Реклама / Ads
2| 5751 |25.06.2019 ПОЛИТИКА

Украинската делегация напусна шумно Съвета на Европа заради Русия

.
Украинска делегация, изпратена на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), напусна демонстративно масата за преговори, след като беше дадена възможност Русия да се върне в рамките на организацията, съобщи „Гардиън”.
 

Решението на СЕ дойде след гласуване, завършило със 118 на 62 гласа за участие на Москва. Така Русия получи достъп в ПАСЕ след 5-годишно прекъсване.

 

През 2014 г. Кремъл беше осъден да плаща 28 млн. лири годишен внос към Съвета на Европа заради конфликта в Украйна и анексирането на Крим. Тогава Москва реши да бойкотира асамблеята, а през 2017 г. спря и да плаща таксата. Русия пък даже заплаши преди време да напусне организацията, в която членуват 47 страни, ако не ѝ бъдат възстановени правата да гласува.

 

Основното притеснение на европейските органи е обикновеният руски гражданин да не загуби правото си да обжалва пред Европейския съд по правата на човека при случаи на репресии и злоупотреби от страна на полиция, прокуратура и други органи. Всяка година съдът отрежда на Русия да плаща милиони евро компенсация.

 

Активисти предупреждават, че евентуално напускане на разговорите от руска страна, т.н рукзит, ще има негативни последици върху правоприлагането и в затворите.

Украинските делегати заявиха днес, че участието на Русия в подобни заседания показва слабост на Европа и неспособност да бъде овладяна Москва.

 

„Нашият народ проля кръв, за да опази животите ви. Ние спряхме агресора на границата. Дадохме възможност за нова визия на Европа. Това са фалшиви ценности, принципи и двойни стандарти”, коментираха гневно украинските представители, цитира bTV.

 

В критиките се включи и новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски, който сподели, че е разочарован от решението на институцията.

 

Външният министър на Русия Сергей Лавров обясни, че страната ще плати дължимото, когато правата ѝ бъдат върнати. Президентският говорител Дмитрий Песков коментира, че това не е политическа победа, а такава на здравия разум.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8416 |10.04.2019 Волт: ГЕРБ, ДСБ, ДБГ и СДС да напуснат ЕНП . 2| 5712 |07.09.2017 Лазар Влайков декларира чиста съвест и напусна шефския си пост в ОС на град Септември . 4| 5761 |27.04.2016 АБВ в Бойчиновци напусна партията, върна се в БСП . 11| 6675 |21.01.2016 Лозан Панов напусна демонстративно заседанието на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads