Реклама / Ads
0| 4807 |17.09.2009 ПРЕСАТА ДНЕС

Петъчната преса на 18 септември

.
Вестниците пишат за отмяната на най-лесните за доказване престъпления; за закриването на 53 общини; за спирането на строежите в тузарските квартали.
 

Покажете милионерите в тотото, призовава 24 часа.

Тотото да почне да раздава публично големите си печалби, за да избегне съмненията, че резултатите се манипулират, предлага “24 часа”. Скандалният случай отпреди две седмици, когато в два поредни тиража на играта “6 от 42” се паднаха еднакви числа, а във втория има 18 печалби, продължава да предизвиква съмнения и оживени коментари. Въпреки че специална комисия на тотализатора обяви, че проверката не е показала нарушения, “24 часа” предлага тази публикация да бъде използвана от прокуратурата като законен повод за самосезиране и тя да провери дали спечелилите не са свързани лица и дали няма манипулация на топките.
Досега имената на победителите не се обявяваха уж от съображения за сигурност, въпреки че по света те са публични.

Главният архитект на Поморие арестуван за злоупотреби, описва 24 часа.

Главният архитект на Поморие е арестуван за престъпления по служба. Служители от Областна дирекция на МВР - Бургас, под прякото ръководство на Окръжна прокуратура - Бургас, са арестували Светозар Рашков за извършени престъпления по служба и злоупотреба със служебно положение. По случая са заведени две досъдебни производства, които са под пряко наблюдение на окръжен прокурор Ангел Георгиев. При извършените претърсвания в служебните помещения, ползвани от Светозар Рашков, както и в офиси на приближени до него фирми, са намерени и иззети документи и материали, уличаващи го в извършените престъпления по служба.

Иван Тодоров: Ексуправниците отмениха най-лесните за доказване престъпления, цитира Новинар.

“Този Закон за амнистията предвижда освобождаването точно до 1 юли 2008 година. Целели са определени длъжностни лица, а не просто да се освободи от напрежение наказателната система на страната. Това съвсем не е случайно”, казва в интервю за Новинар доцентът по административно правоИван Тодоров. Според него в настоящия момент се е видяло, че на един министър много трудно би му се търсела наказателна отговорност, защото при провеждане на обществени поръчки той има право да делегира своите права не само на заместниците си, но и на шефовете на дирекциите в министерствата. Най-лесно може да се докаже безстопанственост при непредпазливост, но точно това се оневинява от закона. “Сега след като вече хората са освободени от наказателна отговорност, не може тя да се въведе с обратна сила”, казва още Иван Тодоров.

Закриват 53 общини?, пита Дневен Труд.

Петдесет и три български общини са заплашени от закриване. Те не отговарят на условието да бъдат административни центрове, съобщи мажоритарният депутат от ГЕРБ Любен Татарски, шеф на комисията по регионална политика и местно самоуправление. Според Закона за административно-териториалното устройство в една община трябва да има поне 6000 души население. “Съгласете се, как тези общини могат да предоставят на населението си качествени услуги, имат ли те финансов капацитет, ресурс за самостоятелна административна единица”, коментира Любен Татарски, който преди да стане депутат, бе кмет на Разлог.

Беден пенсионер или работещ до 65 г., недоумява Дневен Труд.

Беден пенсионер или работещ възрастен - този отлаган от години въпрос ще бъде в центъра на дискусиите на Консултативния съвет по пенсионната система към социалното министерство, който започва работа от идната седмица. Вариантите са възрастта за пенсия на мъжете и жените да се изравни до 63 г. като първа стъпка. А после да започне покачването й до 65 г., какъвто е масовият случай в останалите държави от ЕС. Сега жените у нас излизат в пенсия на 60 г., мъжете - на 63 г. Според ЕС населението застарява и все по-малко хора внасят осигуровки, с които се изплащат пенсиите. Освен това Брюксел препоръчва на всички страни членки да изравнят възрастта за пенсия на мъжете и жените, за да няма неравенство между половете.
Дневник

Мандатът на Висшия съдебен съвет се разклати, известява Дневен Труд.

Назначенията на началници на съдилища и прокуратури, които Висшият съдебен съвет (ВСС) прави в момента, трябва да спрат, призова председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Всяко неправилно назначение е ракова клетка и не знам докога ще удържи на метастази организмът на съдебната система, заяви той. Изказването на Пенчев дойде след остра декларация на Съюза на съдиите и така за една седмица ВСС получи нов шамар и ултиматум за промяна. Първа беше министърът на правосъдието Маргарита Попова, която миналия петък заяви на членовете на съвета: "Магистратите трябва да усетят от нас почтеност, откритост и здрава ръка, иначе няма да променим съдебната система и ще се наложи нас да ни променят." Намекът за смяна на съвета в изказването на Попова сега получи продължение в думите на шефа на ВАС.

Спират строежите в тузарските квартали, информира Монитор.


Спират строителството в тузарските квартали на София. Това стана ясно вчера по време на Четвъртата международна конференция „Европейският град - градоустройство и архитектура, сигурност и финанси". За целта дирекция "Архитектура и градоустройство" е подготвила предложения за промени в закона. Идеята е забраната да важи за участък, в който се строи безразборно, без инвеститорите да правят улици и канализации. "Не може общината да бъде виновна, че някой печели добре, а изобщо не мисли да създава нормален живот на хората", каза главният архитект Петър Диков в лекцията си на международната конференция. Той даде пример с квартал "Манастирски ливади", където хората ходели с ботуши, защото от входа до колата имало кал до колене. 800 евро на квадратен метър вървят цените в "Манстирски ливади". Става въпрос за ново строителство и завършен и необзаведен апартамент, посочиха експерти. Покрай кризата обаче много лесно можело да се смъкне от цената на имота, защото условията наоколо били супермизерни. Други квартали, които имат претенцията да се елитни, а дори и улици нямат, са "Кръстова вада", "Малинова долина" и "Витоша", казват местните граждани. Драгалевци и Княжево пък открай време имали проблеми с канализацията, а често отходните води се изливали директно на пътя.

Обама се отказа от ПРО, съобщава Дума.

В замяна на разполагането в Европа на елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО) САЩ възнамеряват да се фокусират върху създаването на "ешалонирана система за отбрана", заяви говорителят на Пентагона Джеф Морел. "Това означава отказ от голям стационарен радар и полевата концепция и фокусиране върху универсална ешалонирана адаптирана система", подчерта той. Припомняме, че плановете за разполагане на 10 ракети-прихващачи в Полша и радар в Чехия и досега си остават едно от най-сериозните разногласия в отношенията между Москва и Вашингтон. Барак Обама заяви, че възнамерява да преразгледа плановете за ПРО в Европа и ако военните експерти признаят този проект за неефективен, САЩ ще се откажат от него.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4042 |16.09.2009 Пресата на 17 септември . 0| 4253 |15.09.2009 Пресата на 16 септември . 0| 4131 |14.09.2009 Пресата на 15 септември . 0| 4070 |13.09.2009 Понеделнишката преса на 14 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads