Реклама / Ads
20| 5907 |24.10.2012 ПОЛИТИКА

Случаят "Кърджали" скара ГЕРБ и ДПС в НС

.
В кабинета на Доган висял портрета на Левски
ГЕРБ намира поведението на съветниците от ДПС в Кърджали за скандално. От ДПС смятат, че напрежението се пораждало от липсата на общ прочит на историята. Ахмед Доган пък стоял под портрета на В. Левски в кабинета си.
 

ГЕРБ и ДПС си размениха остри декларации от парламентарната трибуна по повод случая в Кърджали, при който преди дни общинските съветници от ДПС се противопоставиха на решение за обявяване на почетен гражданин на ген. Васил Делов. 

В НС днес ГЕРБ излезе с декларация срещу действията на местните политици от ДПС. От контраизявление на ДПС стана ясно, че партията на Доган подкрепя кърджалийските общинари. Напрежението идвало от липсата на общ прочит на историята. 

"В Кърджали бе направен опит да бъде подменена историческата истина. От ГЕРБ намираме поведението на съветниците от ДПС за скандално. Отказът да бъде присъдено моралното звание почетен гражданин на един велик българин оспорва неговите заслуги и историческия акт на освобождение", заяви зам.-председателят на групата на ГЕРБ и депутат от Кърджали Цвета Караянчева. Обругаването на ген. Делов "хвърля срамно петно не само върху името на един доблестен български офицер, но и върху бойната слава на България". Направен е опит да бъде подменена историческата истина "под давлението на външни фактори и в услуга на  вътрешнопартийните разногласия в редиците на една политическа сила", казват в от ГЕРБ.

Напрежението се поражда от липсата на общ прочит на историята сред Балканските държави и народи, отговори зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. При един такъв общ прочит "отношението към историческите събития и личности, включително и ген. Делов, би се разположило в общественото съзнание естествено, а не с политически актове...Ако все пак възникне необходимост от почетност с политически акт, той трябва да бъде обявен с консенсус", каза Местан. От ДПС остро се противопоставяли на всеки опит за политическа експлоатация на миналото. Имало безспорни исторически събития и личности. "Няма 3 март, на който до българските национални знамена аз и други мои колеги от ДПС да стоим редом с представителите на другите партии – това е датата, която бележи възстановяването на българската държавност", каза той и осведоми, че в кабинетът на Ахмед Доган и на други представители на партията в различни нива на властта, стоял портретът на Васил Левски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 8778 |02.05.2012 Законът за конфискация скара ГЕРБ и БСП по Би Ти Ви . 176| 10299 |15.07.2011 "Пазарлъкът" скара Борисов и Костов . 4| 6592 |17.04.2011 Ст. Константинов: Случаят в Горна Оряховица беше използван политически . 87| 8632 |06.01.2011 Б. Борисов: Да, подслушваме министри; искам ги скарани!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads