС, са вече в прокуратурата. Под текста читатели написаха над 70 коментара, някои от които доста любопитни. Преценихме, че си заслужава да публикуваме част от тези читателски мнения. Те изразяват в голяма степен общественото мнение.

Ще припомним, че преди два месеца вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че през дългия мандат на ген. Киров в разузнавателната служба, който съвпадна и с двата мандата на Георги Първанов като президент, цялата служба е работила за интересите на БСП и на ДС, и е била управлявана от тях.

Така е било и дори тогава, когато шеф на службата е бил синият Димо Гяуров. Работа му е била в пълна преса, обясни Цветанов.

Анализатори изразяват безпокойство, че Военната прокуратура ще бави проверката, докато скандалът се позабрави и виновни няма да има. Няма да има, казват наблюдателите, аргументирайки се с липсата на поне един виновник за безобразията, вършени години наред в тайните ни служби. От което страдат истинските професионалисти, каквито безспорно има в тях. Заради тях и заради националната ни сигурност си струва да се поддържа огъня около скандалите в НРС.

 

Asen (анонимен) 2011. 05. 27 15:23:02 . . . . Купили сте си голяма къща на френската Ривиера? -Диляна Грозданова- Да. Но не живеем там. Това е стара къща от 1914 година. Сега й се прави ремонт и все още не е обитаема. Надявам се в скоро време, до няколко месеца, да стане и ще ходим там на почивка. - Колко време продължава този ремонт? - Отскоро я имаме, защото Франция е бюрократична страна с много стриктни правила. Там не е много лесно да извършиш такава сделка. Има си бюрокрация. Всичко трябва да е точно, законно, защото ако нещо не е по техните правила, веднага се разваля сделката. - Познавате ли собствениците на къщата? Французи ли са? - Собственикът е датчанин. Той не живееше там. - А каква е цената? - Цената, цената. . . Много искрено ме дразни това, че сега всичко се измерва в пари. Цялата ценностна система ни се обърна наопаки и ние всички гледаме - ако това струва много, значи е много хубаво. - Какво учи в Лондон вашият син? - Влади учи икономика и финанси. - . . . .

 

 

Василев. Прочетете!, 23/06/2012 - 09:11

Ето какво представлява храброто българско разузнаване: "Тия дни шефът на разузнаването Кирчо Киров заяви в интервю: “От февруари знаех кога ще пуснат сестрите”. Направо да се разплачеш. Храбрият разузнавач обяснява как усърдно работили с не знам колко си разузнавания по случая с медиците в Либия. Сигурно от скромност Киров не казва, че той е уредил освобождаването на сестрите. Вместо това джентълменски изтъква ролята на президента Първанов. Киров размахва няколко папки пред журналиста Георги Милков, който го интервюира, показва една снимка (не можело обаче да се публикува), на която се виждат той, президентът Първанов и някакъв английски разведчик и обяснява, че Първанов бил главен координатор на действията… И разказва важна случка – как ходил при посещението на Първанов в Либия, как се промъкнал тайно в стаята на президента с бутилка уиски, внесено контрабандно, и се черпили след срещата с Кадафи. А охраната и съветниците на Първанов били изненадани как е влязъл…"

 


до горния тъпак, 22/06/2012 - 22:05

ГЕСТАПО е на уважение в САЩ. Всемогъщия Валтер Шеленберг ръководи дълги години в сянка фашиския генерал РАЙНХАРД ГЕЛЕН създателя на ЦРУ бидейки съветник на Алън Дълес първия шеф на ам. разузнаване. По късно генерал ГЕЛЕН със заместника си Вейсел плюс 6500 елитни ГЕСТАПОВСКИ РАЗУЗНАВАЧИ създават централата на Пулах "БНД" на Федерална Република Германия. - Аман от невежество. Аман от неграмотност . . . . . . . . . . . Валтер Шеленберг.

 

 

нормал, 23/06/2012 - 08:22

Не не знаят а пишат пропагандни клишета-Германските наци успяха да обединят нацията около измислени приоритети и там е имало взаимоуважение и не са преследвани германци. докато болшевиките избиват цвета на Руската държава че и селяните не се знае техния брой милиони невинни. Не може да се спекулира с Гестапо и ДС. Последната реално е служила на СССР и е преследвала чисти българи-това говори за изкривено съзнание и е антинационално и затова сме зле а германците се вдигнаха от развалините за 10 години само. На соцком пропаганда да не се вярва.

 

 

 

Адмирал Куроедов, 22/06/2012 - 22:12

Ех, мили глупачета! С каква громяща глупотевищина коментирате материя, за която и хабер си нямате, ама хич! Няма прости "тайни служби" никъде по света, даже и в Сомалия. Хеле пък българските, за чиято дейност (повтарям се) грам хабер си нямате. Голям майтап! Ако знаехте поне на половинката от половината процент за кво става дума. . . (Макар да изглежда абсурдно, но мога да ви уверя, че дори холивудските и руските филми по тази тема са най-близо до действителността. )Наздраве!

 

Адмирале, 22/06/2012 - 22:18

Не отваряй очите на манипулаторите. Нека си клявкат. . . На тъпаците ще кажа че по качество на ИНФОРМАЦИЯ ДС и другите разузн. служби по оценка на Западните колеги бяха на нивото както следва: . . . . . . . . . . ЦРУ, КГБ, МИ-6, МОСАД, БНД, ЩАЗИ!Всичко останало зад тях!

 

 

Човек от мъглата, 23/06/2012 - 09:28

Мили наивници, имате ли понятие колко фирми е създало външщното ни разузнаване? Няма и да имате. Те се водат на прикритие, но печелят милиони, които никой не знае къде отиват. Георги Първанов употреби перфектно тези фирми, които му отвориха и банкови сметки в чужбина. Всичко това е строго секретно и никога няма да излезе на светло. Всички управляващи са се възползвали от фирмите на разузнаването. До един. Същият боклук като Кирчо Киров бе и ефрейтора Димо Гяуров. Неподготвен и ограничен човек, пълна марионетка. Той разигра картата с досието на Първанов - Гоце, по нареждане на Иван Костов. Костов е преговарял лично с Първанов за досието и мълчанието е изтъргувано. БСП не надига глас през цялото управление на СДС. Чак когато Първанов каза, че Костов бил мафиот и се даде сигнал досието да се вади.

 

 

Не забравяйте!!!!!!!, 23/06/2012 - 11:31

В кореспонденция от София британският вестник разказва за случая около Божидар Дойчев 18. 11. 2006 Британският в. "Таймс" помества в онлайн изданието си кореспонденция от София по повод предполагаемото самоубийство на началника на архива на Националната разузнавателна служба (НРС) Божидар Дойчев. Публикацията е озаглавена "Гняв заради прикрито самоубийство". Вестникът изтъква, че бившата Държавна сигурност (ДС) в България е била една от най-известните шпионски мрежи в света по времето на Студената война и нейните досиета може да съдържат отговори на някои от неразгаданите мистерии от онази епоха. Досиетата са много чувствителна тема в България, която беше най-покорният поданик на Кремъл по време на конфронтацията между Изтока и Запада през Студената война, посочва авторът. След падането на комунизма страната най-бавно от всички бивши съюзници на Москва хвърли светлина върху тайните си агенти, отбелязва публикацията. Вече стана "предполагаемо самоубийство"...

 

 

Както виждате доста неща се знаят от хората. Някой обаче си мисли, че може да се отнася към българите като към идиоти. Няма да стане. Омертата за мълчания около тайните ни служби трябва да падне. Законите важат за всички и това трябва да стане ясно на всички. Време е да разузнавачите ни да излязат от сянката на Щирлиц да станат модерни служби.

 

Иван Д. Иванов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 107| 10597 |22.06.2012 Влюбена депутатска двойка от БСП агитира за АЕЦ - Белене . 56| 20079 |20.06.2012 Ако България не подпише . 121| 7910 |20.06.2012 Меглена Кунева: Моят поглед е насочен само и единствено към хората . 18| 15901 |18.06.2012 БГ-партиите – между шкембе чорбата и Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads