Реклама / Ads
0| 4053 |14.05.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 15 май

.
Вестниците пишат за това, че синдикатите заплашват с бойкот на вота; че Борисов няма да e депутат; че Брюксел скастри кабинета заради боклука на София.
 

Синдикатите заплашват с бойкот на вота, осведомява Новинар.

Политиката на управляващите е неуспешна и затова е провалила усилията на хората за интегриране в ЕС, твърди в своя позиция ръководството на КТ „Подкрепа”. Затова от профсъюза призовават българите да не подкрепят кандидатите на тройната коалиция в предстоящите избори за депутати в Европейския парламент и изборите за представители в националния парламент. Заради кризата в страната и продължаващото обедняване на хората от синдиката ще организират национален протест под наслов „Двадесет години на лъжи, грабеж и предателство стигат!”. Той ще се проведе на 26 юни в столицата, съобщи президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

Борисов няма да e депутат, четем в Дума.

Бойко Борисов няма да се кандидатира за депутат на предстоящите парламентарни избори, въпреки че заради това ГЕРБ ще загуби поне 10 депутатски места. Това обяви самият кмет вчера. Градоначалникът на столицата предприема тази стъпка, за да се кандидатира за поста министър-председател при евентуална победа на партия ГЕРБ. Като премиер той възнамерява да изпълни и ангажиментите си към София, записани в предизборната програма на партията - изграждане на метрото, преасфалтиране и построяване на магистралите "Тракия" и "Люлин". Петър Стоянов няма да бъде нито пропорционален, нито мажоритарен кандидат на ГЕРБ, такъв ще бъде Емил Стоянов, който като успял бизнесмен е крайно време да излезе от сянката на брат си, коментира още Борисов присъствието на Стоянов-брат в листата на ГЕРБ за евроизборите. В световната политика има и други примери на ярки политически фамилии като семейство Клинтън например, припомни кметът. Бил Клинтън беше президент на САЩ, а съпругата му Хилъри сега заема ключовия пост държавен секретар на страната.

Костов покровителствал Йосич и Самоковеца, известява Монитор.

По време на правителството на Иван Костов от българските служби е бил покровителстван соченият за сръбски наркобос Сретен Йосич. Това заяви вчера депутатът от ресорната временна комисия Мария Капон, която уточни, че в комисията има неоспорими доказателства за това. По време на проверката са изплували имената и на Метуш Байрами, Иван Тодоров-Доктора, Константин Димитров-Самоковеца и Дмитрий Русевич Минев-Димата Руснака. Това са международни престъпници, които се занимават с контрабандни канали и с търговия на смърт, коментира Капон. Депутатът се надява Костов и бившият шеф на НСС Атанас Атанасов да помогнат за разплитането на случая. Трябвало да бъдат спрени спекулациите с името на столичния кмет и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов, категорична е избраничката. Според нея не е възможно операцията по задържането на Йосич да е извършена без знанието на главния секретар.Да се удължи срокът на действие на временната комисия "Йосич", предлага Капон.

Закопчаха Демби, съобщава Стандарт.

Соченият за наркобос Димитър Вучев-Демби бе задържан днес следобед в дома му в София. Той е арестуван по разпореждане на съда заради дело за грабеж от 2001 г., по което има мярка "задържане под стража", уточниха от МВР. Демби е свидетел по процеса срещу Златомир Иванов-Баретата за поръчителството на 3 убийства. Преди ареста на Баретата на 6 февруари т.г. Димитър Вучев го обвини, че е поръчител на няколко убийства и "държи наркотиците в България". Вучев отправи обвиненията си дни, след като Златомир Иванов каза пред столичен всекидневник, че Демби го е изнудвал за 100 хил. евро. През септември 2001 година Димитър Вучев-Демби и Антон Милтенов-Клюна бяха обявени за общодържавно издирване за убийството на столичния наркотрафикант Леонид Фотев - Льоня Джуджето и приятелката му, както и за престрелката в "Иваняне" при която бяха убити Петър Петров-Кюстендилеца и Христо Стефанов. Като заподозрян за организатор Демби беше арестуван за стрелбата срещу наркодилъра Илиян Версанов на 16 август 2002 година в столичния квартал "Белите брези" в София. Белезници щракнаха за Вучев и при разследване на взрив в бл. 416 в ж.к. Люлин в столицата, когато бомба -самоделка гръмна пред вратата на 23-годишния Мирослав Пелтеков-Пелтека.Срещу Демби преди време имаше и неуспешен опит за атентат.

Брюксел скастри кабинета заради боклука на София, пише Дневник.

Европейската комисия не остана безучастна към продължаващата вече месец схватка между правителството и Столичната община за софийския боклук и отправи сериозно предупреждение към кабинета в писмо до вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева. Новината дойде вчера, когато Министерският съвет прие по принцип законопроекта за управление на боклука. Според дирекцията „Регионална политика“ на ЕК управлението на софийския боклук излага
на риск усвояването на парите за отпадъци от оперативна програма „Околна среда“. Причината е несъгласието на
Брюксел с намесата на Министерския съвет в управлението на боклука и с недостатъчното финансиране на бъдещия завод за преработка на отпадъците. Предупреждението е било изпратено в сряда, като от комисията са припомнили, че заради проблемите със сметта страната вече има една наказателна процедура. От кабинета на Меглена Плугчиева обясниха, че ще излязат със становище в петък.

Катаджии дебнат абитуриенти до всяка кръчма, предупреждава 24 часа.

Пътни полицаи ще дежурят денонощно край заведенията и хотелите, където ще се провеждат абитуриентските балове. Катаджиите ще свалят подпийналите младежи, които са решили да седнат зад волана, и ще предупреждават зрелостниците да не висят от прозорците, съобщиха от полицията. 6-те камери, монтирани на небелязани автомобили на КАТ – София пък ще обикалят централните улици в столицата и ще снимат всички абитуриенти, които вместо да се возят в колите си, стърчат няд тях или пък засичат други шофьори. През 2008 г. бяха глобени над 400 абитуриенти, които били заснети да нарушават Закона за движение по пътищата.

С едно видео КАТ ще взима книжка за половин година, информира 24 часа.

В сряда транспортната комисия на парламента гласува на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат само глоба за превишаване на скоростта. В момента за над 31 км/ч книжката се взема за 1 до 3 месеца. Отпадането на тази санкция се появи от проект на депутати между двете четения на закона. Първоначалният текст на правителството предвиждаше само увеличение на глобите. От Пътна полиция обясниха, че са предложили да отпадне отнемането на книжка, за да може да влязат в употреба модерните радари със заснемане. Причината е, че ако се лишава шофьор от свидетелството му, не можело да става само на базата на техническо средство.

Църквата няма нотариален акт за “Свети Ал. Невски”, четем в Дневен Труд.

Българската православна църква няма нотариален акт за патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” и това е една от причините да се бави реставрацията на стенописите и подмяната на мраморния под. Главният секретар на Светия синод епископ Наум потвърди, че нямат документ за собственост на катедралата. Единствената тапия в Синода е документ от 1913 г. от министъра на пътищата, че храмът следва да бъде предаден във владение на църквата. Тя на практика го владее, но не и на хартия.

В България е най-евтино, ликува Дневен Труд.

България си остава най-изгодната дестинация за почивка в началото на лятото, показва справка на “Труд” според офертите на туроператорите у нас. В съседните държави Турция и Гърция предложенията за семеен отдих са по-солени, а за всички други дестинации като Хърватия и Испания цените са значително по-високи.
Същевременно най-големият курорт по Южното Черноморие – Слънчев бряг, посрещна сезона и с един от най-големите скандали за последните години. В комплекса няма улично осветление, а в него вече почиват 5 хил. чужденци. Вчера хотелиери спешно тръгнаха за столицата за срещи в икономическото минитерство и с омбудсмана, за да може инфарктната ситуация да бъде решена час по-дкоро. Лампите угаснаха заради разправиите за собствеността на инфраструктурата – алеите, зелените площи и уличното осветление. Те са в активите на “Слъчнев бряг” АД и предстои да бъдат приватизирани.

Двоен спад на сделките с имоти, осведомява Пари.

За пръв път от началото на кризата Агенцията по вписванията отчете драстичен спад в продажбите на имоти. Пазаратъ достигна дъното по брой сделки, но цените има накъде да падат. Брокери очакват наесен новото строителство в София да се укроти между 650 и 800-900 евро на кв. метър.

Много фирми не полагат усилия да излязат от кризата, твърди Пари.

Завладени от песимизъм, голяма част от фирмите отказват участие в бизнес форуми, въпреки преференциалните условия, които им предлагаме. Предприемачите не си дават сметка, че други ще се възплолзват от нишите. Това коментира в интервю за в. “Пари” Видка Вълчева, зам.- председател на Търговско-индустриалната камара-Бургас.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4218 |13.05.2009 Пресата на 14 май . 0| 3959 |12.05.2009 Пресата на 13 май . 0| 4180 |11.05.2009 Пресата на 12 май . 0| 3908 |10.05.2009 Понеделнишката преса на 11 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads