Реклама / Ads
0| 3899 |09.07.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 10 юли

.
Вестниците пишат за това, че Борисов няма да преговаря с РЗС и "Атака", само със сините; че кабинетът "Станишев" раздаде 160 млн. лв. за сбогом, че 15-годишните ни са най-зле по математика в Европа.
 

ОЛАФ: Престъпниците в България си играят с нас, цитира Дневник.


В България все още има престъпници, които танцуват по нервите ни и си играят с нас, и това изобщо не ми харесва, заяви вчера Франц-Херман Брюнер, директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), при обявяването на годишния доклад за дейността на службата. От отчета стана ясно, че България е втората страна в ЕС по брой водени от службата разследвания, като най-много проверки е имало по подозренията за измами със земеделски фондове. Брюнер разкритикува остро българския съд, който според него е "най-слабото звено" в превенцията и борбата с измамите с европейски средства. "Не виждам подобрение в нивото на съдиите в последните години", каза той след представянето на доклада за оперативната дейност на ОЛАФ през 2008 г. Това според него е причината в България нито един от важните случаи, разследвани от ОЛАФ, да не е приключил със съдебно решение.

Кабинетът "Станишев" раздаде 160 млн. лв. за сбогом, установява Дневник.


Правителството на Сергей Станишев успя да раздаде още близо 160 млн. лв. от държавния бюджет на заседанието си вчера, което може да се окаже последно. Най-много средства - 150 млн. лв., бяха отпуснати от фискалния резерв за изграждането на държавния мултиплекс. Решението е взето "на подпис", но правителствени източници се усъмниха, че не е събрало необходимото мнозинство. Публично срещу него се обяви единствено министърът на държавната администрация Николай Василев. Бях против закона и механизма, по който ще се изгражда мултиплексът, освен това не е коректно да се взема решение за толкова голяма сума в края на мандата, мотивира се Василев. Според Закона за публичното радиоразпръскване, който беше приет в последните работни дни на парламента, се създават две нови дружества - национална компания "Обществено цифрово радиоразпръскване" и търговско дружество с поне 50% държавно участие. Националната компания ще е собственик на мултиплекса, който ще осъществява публичното цифрово разпространение. Дружеството ще изгради цифровата мрежа, а държавата ще предостави терени за предавателите. Създаването на публично-частно дружество предизвика протестите на НДСВ и опозицията. Очаква се преди да се разпусне, кабинетът "Станишев" да назначи и шеф на националната компания, който трябва да бъде одобрен от президента.

Борисов няма да преговаря с РЗС и "Атака", само със сините, съобщава Новинар.

„Не съм се срещал с Яне Янев, не съм водил дори разговори с него по телефона. Нека да си подредя парламента и Министерския съвет, след това ще се срещна с всички партии, които са заявили, че подкрепят ГЕРБ.” Това каза Бойко Борисов в отговор на въпрос дали са верни слуховете, че в четвъртък сутринта е водил преговори с лидера на РЗС. „Няма да правя правителство на всяка цена”, заяви за пореден път бъдещият премиер на България. По думите му коалиционни партньори на ГЕРБ могат да бъдат само партиите членки на Европейската народна партия (ЕНП). В България освен партията на Борисов в ЕНП членуват СДС, ДСБ, Демократическата партия и земеделците. На този етап срещите с други партии са само на ниво „представители на щабове”, каза още Борисов. „Ако между тях се постигнат договорки, тогава ще има официална среща между лидерите. Едва тогава може да имаме коалиционно правителство, стига предложенията им да не са в разрез с нашите виждания или да не подвеждат нашите избиратели”, обясни лидерът на ГЕРБ. В противен случай Борисов заяви, че ще се работи за правителство на малцинството. „Който иска да го подкрепи, който не иска – ще се върнат БСП и ДПС обратно”, каза още той. По думите на Борисов съставът на кабинета ще бъде обявен в понеделник, на 27 юли, а дотогава ще пази в тайна имената на министрите, защото се спекулира с тях.

Оставки в НДСВ, възвестява Дума.

Оставки заваляха в НДСВ, след като на изборите на 5 юли партията не успя да влезе в новия парламент. В официално писмо вчера избраната за евродепутат Антония Първанова подаде оставка като член на Политическия съвет на жълтата партия и призова да започне подготовка на извънреден конгрес на НДСВ. В отворено писмо до членовете и симпатизантите на НДСВ, изпратено до медиите, Първанова заявява, че всички в ръководството на жълтата партия трябва незабавно да подадат оставка, да се проведат общински събрания, които да излъчат делегатите на извънредния конгрес на НДСВ, и да се направят промени в устава. Изборите приключиха, с тях и илюзиите ни. Точно сега е време за равносметка. Народът се произнесе недвусмислено. Дойде време за истината. И тя звучи така: Политическата сила, притежаваща най-сериозния професионален и експертен капацитет в България, се превърна в политически аутсайдер. Това е позорно и срамно, казва депутатката. Всички от ръководството на НДСВ ще подадем оставки, коментира по-късно и Огнян Герджиков, член на Политическия съвет на НДСВ. По думите на проф. Герджиков след десетина дни ще се проведе заседание на Политическия съвет, където това ще стане официално. В понеделник своята оставка като лидер на НДСВ подаде и Симеон Сакскобургготски.

БСП - два автогола и три гола, научаваме от 24 часа.


Изненадата на тези избори, след като ГЕРБ и БСП запазиха прогнозните си първо и второ място, бяха не толкова резултатите им сами по себе си, колкото ножица между тях. И си заслужава да обобщим, дори и в режим на следизборен преговор, какво в кампанията я разтвори така широко.
1. Прословутата телевизионна реклама на БСП с брадвата и образите на Борисов и Костов. След картата с черепите навремето и след доклада срещу Бонев, който сурваше втория мандат на Стоянов, авторите й трябваше да знаят, че острите негативни послания у нас не печелят гласове. И не защото хората много обичат политиците си и не искат възмездие. А тъкмо защото го искат. Но не на картинка, а в действителност. Черната пропаганда в борбата за власт се преживява като бутафорна подмяна на все чаканата и все неидващата справедливост на тази сцена.
А има и два тежки гафа по отношение и на двамата герои в рекламата. Изключително самонадеяно е да смяташ, че с едно клипче можеш до преобърнеш трайната масова идентификация с Бойко Борисов като с добрия именно на екрана и то телевизионния. Най-задънената улица беше с него да се води имиджова компроматна война. Колкото и безплодно да се оказа, все пак далеч по-големи шансове имаше ровенето в биографията му и замерянето му с факти.
Авторите не усетиха и че демонизирането на Костов, дори само заради психологията на течащото време, е преминало точката на насищане и вече работи в негова полза. При това за тези избори той извърши имиджова реконструкция - излезе от мрачната си властова харизма и се яви усмихнат, отворен, сговорчив. Още един приятел от екрана на възрастните и децата.

С толкова трици - толкова маймуни, анализира в 24 часа Михаил Константинов.

Българската изборна система не прелива и не преразпределя гласове, а разпределя мандати въз основа на гласове. На национално ниво партията с повече гласове не може да получи по-малко мандати от партията с по-малко. По районите не е така. Вариантът от 2009 г. е по-добър от този през 2005 г. Тогава партийна листа с гласове за 5 мандата получи 1. Друга партийна листа с гласове за 3 мандата получи 5. Сега разликите по райони са по 1 мандат. В Смолян ГЕРБ има гласове за 1,34 мандата и това му гарантира между 1 и 2 мандата. Но получава 1. ДПС има гласове за 1,06 мандата, защото мандатите за ДПС са “по-евтини” (заради гласовете от Турция). Пак в Смолян БСП има гласове за 0,9 мандата, а получава 1. ДПС получава 2. Правилото е спазено - разликите са до 1 мандат и няма как да бъдат избегнати. Ако премахнем изискването за предварително определен брой мандати по райони, тези изкривявания ще изчезнат. Предложих го на българските политици. Не пожелаха. Друг изход е окрупняването на районите с цел изравняването им. Не поискаха и това. С толкова трици - толкова маймуни.

Зам.-министър крал от училища и църкви, обявява Дневен Труд.

Обвиненият в търговия на влияние и гласове заместник-министър на извънредните ситуации Александър Филипов прибирал солидни суми от кметове в Северозападна и Североизточна България, за да им урежда финансиране на проекти за ремонти на църкви, училища и почистване на речни корита. Вчера съдът пусна Филипов под гаранция от 10 000 лева, тъй като страдал от дископатия и имал пристъпи на задух. В хода на разследването станало ясно, че Филипов е лобирал пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет за финансиране на проекти и за реконструкция на църкви и ремонти на бентове. Проектите били изготвяни от кметове на няколко общини в Северозападна и Североизточна България. След като парите били отпускани, Филипов натискал съответните градоначалници да възлагат ремонтните дейности на фирмите на ромския барон от Варненско Бако Стоянов. Така апетитите на всички били задоволени: дялове от средствата прибирали и Филипов, и кметовете, и Стоянов.

“Свърши ли работа?” - “Свърших”. И Баретата на съд, оповестява Дневен Труд.

“Свърши ли работа?” - “Свърших” - тези две фрази, уловени със СРС в разговор между Златомир Иванов-Баретата и Димитър Вучев-Демби, ще са ключови в обвинителния акт срещу бившия командос, който в идните дни ще бъде внесен в съда.
Това съобщиха вчера от кухнята на разследването срещу Баретата. Ченгетата продължавали да търсят свидетели и доказателства, които да подкрепят повдигнатите срещу него обвинения - за ръководене на организирана престъпна група от 19 души, търгувала с наркотици и извършвала убийства. Обвиняемият се предаде сам на ДАНС на 7 февруари и оттогава лежи в единична килия на бул. “Г. М. Димитров” № 42. Той поиска на 2 пъти по-лека мярка за неотклонение, но му бе отказано с мотива, че може да се укрие и да извърши още престъпления. Софийският апелативен съд не го пусна и преди изборите, когато той поиска да стане застъпник на кандидат-депутата Ивайло Дражев. Всички заседания, на които се умува за свободата на Баретата, са засекретени, тъй като по делото са прилагани специални разузнавателни средства.

Строителят на сарая с държавни поръчки за 4 млн. лв., информира 24 часа.

"Иса инженеринг", фирмата, която построи сарая на Ахмед Доган в Бояна, е спечелила за 3 г. договори за 4 млн. лв. от Министерството на извънредните ситуации. Компанията замени и 11 декара в Девин в последните дни преди спирането на заменките. "Иса" вдигна СПА хотел "Орфей", който също се свързва с лидера на ДПС. Фирма "Енемона" пък е сключила договор с военното министерство за над 8 млн. лв. 1550 бутилки качествена отлежала гроздова ракия, 5000 с бели вина, 7700 с червени, 750 с отлежало бренди. Звучи като списък за снабдяване на ресторант, но не е. Това е поръчка на външно министърство за доставка на напитки за представителни цели на дипломатическите служби. С избрания изпълнител ще бъде сключен договор за около 125 хил. лв. без ДДС. Процедурата е сред обявените през последните дни и една от над 54-те хил., стартирали тази година. Независимо от кризата и заявките за ограничаване на бюджетните харчове, дотук статистиката на обществените поръчки не показва пестеливост. От началото на годината сключените договори са за над 3,6 млрд. лв., основно публични средства. През 2008-а възложените договори бяха за над 7,3 млрд. лв. При общо 18 889 контракта тогава средно на ден са сключвани по 51. За първото полугодие на 2009 г. скоростта е от 43. И тази година наред с наложителните поръчки има и такива, които трудно могат да се обяснят.

Пуснаха крадени джипове на промоция, установява Монитор.


Крадени джипове от марката БМВ, модел Х5, се продават за 25 000 лева. Колите са чисто нови и се предлагат от около месец на черния пазар, но все още няма желаещи купувачи, научи "Монитор". Разследващи предполагат, че това са лимузините, които бяха задигнати при най-голямата кражба на коли у нас. В началото на април от охраняемия паркинг на митница Суходол в София изчезнаха 7 чисто нови беемвета и два миникупъра на стойност около милион лева. Колите бяха собственост на официалния вносител на марката за България. Първоначално крадците предлагали джиповете в комплект по два, като обявената цена била 60 000 лв. Впоследствие обаче свалили на 50 000 лв. за две нови “Х5”-ци. Освен джиповете имало оферта и за нов "Мини Купър", но цена за него не била обявена.

15-годишните ни най-зле по математика в Европа, установява Новинар.

15-годишните българчета са последни в познанията си по математика в Европа. Това сочат резултатите от световно проучване, представено в четвъртък от Института за пазарна икономика (ИПИ). По този предмет учениците ни показват за четвърти път най-лоши резултати в сравнение с връстниците си от останалите страни членки на Европейския съюз, заяви Георги Ангелов, старши икономист от институт „Отворено общество”. Така страната ни се нарежда в една група с Чили, Тайланд и Румъния. Българските осмокласници заемат и последно място по природни науки, сочат данните. По отношение на четенето 15-годишните у нас се нареждат на 44-то място в света след Уругвай, Тайланд и Мексико. От страните членки на общността само Румъния има малко по-лош резултат. Според изследването учениците от по-долните класове имат по-стабилни познания в сравнение с тези, които са завършили основно образование. При по-големите ученици нивото на знания и усвояване на материала намалява. За да имат по-добри резултати, учениците трябва да полагат както тестове поне веднъж годишно, така и матура, като оценяването трябва да е външно, а не от учителите им, смятат експертите. Подобно мнение изрази и столичният заместник-кмет по образованието Йорданка Фандъкова, която вероятно ще е и следващият просветен министър.

Университет приема направо в трети курс, изненадва Дневен Труд.


Направо във втори или в трети курс приема студенти Нов български университет. Сключваме договори с училища, работим заедно и част от техните ученици при определени условия постъпват при нас директно, съобщиха вчера от вуза. Ставало дума за около 100 гимназии. М.г. така били приети около 200 души. “Така работим например с учениците от Класическата гимназия, които кандидатстват “Новогръцка филология”, обясни ректорът доц. Сергей Игнатов. Кои са другите училища и за какви специалности ще важи този прием не стана ясно. Кандидатите обаче държат писмен изпит преди да получат студентска книжка макар от горен курс. Над 2 000 са местата т.г. за първокурсници в НБУ. Конкуренцията била голяма - например за специалността “Египтология” се борят 127 души за 10 места. Днес в Софийския университет е изпитът по литература, на който се очаква да се явят 2428 младежи. Тази сутрин сградите на Алма матер ще бъдат щателно претърсени. “Независимо от модерната техника кандидатите все още разчитат на традиционните “царски пищови”, които залагат по коридорите и в тоалетните”, обясниха акцията квестори.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4198 |08.07.2009 Пресата на 9 юли . 0| 4133 |07.07.2009 Пресата на 8 юли . 0| 4055 |06.07.2009 Пресата на 7 юли . 0| 3749 |05.07.2009 Понеделнишката преса на 6 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads