Реклама / Ads
0| 4747 |11.02.2010 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 12 февруари

.
Вестниците пишат за Ганди - ключов свидетел за "Октопода"; за това, че до май бюджетът на НОИ ще "гръмне"; че ще работим дълго, но чак след 2 години.
 

Прокуратурата поиска арест на седмина от "Октопод", пише Дневник.

Софийската градска прокуратура внесе искане за задържане под стража на седем от арестуваните по операция "Октопод". Задържаните вчера Алексей Петров, Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Марчело Джотолов–Марчело, Момчил Кръстев, Николай Велков, както и Антон Петров-Хамстера, който се предаде сам , бяха докарани в съдебната палата още в 12.30 ч. при засилена охрана с полицейски сирени и отцепване на околните улици. Очакваше се съдът да заседава днес вечерта по мерките им за неотклонение. Предстои да се вземе решение дали съдебните заседания да се отложат за утре. По-рано запознати с разследването обясниха за "Дневник", че се бърза с внасянето на исканията за арест в съда, за да може чрез постановяване на постоянно задържане да се гарантира на потенциалните свидетели срещу групата, че тя няма да им навреди.

В “Будоинвест” Бойко и Алексей помагали на каратето, информира 24 часа.

Бойко Борисов и Алексей Петров са имали обща фирма от 1993 г. до август 1998 г. показва справка в "Държавен вестник". "С Алексей Петров сме работили покрай каратето...Направихме фирмите, за да помогнем на каратето. В един момент настъпи конфликт и се разделихме...Лошото беше, че всички, които се събрахме, разбирахме от всичко друго, а не как да направи пари от друго, а не от охрана". Това казва Бойко Борисов през 2001 г. Фирмата "Будоинвест", в която са Борисов, Алексей Петров и Румен Николов Пашата не е имала никаква дейност. Вчера "Дневник" припомни друго интервю, но отпреди година пред БиТиВи, където сегашният премиер признава, че "отношенията между двамата са минавали през огромни спадове - от най-голям приятел до най-голям враг". От вчера тече пълна проверка на бизнеса на Алексей Петров и останалите, които са попаднали в операция  "Октопод". 22 души бяха разпитани след акцията "Октопод". Сред тях е 39-годишната Ива Павлова, която притежава 83 % от "Лев корпорация", съпругата на Антон Петров-Хамстера Красимира и бившият шеф на икономическия отдел на НСС Николай Начев. Обвинение бе повдигнато на 7 души - Алексей Петров, Тони Хамстера, братята Пламен и Йордан Стоянови, Момчил Кръстев, Николай Велков и Марчело Джотолов. Алексей Петров е бил сред създателите на "Лев корпорация". Справка в регистрите показва, че през 2006 г. е имал 1,6% от капитала й. След това се е изтеглил. Той не фигурира като акционер или управител на нито една компания. Името му се среща директно само в три сдружения - "Спортен клуб Левски" (където са Илияна Раева, Нешка Робева, Златин Тепсияв, Делян Пеевски и други), в "Асоциация за гражданска самозащита" (където са Томо Борисов, Иван Бояджиев и други) и във федерацията по карате, чийто почетен президент е премиерът Бойко Борисов.

Ганди - ключов свидетел за "Октопода", описва Дневен Труд.

“Подложиха ме на натиск. Искаха да ми вземат “Ла страда”. Това обяви вчера бизнесменът Пламен Тимев-Ганди (виж разговора с него долу). Оказа се, че той е ключов свидетел срещу Алексей Петров и още един от задържаните при акция “Октопод”. Както писа вчера “Труд”, зад решетките заедно с бившия съветник в ДАНС са още братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, соченият като един от “Наглите” Антон Петров-Хамстера, преподавателят от УНСС адвокат Николай Велков, Марчело Джотолов - един от собствениците на “Такси-Ац-експрес” и “Такси-А-експрес”, както и Момчил Кръстев от “Лев корпорация”. Бившият шеф на икономическия отдел в някогашната Национална служба за сигурност Николай Начев само е бил привикан и пуснат след разпит. Според МВР групата е участвала в изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, сутеньорство, наркотици, търговия с влияние и икономически престъпления - пране на пари, неплащане на данъци, източване на ДДС. Общо петима души се оплакали от Петров и хората му, научи “Труд”. Сред тях са бившият шеф на “Кремиковци” Александър Томов (виж за него на стр. 13) и Пламен Тимев-Ганди, казаха от прокуратурата. Имената на другите трима бяха запазени в тайна. Едно от условията им да съдействат за разследването било засега да останат анонимни. Ганди имал дълг не към Алексей Петров, а към дружеството “Дженерал лизинг”, в чието ръководство е юристът Николай Велков. Справка в системата ДАКСИ сочи, че от януари 2008 г. Велков притежава 50 процента от акционерното дружество “Арт център Ла страда”. Останалите дялове са на Мария Радославова Тимева, родена през 1926 г. Към април 2009 г. Велков е в борда на директорите на дружеството. Той има различни дялове от още 4 фирми, едно адвокатско дружество, участва в три сдружения. Справката за индиректно свързани с него лица включва над 750 души. Сред тях може да бъде срещнато дори името на лидера на ДСБ Иван Костов, но не и на Алексей Петров.

Брюксел даде положителна оценка за още две оперативни програми, ликува Дневник.

България е получила от Европейската комисия положителна оценка за съответствие по още две оперативни програми, с което София получава достъп до близо 2 млрд. евро. Премиерът Бойко Борисов съобщи пред журналисти в Брюксел, че ЕК е одобрила програмите "Административен капацитет" и "Околна среда". Информацията за "Административен капацитет" беше съобщена по-рано и от финансовия министър Симеон Дянков. По нея страната получава достъп до междинни плащания в размер на 132 млн. евро. Размерът на фондовете по "Околна среда" е 1.8 млрд. евро. Вчера от Брюксел беше получено одобрението на Европейската комисия за оперативните програми "Конкурентоспособност" и "Транспорт", а ден по-рано - и на "Регионално развитие" и "Техническа помощ". До средата на месеца се очаква оценката за "Човешки ресурси".

БСП: До май бюджетът на НОИ ще "гръмне", съобщава Новинар.

Всеки месец от кабинета да представят конкретен план за справяне с безработицата в страната, настояват народните представители от Коалиция за България. Според червените, всеки ден средно по 1000 души губят работата си. Безработицата в момента е над 10 на сто, а всеки месец тя ще се увеличава средно с 0.7 %, смята депутатът Драгомир Стойнев. За шест месеца броят на хората, останали без работа, се е увеличил с 95 хиляди души. Според народния представител в бюрата по труда чрез административни хватки се забавя регистрирането на безработните. Целта била да не се надвиши нивото на годишната безработицата от 11,4 %, заложена в бюджета за 2010 г. Сред механизмите било изискването на все повече допълнителни документи, и така сроковете се протаквали. В действие били вкарвани и аргументи, че шефът на бюрото е сменен и вероятно ще се наложи промяна в начина на регистрация, обясни социалистът Антон Кутев.

Работим дълго, но чак след 2 години!, информира 24 часа.

В следващите две години няма да се удължава стажът за пенсия, нито ще се обсъжда повишаване на възрастта. Това обяви вчера в Стара Загора социалният министър Тотю Младенов. Решението било взето от Националния консултативен съвет по пенсиите и обсъдено с премиера Борисов. Усилията трябвало да бъдат насочени към борбата с безработицата и здравната реформа. Едва след това можело да се мисли за по-радикални стъпки в реда за пенсиониране. Замразяват реформата за стаж и възраст. Пенсионната реформа по отношение на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране се отлага временно за две години, това каза вчера в Стара Загора социалният министър Тотю Младенов. Решението било взето заедно с Национаналния консултативен съвет по пенсиите към социалното министерство и премиера Бойко Борисов. Приоритетите за 2010 и 2011 година са стабилизиране на пазара на труда и реализация на здравната реформа, към които следва да бъдат насочени усилията, посочи социалният министър. Едва след като тези цели бъдат постигнати, можело да се мисли за съществени промени в системата. "Отчитаме, че стартира здравната реформа в страната, а ситуацията на пазара на труда е изключително тежка в момента, затова решихме временно да отложим пенсионната реформа", обясни Младенов. Министърът уточни, че това не означава и замразяване на пенсиите - от 1 юли т.г. всички пенсионери над 75 години щели да получават всеки месец добавка към пенсията си в размер до 50 лева, вдовишката добавка се вдигала с 5 на сто.

Вкарват кучетата в специални алеи, разказва Новинар.

Собствениците на кучета в столицата ще разхождат любимците си на точно определени места. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова издаде заповед до заместниците си по райони, според която те трябва да посочат места за разходка на четириногите. Дворовете на детските градини, училищата, здравните заведения, както и детските площадки ще бъдат забранена зона за любителите на кучета. Разходките на животните в градските градини и паркове ще бъдат позволени преди 9 часа сутринта и след 18 часа вечерта. Според заповедта на Фандъкова местата трябва да бъдат избрани така, че да съответстват с Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община. Според нея собствениците на кучета трябва да предпазват любимците си от досег с болни и агресивни животни, както и да почистват след дефекация на животното домашен любимец. Това означава, че алеите трябва да осигуряват такива условия за стопаните на кучета, за да прилагат въпросната наредба.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4203 |10.02.2010 Пресата на 11 февруари . 3| 4181 |09.02.2010 Пресата на 10 февруари . 0| 4016 |08.02.2010 Пресата на 9 февруари . 0| 4299 |07.02.2010 Понеделнишката преса на 8 февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads