Реклама / Ads
6| 5788 |28.04.2010 ПОЛИТИКА

Сините с клетви: Борисов да не вдига ДДС

.
Мартин Димитров
Антикризисните мерки на кабинета Борисов са популистки и една по една започнаха да се провалят, подхвърли в кулоарите на парламента лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.
 

Вижда се вече, че няма да има данък "лукс" и как редица други популистки идеи просто не могат да се реализират, допълни той.

Затова сините настояват премиерът да дойде в парламента и да обещае, че няма да увеличава ставката по ДДС.

Борисов се зарече, че ако мерките не донесат очаквания резултат, ще вдигат  ДДС, „без да пита". Една такава мярка би била пагубна и много вредна за българската икономика, категоричен бе Димитров. Според него увеличаването на ДДС ще отложи излизането от кризата поне с година.

Синият лидер обясни още, че в кабинета се водят неформални разговори за скок на ДДС, като по думите му обсъждат се два варианта- ДДС да стане 22% или 25%. СДС винаги е бил за ниски данъци и ниските данъци са основната причина България да се развива добре през последните години, категоричен е лидерът на СДС. В криза, който увеличава данъци рискува да загуби всичко, изтъкна той. СДС ще предложи мерки, откъде да се съберат средства в бюджета, така че да не се увеличават данъците в страната.

Междувременно от Синята коалиция разпространиха декларация, в която се опровергава твърдението на финансовия министър Симеон Дянков, че сините са за повишаване на ДДС. Синята коалиция е категорично против опитите финансовият екип на ГЕРБ да внуши на обществото, че спасяването на бюджета зависи от вдигането на ДДС. Напротив, вдигането ще има обратен ефект за приходите.

Синята коалиция определя вдигането на ДДС като вредно за българската икономика и особено опасно за дребния и средния бизнес. Не е приемливо да се правят опити да се увеличават приходите в бюджета за сметка на оцеляването на фирмите.

В декларациятапише, че ПГ на Синята коалиция настоява премиерът Бойко Борисов да обяви публично позиция да не се увеличава ДДС.

В изказването си пред журналисти Мартин Димитров се спря и на посещението на министър-председателя на строежа на многофункционалната спортна зала в София. Тя струва 108 млн. лева. Как може да даваш 108 млн. лв. за спортна зала в най-голяма криза. Този разход най-малкото може да бъде отложен за след кризата, заяви лидерът на сините. Димитров предлага да се отложат и инвестициите в българския Лувър.

Михаил Михайлов от СДС от своя страна попита кой контролира строителството на сградата (спортната зала, бел. ред.), както и кой отговаря за строителния надзор. Според Михайлов специалисти имат забележки по конструктивната част на проекта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5784 |20.04.2010 Станишев предложи Борисов за Нобелова награда . 69| 8016 |19.03.2010 Бойко Борисов: Аз давам повече! . 115| 13228 |12.03.2010 Скандалът е заради олигарсите, костовизация погубва ГЕРБ и Борисов . 6| 11594 |25.01.2010 Като Борисов сред балерини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads